lauantai 26. lokakuuta 2013

Musta kuin eebenpuu: Nøgne Ø Dark Horizon 4


Taustaa: On synkkä ja myrskyinen yö. Vene seilaa kohti tutkimatonta, tummaa horisonttia, jossa mustana kuohuvan meren ja yönpimeän taivaan erottavat toisistaan vain vaahtopäiden pitsiset, lumenvalkeat huiput. Tällainen mielikuva hiipi mieleeni ajatellessani Nøgne Ø:n Dark Horizonia. Dark Horizon 4:n saaminen omiin käsiin on minulle jollain tapaa runollinen tapahtuma, ehkä osittain johtuen siitä, että tämä Nelonen on minulle ensimmäinen Dark Horizon. Dark Horizon 4:n musta riimukirjoituksella koristeltu pakkaus on yksinkertaisen kaunis ja mieleenpainuva. Sisältä paljastuu punaiseen silkkipaperiin kääritty pieni olutpullo.

Maailmankuulun Dark Horizonin jokaisen uuden version luominen on Nøgne Ø:ssa erityinen projekti. Oluen pitkän kehitysprosessin valvominen on tarkkaa työtä. Dark Horizonin neljäs versio saa erikoisen makunsa kahvista ja lakritsisen hedelmäisestä muscovado-sokerista. Olueen käytettävät vihreät kahvipavut käsitellään alfa-amylaasientsyymillä, murskataan, kuivataan ja paahdetaan.

Dark Horizon Nelosen luvataan säilyvän vuoteen 2022. Tällä viikolla Alkosta ostamani olut on vasta reilun vuoden ikäinen, eli vielä varsin nuori yksilö.

Panimo: Nøgne Ø
Olut: Dark Horizon 4
Erän nro.:  857/858 • Pantu:  22.08.12 • Parasta ennen: 22.08.22
Tyyli: Imperial stout
Prosentit: 16 %
Kantavierre: 21,5 °P
Katkeruus: 100 IBU
Väri: 425 EBC

Tuoksu:  Aluksi tuoksu on miedosti yrttinen, lakritsinen ja jossain määrin savuinen. Tuoksun perusteella tätä ei välttämättä arvaisi olueksi. Lämmetessään oluen tuoksu saa voimakkaan salmiakin aromin ja täyteläisen punaviinisiä vivahteita. Tuoksu kehittyy ja se on joka nuuhkaisukerralla hiukan erilainen.

Ulkonäkö: Oluessa on vaaleanruskea, hyvin kevyt vaahto, joka muodostaa lasin reunoille pitsisiä kuvioita. Väriltään olut on läpinäkymättömän mattamusta.

Maku: Suolaisen salmiakin ja lakritsin alkumaku kaartuu vähitellen makean siirappisuuden ja ruokosokerisuuden kautta kahviseen paahtuneisuuteen ja jättää jälkeensä aavistukseen savua. Tämä olut pystyy jollain kummallisella tavalla olemaan sekä suolainen, makea että katkera ja tästä kaikesta huolimatta prosentteihinsa nähden mieto ja tasapainoinen. Maultaan olut ei avaudu heti, vaan monimutkainen ja syvä maku kaipaa hidasta tutkiskelua.

Suutuntuma: Dark Horizon Nelonen tuntuu suussa hitusen kipristelevälle ja samalla pehmeälle. Kaiken kaikkiaan miellyttävä suutuntuma.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 45/50

Mihin tilanteeseen sopii? Hitaaseen nautiskeluun yksin tai hyvässä seurassa. Tämä varsin spesiaali ja luonteikas olut vaatii keskittymistä, mutta palkitsee juojansa.

Lisätietoja
Oluen esittely Alkon sivuilla: http://www.alko.fi/tuotteet/790683/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti