torstai 27. helmikuuta 2014

Kotipanimo-olutta: Kosoolan Panimon Pyhitys

Taustaa:  On tullut aika juoda Kosoolan Panimon olutsatsin viimeinen olutyksilö. Pyhitys on saanut kypsyä kotvan bloggaajan kaapissa odottaen sopivaa hetkeä tulla maistelluksi ja arvioiduksi. Nyt aika on käsillä ja belgityylinen Quadrupel saatu pienestä alkukuohahduksesta huolimatta turvallisesti lasiin. Pyhityksen sisällysluettelo käsittää veden, ohramaltaan, kandisiirapin, sokerin, humalan (Magnum) ja hiivan (WLP-500).

Panimo: Kosoolan Panimo
Olut: Pyhitys #75
Tyyli: Quadrupel
Prosentit: 13 %
Katkeruus: 30 IBU
Väri: 80 EBC 

Tuoksu: Päärynää, toffeeta ja omenaa, jonkin verran myös tuoretta lakritsia. Jotenkin Orval-henkinen tuoksu, joka vie suoraan belgialaiseen maalaismaisemaan vastapaistetun hedelmäpiiraan ääreen.

Ulkonäkö: Tumman mahonginruskea olut, jonka pinnalle muodostuu kaunis, vaaleankellertävä vaahto.

Maku: Maussa lakritsi nousee päällimmäiseksi elementiksi. Sen kanssa maatalon karkeloihin osallistuvat marjaiset ja hedelmäiset vivahteet, joista päärynä ja punaisten marjojen maut ovat hallitsevimpia. Makupoppoon täydentävät jälkimakuina suuhun jäävät maamaisuus, siirappisuus ja viinimaailman puolelta tuttu tallimaisuus.

Suutuntuma: Suutuntuma on täyteläinen, pehmeä ja tahmeuteen taipuva sekä miellyttävästi hapokas. Suutuntumassa on tiettyä alkoholin poltetta, mikä ei kuitenkaan kovin paljon häiritse omaa maistelukokemustani. Paremman tasapainon saavuttamiseksi oluen prosentteja voisi toki kokeilla hieman tiputtaa.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  Tuoksu: 8/10 Ulkonäkö: 4/5 Maku: 7/10 Suutuntuma: 4/5 Yleisvaikutelma: 15/20. Yhteensä 38/50.

Mihin tilanteeseen sopii? Juhlatilanteiden ja pyhäpäivien olut, jossa on tyyliä, mutta myös viehättävää konstailemattomuutta. Varsinkin lakritsin ystävät, kuten allekirjoittanut, osannevat arvostaa tämänkaltaista olutta. Tästä oluesta voisi olla myös lakritsiaromisia punkkuja suosivien reviirinlaajennuksen ensi askeleeksi.

Lisätietoja:
Pyhitys muiden blogien arvioinneissa:
Olutopas-blogin arvio:

Reittausblogin arvio:
http://www.reittausblogi.info/2014/01/kotiolut-kosoolan-panimon-pyhitys.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti