torstai 11. joulukuuta 2014

Sieppaus appelsiiniulottuvuuteen: Pipeworks Orange Truffle Abduction

Taustaa: Taas on aika yhden erikoisen tapauksen päästä olutkaappini ovien takaa suurennuslasini alle. Orange Truffle Abduction on jenkkipanimo Pipeworksin IS, joka oli ihan pakko ostaa maisteltavaksi jo mieleenpainuvan etikettinsäkin takia. Oluen etiketissä jonkinlaiset avaruusolion ja mustekalan risteymät ovat napanneet puolitajuissaan olevan miehen mukaansa viedäkseen hänet tuntemattomaan appelsiinintäyteiseen ulottuvuuteen. 

Panimo: Pipeworks
Olut: Orange Truffle Abduction
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 10,5 %
Katkeruus: ?

Tuoksu: Oluen tuoksussa ensimmäinen elementti on tuhti tulvahdus kaakaota - kuin suoraan vasta avatusta kaakaopaketista. Pian ensituoksua seuraavat appelsiininkuoren ja neilikan tuoksut, jotka tuovat mieleen joulun kuivakakut. Pidempään tuoksutellessa oluesta nousee esiin pippurisia aromeja.

Ulkonäkö: Appelsiinitryffeli on erittäin tumman ruskea, lähes läpinäkymätön olut, jonka vaahto on hunajanruskea.

Maku: Muhkean täyteläinen maku. Lakritsi, kaakao ja tumma suklaa ovat oluen perusmaut, joiden lisäksi maussa on jänniä kellarin- ja tynnyrinomaisia sävyjä. Appelsiininkuori tulee esiin maunkin puolella, joskin se peittyy suurelta osin tummasuklaisen makupohjan alle. Kuitenkin pieni appelsiinisuus erottaa oluen muista sarjansa edustajista ja täydentää makua juuri sopivasti.

Suutuntuma: Oluessa on öljyinen, liukas ja täyteläinen suutuntuma.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  Olut ei toistaiseksi ole Olutoppaassa.

Mihin tilanteeseen sopii? Kun kaipaat jotakin jännää, tämä olut on juuri sitä. Kuitenkaan olut ei ole mikään makujen sekamelska, vaan enemmänkin tuhti, täyteläinen ja miellyttävä makukokonaisuus. Joulupöydässä tämän intensiivisen IS:n paikka olisi ehdottomasti jälkiruokien seurassa. Itse kokeilin maistattaa tätä keski-ikäisille vanhemmilleni, joista toinen on appelsiinien suuri ystävä. Kokemukseni pohjalta en ihan varauksettomasti suosittelisi tätä olutta kaikille appelsiinifaneille. Parempaa kohderyhmää lienevät IS-ihmiset, joilla on positiivisten tunteiden sävyttämä suhde sekä sitrushedelmiin, kaakaoon että kuivakakkuihin.

Lisätietoja:

Pipeworks Orange Truffle Abduction Ratebeerissä:

Pipeworks Orange Truffle Abduction BeerAdvocatessa:
http://www.beeradvocate.com/beer/profile/28178/95670/

4 kommenttia:

 1. Eikö oluen voi pisteyttää blogissa, vaikka sitä ei olekkaan Olutoppaassa ja sinnehän voi käyttäjät lisätä puuttuvan oluen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi periaatteessa, mutta olen keskusteluista saanut sellaisen ymmärryksen, että Olutoppaassa linja on pisteyttää vain Suomesta saatavilla olevia oluita.

   Poista
 2. Toki voisin alkaa pisteyttää myös oluita, joita Suomesta ei virallisesti saa, Olutoppaan asteikolla täällä blogin puolella. Pistetään harkintaan :)

  VastaaPoista
 3. Tää kyllä kuulosti arviosi perusteella mielenkiintoiselta oluelta, mutta hieman jäin odottamaan niitä pisteitä. Pistäppä harkintaan :)

  VastaaPoista