Porin
Pienpanimo-olutjuhla häämöttää jo kulman takana, tarkemmin sanottuna tapahtuma
starttaa huomenna perjantaina klo 16.
Tässä pieni info tapahtumasta:
Pub Winstonin jo kolmas Pienpanimo Olutjuhla järjestetään 14.–15.8.2015.
Tapahtuman tarkoituksena on levittää iloista olutkulttuuria Satakunnassa. Tapahtumalle
on varattu ravintola KulttuuriKulman ja Pub Winstonin lisäksi myös
ravintoloiden sisäpiha. Sisäpihalla on 300 hengen terassialue ja kymmenen
myyntipistettä. Kerralla tapahtumaan mahtuu reilut 400 vierasta ja kahden
päivän aikana odotetaan n. 3 500 kävijää.
Tapahtuma on avoinna seuraavasti:
Perjantaina 14.8. klo 16–24
Lauantaina 15.8. klo 12–24
Perjantaina 14.8. klo 16–24
Lauantaina 15.8. klo 12–24
Olutjuhlille saapuu sekä koti- että ulkomaisia panimoita. Tapahtumassa on
mukana yli 100 eri tuotetta. Tarjolla on myös viskejä ja siidereitä sekä ruokaa.
Ulkotilojen terassin yhteydessä on esiintymislava, jossa on ohjelmaa koko
tapahtuman ajan: ohjelma koostuu luennoista, musiikista ja panimoesittelyistä. Tapahtumassa ei ole sisäänpääsymaksua.
Osallistun Pienpanimo-olutjuhlaan nyt ekaa kertaa ja täytyy
sanoa, että olutlistan tekeminen tapahtumaan on ollut erityisen haastavaa.
Olutjuhlan tarjonta on monipuolista, laajaa ja sirpaleista. Koska tapahtuman olutlista
on pitkä ja varsin monimuotoinen, päätin jäsentää sitä hieman. Muodostin omat
vinkkilistansa tai olutpolkunsa harrastajatyyppien ja oluttyylien mukaan. Polut
ovat toki yhdisteltävissä vapaasti.
Uutuuksien
metsästäjälle
Rocking
Bear Brewers Tyrnisaison
ja/tai
Rocking
Bear Brewers Savuvehnä Portteri
Minulle entuudestaan tuntematon rokkikarhupanimo tuo
paikallisväriä Olutjuhlaan. Kahdesta oluesta oli vaikea valita vain yhtä, joten
otin molemmat listalle. 5,3-prosenttinen tyrnisaison edustaa kesän muotityyliä höystettynä
supisuomalaisella marjalla. Savuvehnä Portteri on panimon nokkamiesten mielestä
tiukan savuinen olut mukavan katkeralla humaloinnilla. Savuisuus harmillisen
harvoin uppoaa itselleni, mutta puhdas saunasavu miellyttää minuakin. Tässä
voisi olla jotain samaa kuin Maku Brewingin pehmeästi savusaunaisessa Savu
Porterissa. Ainakin toivottavasti.
Ruosniemen yllätysolut
Tapahtumaan tulee Facebookin mukaan Ruosniemeltä kaksi yllätysolutta, joista toinen on ilmeisesti uutuustuote. Uutuuksien metsästäjälle Ruosniemen oluet ovat aina kiinnostava valinta, sillä niiden jännyyskerroin on yleensä suhteellisen korkea.
Väliolueksi/sessio-olueksi
Beavertown Gamma Ray
APA
Erinomaisen brittipanimon American Pale Ale sopii
kesäjuomaksi. Toiminee välioluena, vaikka saattaa olla sellaiseksi jopa
liiankin tasokas taikka monimutkainen.
Beer Hunter’s Mufloni
Säppi APA
Toimii niin välioluena kuin ruokajuomanakin. Pubiruoan ja
katukeittiöannosten kanssa Säppi on erityisen herkullinen. APAksi melko vahva
ja aromikas Säppi on toffeen, hedelmien, kukkasten ja havujen harmoniaa.
Katkeransuloisiin
päiviin ja iltoihin
Beavertown 8 Ball Rye IPA
Rukiin ja
jenkki-kuivahumaloinnin rapsakoittama IPA. Rungoltaan tämä lie ruis-IPAmaisen
täyteläinen ja maultaan kivasti katkera ja kenties perus-IPAa syvemmän ja
tuhdimman makuinen. Olut on saanut nimensä vanhoista biljardipalloista, joita
käytettiin painamaan humalasäkki olutkeitokseen.
Epic Armageddon IPA
Tätä on tullut
juotua, muttei tarpeeksi montaa kertaa. En löytänyt infoa siitä, onko
Armageddon hanassa vai pullossa (valistakaa tietävämmät tästä). Aiemmin tämä
tuote on sattunut tielleni pullomuotoisena ja siksi hanaversiota olisi
mielenkiintoista päästä testaamaan. Hanasta IPA on kuitenkin yleensä aika hyvää
ja uusi-seelantilainen sellainen usein kahta maukkaampaa.
Ballast Point Sculpin IPA
Jenkkipanimon katkeran
herkullinen simppu-IPA maistuu todistetusti tilanteesta riippumatta, myös
silloin, kun ei oikeastaan tekisi mieli IPAa. Simpulla on hedelmäpuutarhamaisen
mehukkaaseen luonteeseensa nähden melkoisen tymäkkä puraisu, josta erottuu myös
havujen havinaa.
Thornbridge Jaipur
Hanasta ja tuoreena Jaipur on parhaimmillaan. Rapsakka,
katkera, persikkainen ja sitruksinen IPA hedelmäisten ja katkerien makujen
ystäville.
Tummista oluista tykkäävälle
CAP Dont Break The
Oat Dry Stout
Ruotsalaisen CAPin Oatmeal stout on maukas, muttei liian tymäkkä
alku festaripäivälle. Itselläni vielä maistamatta, mutta uskoisin tämän olevan
kaakaoinen, paahteinen ja melko makea.
Papan Vanillastout
Vaniljanpehmeä lasku kahvisen paahteisuuden ja
pähkinänpalasten täyttämään laaksoon on soveliainta suorittaa iltapäivän ja
alkuillan välisenä, seesteisenä aikana ennen tunnelmaa latistavaa tungosta.
Ihana stout, johon tykästyin SOPPissa tosi kovasti. Jos et voi sietää makeita
jälkiruokia tai vaniljaa, et ehkä pidä tästä. Muussa tapauksessa kannattaa
kokeilla, jos et vielä ole kokeillut.
Maku Black IPA
Tasapainoinen ja kaikin puolin toimiva paketti. Ei mikään
yllättävä olut, mutta yksinkertaisuudessaan erittäin hyvä tuote. Tämä on Black
IPA ja myös maistuu siltä: katkera sitruksisuus, tuore lakritsi ja paahteinen
kahvi löytyvät mausta sen kummemmin hakematta.
Geco Barabba, Robust
Porter
Italialainen porter kannattaa ottaa kokeiluun jo
uteliaisuuden vuoksi. Gecon tuotteita ei tule vastaan ihan joka paikassa.
Kukkaistytölle ja siiderin ystävälle
Rekola ja Hiisi Kaksi Kotia Ruusuhippi
Rekolan ja Hiiden
yhteistyöolut on väriltään ruusuisen vaaleanpunainen ja maultaan
ruusunmarjainen, kukkainen ja vain kevyesti maltainen. Kiva olut voisi olla
myös monien siideriin tottuneiden makuun.
Vakka-Suomen Ahomansikka-raparperi-siideri
Kesäisten
olutfestarien makeudestaan huolimatta aidon ja suomalaisen makuinen
vakiovierailija. Ahomansikan sijaan metsämansikkavoittoinen siideri, jossa
kivan kirpeää raparperia.
Westons Vintage Cider
Vahvempi, kuivempi
ja brittityylisempi vaihtoehto. Vintage Cider on perusvarma ja klassinen valinta
siideripuolella. Tämä tuote on parhaimmillaan illan loppupuolella.
Erikoisuuksista ja yllätyksistä pitäville
Änkyrä-olut
Änkyrän valmistaja
on aiemmin yksinomaan sahteihin keskittynyt Finlandia Sahti. Änkyrässäkin on
kaikuja sahdista, sillä puolitumma pintahiivaolut on valmistettu
sahtivierteeseen. Sahtivierteen kaverina on belgialainen ale-hiiva.
Kaikenlaista niellyt olut on varmaankin kiinnostava maistettava.
Ruosniemen Betaversio Mustasavu Saison #100
Savu-saison ei ole
se tyypillisin tyyli. Jännä nähdä, miten Ruosniemi on saanut savun ja saisonin
sopimaan samaan pakettiin ja jääkö saisonin lempeä luonne liikaa savun alle.
Year of the Goat Ale
Savujuustoarominen ja hunajakermainen, tummahko ale on
takuuvarma yllättäjä. Vaikken yleensä tykkää kovin paljon savuoluista, tämä on mielestäni
aika kiva olut. Kermaisuus ja täyteläinen mallas tukee savua hyvin, eikä päästä
sitä dominoimaan ylenpalttisesti. Hunaja tekee kokonaisuudesta suuhunsopivan.
Jos tykkäät savujuustosta, tykkäät kenties tästäkin.
Viroon tutustujan
setti
Pöhjola Rukkirääk Rye
Ale
Miellyttävän leipäisä, ruisolueksi hyvin pehmeä olut, jota
juodessa tuntuu kuin pureskelisi pikkuisen reunoilta kärventynyttä ruislimppua.
Hyvä aloitus ja pehmeä lasku virolaisten oluiden maailmaan.
Pöhjola Virmalised
IPA
Kovasti kehuttu Virmalised IPA on saanut nimensä
revontulista. Sanovat sitä juotavaksi, trooppisen hedelmäiseksi ja kohtalaisen
katkeraksikin. Itseltäni tämä herkku on vielä maistamatta, mutta sen verran
huhuja olen kuullut, että uskallan laittaa tämän vinkkilistalle hyvillä mielin.
Tämän suositeltava nauttimisajankohta on ennen pimeen öön saapumista.
Pöhjola Pime Öö
Imperial Stout
Muun muassa öö, mitäköhän mä ottaisin-puheenparsista tunnettu
Pime Öö on makeahkoa, tummaa ja suklaakastiketta muistuttavaa paksua nektaria. Tuhti
tuote, jonka intensiiviset aromit voivat helposti turruttaa makuaistin. Sopii
illan loppupään olueksi.
Italiaintoiselle
Birrificio Vielle
Ville Saison
Brettan omintakeiseen aromiin mieltyneen olutharrastajan
päivä alkaa Vieille Ville Saisonilla. Funky ja maalaismainen tuote kuuluu
todennäköisesti perinteisten, klassisten saisonien kategoriaan. Katkeruutta
tästä tuskin löytyy, mutta maamaisuutta, viljaisuutta, hiivaisuutta ja
sitruksisuutta lienee odotettavissa.
Amiata Lura Sahti
Millaista on italialainen sahti? Siihen saa vastauksen
maistamalla tätä olutta. Itselläni tämä on vielä testaamatta.
Birrificio Del Ducato
Machete Double IPA
7,8-volttinen tupla-IPA on saanut nimensä
Machete-elokuvalta. Tummenevaan iltaan parhaiten sopiva humalapommi kiinnostaa
ainakin itseäni, sillä italialainen Double IPA on vielä minulle tutkimaton
genre.
Birrificio Del Ducato La Luna Rossa
Kahden tynnyrikypsytetyn ja kirsikoilla terästetyn oluen
kombossa on mukana yleiskuvaa virkistämässä myös kolmatta, nuorempaa olutta. Eri
oluiden sekoituksena syntyneet tuotteet ovat aina kiinnostavia. Joskus mix and
match toimii ja toisinaan se tuo lopputuotteeseen liikaakin säröjä ja suoranaisia
ristiriitoja. Tässä mukaan otetut oluet näyttäisivät kuitenkin ainakin pinnalta
katsottuna olevan harmoniassa keskenään. Hapan kirsikkaolut on loppuillan
herkku, jolla voi hemmotella itseään.
Onkos muita tulossa Poriin viikonloppuna? Otan mielelläni vastaan maisteluvinkkejä.
Lisätietoja:
Porin Pienpanimo-olutjuhla
Minä olen Rauman Olutseuran matkassa paikalla lauantaina 16.00 eteenpäin. Kuumana maisteluvinkkinä Finlandia Sahti :)
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTietenkin paikalla. Komppaan Haykea, viime vuonna Finlandia Sahti festareiden top3-oluita. Viime vuonna housut kintuissa takavasemmalta yllätti "uunituore" Vaspin Oktoberfest, jota nytkin tuoreena saatavilla. / TBone (mistähän tuo toimituskunta tulee?)
VastaaPoistaSahdille siis jo toinen ääni :D En olekaan varma, olenko sitä maistanut, mutta jos olen, niin siitä on tooosi kauan. Uskon, että Oktoberfest varmaan tuoreena hanasta hyvä.
PoistaKumma tuo toimituskunta, en kyllä tiedä, mistä sellainen siihen ilmaantui. Ehkä blogissa on päällä jokin erikoinen asetus, jonka olemassaoloa en ole huomannut.