perjantai 26. joulukuuta 2014

Lempeä saaristolaisleipä: Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

Taustaa: Toivottavasti kaikilla on ollut antoisa ja makoisa joulunaika. Nyt joulun vähitellen joutuessa pois keskuudestamme on bloggarinkin aika kivuta kuusen alta näppäimistön äärelle oluita analysoimaan, kuitenkin vielä jouluoluisiin luettavissa olevan tuotteen tuumailun merkeissä.

Alkon tuoreimpaan jouluolutvalikoimaan päässyt Imperial Rye Porter on norjalaisen Nøgne Ø:n ja jenkkipanimo Terrapininin yhteistuotanto. Nøgnen oluita on tullut vuosien varrella maisteltua lukuisia ja yhtään huonoa kokemusta tällä saralla ei nyt ainakaan heti muistu mieleen. Pienikokoisilta kilpikonnalajeilta nimensä saanut Terrapinin panimo sen sijaan on minulle tyystin tuntematon tapaus. Imperial Rye Porter on tyylilajiltaan ruisportteri ja sellaiset ovat yleensä olleet mieleeni, mikäli vaan rukiin joskus karkeaksi yltyvä vaikutus on saatu pidettyä aisoissa muiden aromien ja pehmeänpyöreän suutuntuman avulla.

Panimo: Nøgne Ø / Terrapin
Olut: Imperial Rye Porter
Tyyli: Imperial / Strong Porter
Prosentit: 9 %
Kantavierre: 22 °P
Katkeruus: 30 IBU
Väri: 330 EBC

Tuoksu: Turpeahkossa, hieman tuhkaisessa ja saaristolaisleipämäisessä alkutuoksussa on mukana myös häivähdys pippuria. Päätuoksu tuo mieleen aavistuksen kärähtäneen ruislimpun kuoren. Lopputuoksu on maamainen ja kellarimainen.

Ulkonäkö: Lähes mustan, aavistuksen punaruskeaan vivahtavan oluen vaahto on vaaleanruskea, pienikuplainen ja melko ohut.

Maku: Alkumaussa kuiva kaakao saa seurakseen paahteista kahvisuutta. Loppumaussa siirappi, lakritsa ja ruisjauho kohtaavat. Oluen jälkimaku on makeahkon maltainen, hieman katkera ja vaniljainen. Imperial Rye Porterin rukiisuus on mietoa ja lempeää, paikoin rukiin maku peittyy ehkä jopa liikaa muiden elementtien alle.

Suutuntuma: Samettisen paksua suutuntumaa höystävät vain hienoiset hiilihapot.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  41/50

Mihin tilanteeseen sopii? Imperial Rye Porter on tasapainoinen ja miellyttävä nautiskeluolut. Kuivahko kokonaisuus sopinee parhaiten tummien ja voimakkaan makuisten jälkiruokien tai intensiivisten, ylikypsien liharuokien seuraan.

Lisätietoja:
Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter Ratebeerissä:

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter BeerAdvocatessa:

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti