sunnuntai 2. elokuuta 2015

Pikkuisen piikikäs pohjavesien väriläiskä: Ballast Point Grapefruit Sculpin IPA


Taustaa: San Diegolainen Ballast Point on kala-aiheisista etiketeistään ja huiman hyvästä lippulaiva-IPAstaan Sculpinista tunnettu panimon ja tislaamon kombinaatio. Panimoa ei enää voi tituleerata ainakaan tilojen puolesta ihan pieneksi, sillä se toimii nykyisin peräti noin 10 000 neliömetrin laajuisessa tilassa. Simppu on sopivasti piikikäs, muttei pisteliäs IPA, jota maistoin ensimmäisen kerran Oluthuoneiden IPA-viikoilla puolisentoista vuotta sitten. Tykästyttyäni Simppuun minua alkoivat kiinnostaa myös sen eri versiot; varsinkin greippi-versiosta haaveilu sai veden kielelle välittömästi. Odotus palkittiin, kun vihdoin sain greippi-simppua lasiini eräänä pilvisenä kesäpäivänä.

Panimo: Ballast Point
Olut: Grapefruit Sculpin
Tyyli: India Pale Ale
Prosentit: 7 %
Katkeruus: 70 IBU

Tuoksu: Makean verigreippinen, katkeran sitruksinen, keksinen, toffeinen ja vohvelinen tuoksu tuo mieleen kesäisen sitruunajäätelötötterön. Tuoksussa on jäljellä myös reilusti rapsakkaa pihkaista tuoreutta huolimatta siitä, että kyseessä on jo viiden kuukauden ikäinen IPA.

Ulkonäkö: Meripihkan värisen oluen vaahto on valkea, pienikuplainen, pitsimäinen ja runsas. Yksinkertaisen kaunis olut.

Maku: Päämaku on sitruksinen, keksinen, persikkainen, verigreippisen katkera, vaniljaisen pehmeä ja erinomaisen herkullinen. Greippisyys on runsasta, muttei purevaa ja verigreippinen makeus kohoaa katkeruuden yläpuolelle kokonaisuutta lempeyttäen. Jälkimaussa on trooppisen makeaa mangosorbettia ja sitruunankuorta. Tavalliseen Sculpiniin verrattuna huomattavasti greippisempi maku. Grapefruit Sculpinin trooppisten makujen ja jälkiruokaisten vivahteiden sinfonia on omaa luokkaansa.

Suutuntuma: Suutuntuma on keskitäyteläinen ja puraisu miedohko. Uskoisin, että tuoreen yksilön suutuntumassa humalan puraisu on selkeämmin esillä, nyt sitä jäi vielä hiukan kaipaamaan.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  44/50

Mihin tilanteeseen sopii? Greippisimppu on hedelmäisten ruokien paras kumppani. Sen voisi kuvitella uivan luontevasti tuorehedelmäisten juustosalaattien, caribialaistyylisten kanaruokien ja mehevän sitruspiiraan seuraan. Mitään kovin pliisun makuista tämän oluen kanssa ei kannata tarjoilla, sillä vahva ja aromikas IPA peittää helposti alleen ainakin ne kaikkein mauttomimmat mätöt.

Lisätietoja:

Ballast Pointin (tavallinen) Sculpin Olutoppaassa:

Ballast Point Grapefruit Sculpin Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti