lauantai 20. joulukuuta 2014

Kauraa, mallasta ja lakritsaa: Belhaven Oat Malt Stout

Taustaa: 1700-luvun alussa perustettu Belhaven on Skotlannin vanhin itsenäinen panimo. Nykyisin Belhaven on myös suurin Skotlannin itsenäisistä panimoista. Itselleni Belhaven on tullut tutuksi lähinnä baarivisiittieni pohjalta. Panimon tuotteet ovat yleensä olleet tasaisen varmoja, mutta mitään erityisen mieleenpainuvaa en tältä panimolta ole vielä lasiini saanut. Nyt katsotaan, mihin Alkon jouluolutvalikoimaankin yltäneen Oat Malt Stoutin rahkeet riittävät.

Panimo: Belhaven
Olut: Oat Malt Stout (Scottish Oat Stout)
Tyyli: Sweet Stout
Prosentit: 7 %
Kantavierre: 15,6 °P
Katkeruus: 29,1 IBU
Väri: 163 EBC

Tuoksu: Hieman jauhoinen, talkkunainen, turpea ja ruisleipämäinen tuoksu. Paahteisuutta löytyy jonkin verran.

Ulkonäkö: Hyvin tummanruskea olut hunajanvaalealla vaahdolla, joka haihtuu melko nopeasti.

Maku: Pehmeä, pitkä ja lakritsisuus saa maussa seurakseen paahdetun maltaan sävyjä. Jälkimausta erottuu kauralakritsaa ja tummaa suklaata.

Suutuntuma: Suutuntuma on pehmeä, liukas, keskitasoisesti hiilihapokas ja melko täyteläinen.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  37/50

Mihin tilanteeseen sopii? Oat Malt Stout sopii sulatteluolueksi joulun aterioiden välimaastoon tai talven pimeiden iltojen iloksi. Kauralakujen kanssa tämä olut on omasta mielestäni mitä mainioin valinta, mutta pehmeänä, helpohkona ja sopusuhtaisena tapauksena se tulee todennäköisesti toimeen hyvin melkein minkä tahansa suklaisen tai lakritsisen jälkiruoan kanssa.

Lisätietoja:

Belhaven Oat Malt Stout Ratebeerissä:

Belhaven Oat Malt Stout Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti