keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Tampereen alkutalven baarikierros

Itsenäisyyspäivän aikaan olin jo perinteeksi muodostuneella Tampereen reissulla ja katsastin samalla Tampereen oluttarjontaa baarikierroksen merkeissä. Tyypillisesti olen suosinut Tampereella lähinnä Plevnaa ja Tuulensuuta, mutta nyt halusin tutustua kaupungin olutkulttuuriin hieman laajemmin. Siksi siis päätin tehdä pitkästä aikaa baarikierroksen. Mahdollisuudet siihen ovat Tampereella erinomaiset, sillä kompaktissa kaupungissa monet olutravintolat sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Helsinkiin verrattuna etäisyydet hyvien paikkojen välillä ovat varsin minimaalisia ja talviaikaankin hyvin olutharrastajan taivallettavissa. Oma kierrokseni rajoittui Hämeenpuisto-Kauppakatu-akselille. 

Konttorirutto hanoineen
Kierroksen aluksi käväisin Kaksissa kasvoissa, jossa ei ole aiemmin tullut käytyä. Ensivaikutelmani tästä Naamabaariksi ja Naamoiksikin kutsutusta paikasta oli lämminhenkinen ja hiukan nukkavieru. Kahdet kasvot on nostalgisen oloinen ja viihtyisä olutkuppila, jossa ainakin oman visiittini aikana soitettiin muutaman kymmenen vuoden takaisia kotimaisia klassikoita. Otin oluen. Valintani oli Hiiden ja Ruosniemen kollaboraatio Konttorirutto Black IPA hanasta. Konttoriruton tuoksussa sekoittuivat makeahko mango ja paahteinen kahvi. Maun pääelementit olivat greippi, ruoho, lakritsa ja paahteinen espresso. Myös havujen vaikutusta oli havaittavissa. 

Kahdet kasvot on huhujen mukaan uudistumassa ja sain myös hieman tietoa tulevista muutoksista. Kuulemma baarin nimi ja perusilme säilyvät, mutta oluiden rinnalle on tulossa jonkinsorttista ruokatarjoilua. Minkälaista, sen näkee tammikuun puolivälin jälkeen, kun uusi omistaja aloittaa Kaksissa kasvoissa.

Ukkometson konstailematon oluttarjotin
Toisena vuorossa oli Ukkometso; sekä olutta että ruokaa tarjoava ravintola. Tämäkään paikka ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Ukkometson tunnelma huokui perin tamperelaista rautalankarockia ja no, sitä Popedaa. Saapuessani alkuillasta paikalla oli jo jokunen melkoisen humaltunut seurue ja muutama ruokailija. Hanaolutvalikoima oli keskitasoa selvästi parempi ja siksi päätin ottaa maistelutarjottimen, johon sai koota maisteluannokset itselleen mieluisimmista hanatuotteista. Tarjottimelleni päätyivät Malmgårdin 5,8-prosenttinen Craft Cider, Hornbeerin 9,3-prosenttinen Hophorn, Beer Huntersin 6-prosenttinen Mufloni Wiesen Hopfenlager ja Iso-Kallan 5,8-prosenttinen Syys-Rapa Ruis-APA. 

Craft Cider oli vaalea, hyvin hapan ja kirpakan omenainen siideri. Siiderin tuoksu oli hiukan hiivainen ja voimakkaan hapan. Maalaistyylinen hilloisen omenan maku katosi paikoin happamuuden alle, eikä kokonaisuus ollut siis täysin tasapainoinen. Hornbeerin Hophorn oli minulle entuudestaan tuttu tuote, mutta valitsin sen silti tarjottimelle, koska se on yksi suosikkioluistani. Hophornin tuoksussa tuore sitruksinen katkeruus yhdistyy paahteisuuteen ja vanhan ajan lakritsin aromiin. Mokkaisen pehmeää, paahteista ja syvän maltaista makua höystävät kirpakan sitruksiset vivahteet. Tarjottimen paras tuote. Beer Huntersin Mufloni Wiesen Hopfenlager oli saksalaistyylinen, mutta rapsakalla humaloinnilla terästetty lager. Tykkäsin oluen katkeruudesta, mutta katkeruus ei valitettavasti ihan saumattomasti kohdannut makeahkoa ja leipämäistä maltaisuutta. Iso-Kallan Ruis-APA oli miellyttävästi humaloitu, mutta rukiin vaikutus oli oluessa makuuni liian päällekäyvä. Jäin miettimään, olisiko olut ollut kuitenkin parempi ilman ruista.

Samichlaus 2008 Tuulensuussa
Kolmantena baarikierroksella astuin sisään Tuulensuuhun. Tuulensuuhun oli saapunut erä maailman vahvinta lageria Schloss Eggenbergin Dobbelbock Samichlausia, alias Joulupukkia. Sitä piti päästä kokeilemaan, vaikka ennakkoon yhdistelmä maailman vahvin ja lager ei herättänyt minussa mainittavia intohimon aaltoja. Ja hyvä, että kokeilin, sillä kyseessä oli oikeinkin mielenkiintoinen olut. 14-prosenttinen Joulupukki oli kovin kaukana lagerista, eikä oikein tuonut mieleen olutta ylipäänsä. Sen sijaan sen maku muistutti pehmeän maltaista likööriä tai imelää mallasleipää. Oluen tuoksu oli siirappinen, luumuinen ja kermainen. Suutuntuma oli täyteläinen, pehmeä ja oikein miellyttävä. Pikkuinen annos tätä olutta riitti vakuuttamaan minut. Tykkäsin, ehdottomasti.

Makoisa vegepizza Sitkossa
Maailman vahvimmasta lagerista tuli nälkä, joten oli aika etsiä läheltä sopiva safkapaikka. Päätin mennä maistelemaan pizzaa Tampereella vähän aikaa sitten aloittaneeseen Sitkoon. Sitkoa on kehuttu pizzojensa lisäksi mainitsemisen arvoisesta erikoisolutvalikoimastaan. Tällä kertaa jätin kuitenkin oluet väliin ja keskityin syömiseen. Sitkon pizzalista on lyhyt, mutta ytimekäs ja siltä löytyvät kaikki italialaisten pizzojen klassikot. Vege-pizza osoittautui perinteiseen tyyliin leivotuksi, ihanan rapeapohjaiseksi ja mehevin täyttein täydennetyksi.

Everyday Anarchy O'Harasissa
Kierrokseni päättyi O'Harasiin. Myös O'Haras oli minulle entuudestaan tuntematon paikka. Pikkuisessa, tiivistunnelmaisessa ja konstailemattomassa baarissa oli yllättävän hyvä olutvalikoima. Valitsin erittäin omaperäisen oluen, nimittäin BrewDogin Everyday Anarchyn. Kyseessä on viinitynnyrikypsytetty 10,3-prosenttinen belgi-saison. Everyday Anarchy on olut kaikilla mausteilla. Sen tuoksu on hapan, viinimäinen, kuivahedelmäinen, kirpeä ja sitruksinen. Kuivassa maussa on mausteisuutta, kirsikkaista kirpeyttä, greippiä ja viinimäisiä piirteitä. Kummallinen olut, joka on ristiriitaisuudessaan kuin eri maailmojen kohtaaminen.

Erittäin kuivan Everyday Anarchyn jälkeen olo oli hyvin hapan ja totesin, että oli parempi lopettaa kierros ennen sisuskalujeni lopullista syöpymistä. Hotelliin päätyessäni kello oli vasta noin kymmenen ja seuraavaksi päiväksi jäi siis vielä onneksi reilusti energiaa reissun ei-olutpitoiseen joulushoppailuosioon.

Lisätietoa:

Kahdet kasvot

Ukkometso

Tuulensuu

Sitko

O'Haras

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti