perjantai 5. joulukuuta 2014

Joulun olut-ruokaparitus

Pääsiäisen olut-ruokaparitus-bloggaukseni sai paljon innokkaita lukijoita, joten päätin tehdä samantyyppisen bloggauksen myös jouluruoista. Tällä kertaa etsin sopivia olutseuralaisia kinkulle, kalkkunalle, kalaruoille, laatikoille, herneille, pipareille, joulutortuille ja joulusuklaille. Oluet on poimittu mahdollisuuksien mukaan Alkon jouluolut-valikoimasta, joskin mukana on myös jokunen muualta mukaan napattu musta hevonen. Inspiraationa vinkkeihin ovat toimineet sekä omat kokemukseni että verkkoartikkelit.

Kinkku + Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, Aventinus Weizen-Eisbock TAI Fransiskaner Weissbier Kristallklar
 
Joulukinkun pariksi sopivan oluen valintaan vaikuttavat paljon omat makumieltymykset. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock on täydellinen valinta savun ja sianlihan klassiseen makuyhdistelmään mieltyneille. Aventinuksen Weizen-Eisbock sopii syvistä ja tumman hedelmäisistä mauista pitäville kinkunpurijoille. 

Jos haluaa pelata varman päälle ja etsii kinkun ohella monien muiden jouluruokien seuraan sopivaa yleisolutta, Fransiskaner Weissbier Kristallklar on toimiva vaihtoehto. Tämä olut miellyttää myös monia oluisiin skeptisesti suhtautuvia.

Kalkkuna + Maredsous Blonde TAI Tripel Karmeliet

Kalkkunan miedon maun kanssa sopii belgialainen vivahteikas, mutta pehmeä vaalea olut. Esimerkiksi Tripel Karmeliet tai Maredsous Blonde ovat osuvia vaihtoehtoja.

Kalaruoat + Erdinger Schneeweisse TAI BrewDog Hoppy Christmas

Varmin valinta joulupöydän miedompia makuja edustavien kalaruokien seuralaiseksi on vaalea vehnäolut. Schneeweisse on pehmeänmakuinen, vaalea vehnäolut, joka antaa hienovireistenkin makujen nousta esiin. Ennakkoluuloton ja humalaan hurahtanut olutharrastaja voi kokeilla rasvaisen kalan kanssa myös rasvaisuutta leikkaavaa BrewDog Hoppy Christmas-IPAa.

Laatikot + Prykmestar Wehnäbock, Fuller's ESB TAI Pilsner Urquell

Prykmestarin Wehnäbock on maultaan hefeweizenin ja weizenbockin välimaastoon sijoittuva, hedelmäinen ja vehnäisen pehmeä olut. Se viihtyy laatikoiden ohella varsin hyvin myös joulukinkun seurassa. Fuller's ESB on yllättävän makoisa vaihtoehto kaikkien laatikoiden ruokajuomaksi. Pilsner Urquellin aromi toimii erityisesti lanttulaatikon kera.

Herneet + Pilsner Urquell

Moni ehti varmaan jo otsikon lukiessaan miettiä, miksi herneet ansaitsevat oman oluensa. Olette oikeassa, herneille ei välttämättä tarvita erikseen omaa olutta. Silti, mikäli herneet ovat joulupöydässä sinulle se juttu, erityisen toimiva olutseuralainen niille on perinteikäs Pilsner Urquell.

Piparit + Stallhagen Black Vanilla Cinnamon

Stallhagenin Black Vanilla Cinnamon tukee joulumausteisuudellaan piparien ominaismakua.

Joulutortut + Ayinger Winterbock
Sekä luumu- että omenamarmeladilla täytetyt joulutortut pääsevät oikeuksiinsa Ayinger Winterbockin luumuun, kuivahedelmiin ja lakritsiin vivahtavan maun seurassa.

Joulusuklaat + Mufloni Talviporter TAI Malmgård Huvila X-Porter

Suklaiden kanssa porter on perinteinen valinta. Talviporter ja X-Porter edustavat oman sarjansa kotimaista parhaimmistoa ja istuvat erityisesti tumman suklaan ja kahvisuklaan pariksi.

Siinäpä paritusvinkkini pähkinänkuoressa. Mukavaa itsenäisyyspäivää sekä iloa ja inspiraatiota olutrikkaan joulun järjestelyihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti