sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Tasapainoinen tapaus: Huvila X-Porter






Taustaa:  Huvila X-Porter kuuluu Malmgårdin panimon Huvila-tuoteperheeseen, jonka oluiden panimo lupaa tarjoavan rohkeita ja voimakkaampia makuelämyksiä. X-Porter kuuluu tällä hetkellä Alkon tilausvalikoimaan. Itselleni X-Porter tuli tutuksi viime kesän Suuret Oluet, Pienet Panimot-tapahtumissa. X teki minuun positiivisen vaikutuksen jo ensimaistelulla ja nyt onkin korkea aika arvioida se.

Panimo: Malmgård
Olut: Huvila X-Porter
Tyyli: Baltic Porter
Prosentit: 7 %
Kantavierre: 17,5 °P
Katkeruus: 50 IBU
Väri: 250 EBC


Tuoksu: Oluen paahteisen pehmeässä tuoksussa on kahvin, talkkunan ja maan aromeja.

Ulkonäkö: Hyvin tummanruskea olut paksuhkolla, kuohkealla, vaaleankellertävällä vaahdolla.

Maku: X-Porterin alkumaku on tumma ja luumuinen. Alkumakua seuraa mieto maltainen, viljainen ja hiukan makea maku. Olut jättää suuhun kahvisen, pähkinäisen, aavistuksen katkeran ja tummasuklaisen jälkimaun. Tasapainoinen, miellyttävä maku, jossa eri elementit tukevat toisiaan, eikä mikään nouse liian hallitsevaksi.

Suutuntuma: Oluen kohdatessa kielen suutuntuma on aluksi hitusen kupliva, sitten silkkinen ja öljyinen. Pian poreilu tuntuu taas kielellä. Olut tuntuu ikään kuin aaltoilevan suussa poreilevuuden ja pehmeyden vuorottelun ansiosta.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 38/50

Mihin tilanteeseen sopii? X-Porter on melko helppo ja moneen tilanteeseen sopiva juoma. Kyseessä on portteriksi melko lailla mieto ja kevyt olut, joka toimii omasta mielestäni hyvin myös sessio-oluena. Uskallan suositella X-Porteria myös sellaisille, joilla ensiaskel porttereiden maailmaan on vielä ottamatta.

Lisätietoja
Oluen esittely Alkon sivuilla: http://www.alko.fi/tuotteet/933886/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti