Olut- ja juustotastingin ensimmäinen osa on omistettu belgialaisille
oluille, eli belgeille, joiden monimutkainen maailma on vasta viime aikoina
alkanut avartua minulle. Pääosassa on kolme trappistiolutta, Orval, Westmalle Tripel
ja La Trappe Dubbel. Orval on kypsään kolmen vuoden ikään ehtinyt
yksilö, kun taas Westmalle Tripel ja La Trappe Dubbel ovat nuoria, vastikään ostettuja oluita. Belgien
seuraksi maisteluun valitsin Brie de Meaux-valkohomejuuston ja vuohenmaitogoudajuuston
Polder Goldin. Brie de Meaux on pehmeä, pastöroimaton, kuorellinen
lehmänmaitojuusto. Polder Gold on vuohenmaidosta valmistettu kova juusto. Valitsin
juustot verkosta löytämieni vinkkien perusteella. Juustovalintoihini
vaikuttivat erityisesti Brooklynin panimon panimomestari Garrett Oliverin inspiroivat suositukset. Toki omalla juustomaullani oli myös
merkityksensä. Neutraloivana tekijänä tässä maistelussa toimivat Carr´sin
peruskeksit sekä ihan tavallinen vesi.
Ensimmäisenä lasiin kaatuu komean, kuohkean ja kermamaisen vaahtokruunun
muodostava Orval. Iäkkään Orvalin tuoksu on tuoreeseen verrattuna
siiderimäisempi, vihreään omenaan vivahtava ja hapan. Mausta löytyy
tammisuutta, hapanimelää leipää sekä hedelmäisiä vivahteita, joista kirpeä omenaisuus
ja kypsän banaanin aromi ovat hallitsevimpia. Suutuntuma antaa suhteellisen
tasaisen ja pysähtyneen vaikutelman. Nuoreen, maultaan monivivahteiseen ja
vaihtelevaan yksilöön verrattuna tämä kypsynyt tapaus tuntuu yllättäen
yksiulotteisemmalta. Brie de Meaux tuo Orvalista esiin lähinnä viljaisia ja
hiivaisia vivahteita. Orvalin maku ei kuitenkaan Brie de Meaux’hun yhdistettynä
pääse ehkä parhaiten oikeuksiinsa, koska voimakkaan makuinen valkohomejuusto on
hiukan liian päällekäyvä. Polder Goldin ja Orvalin muodostama makuyhdistelmä
toimii hyvin – oluen ja juuston yhteismaku muistuttaa omenilla, viinirypäleillä
ja pähkinöillä höystettyä vuohenjuustosalaattia. Vuohenjuusto tuo
täyteläisyyttä Orvalin kirpeähköön makuun.
Toisena testiin pääsee Westmalle Tripel, jonka
vaahto on hyvin tiheä, valkoinen ja muutaman sentin korkuinen. Westmallessa on
viljaisen kermainen, täyteläinen ja vehnäoluttyyppinen tuoksu. Westmallen
alkumaku on makean maltainen, alkumaun jälkeen olut muuttuu hedelmäisemmäksi,
hahmotan mausta persikkaa, banaania ja trooppisia hedelmiä. Suutuntuman
hiilihappoisuus on keskitasoa. Westmallen maku yhdistyy Brie de Meaux’n makuun
juuston makua esiin tuoden ja korostaen, briejuusto tekee oman osuutensa
alleviivaamalla oluen makeutta. Kokonaisvaikutelmaltaan olut ja juusto toimivat
harmonisesti yhdessä. Polder Goldiin yhdistettynä Westmallesta tulee ainakin
omasta mielestäni liian makea ja koko yhdistelmä on jollain tavalla käyneen
oloinen, tämä kombo ei siis oikein toimi.
Testin hännänhuippuna on La Trappe Dubbel. Tumman suklaanruskea olut
muodostaa pinnalleen melko ohuen, hieman kumpuilevaa pilvisyyttä muistuttavan vaalean
vaahdon. La Trappen tuoksu on makeahko ja pitää sisällään luumua, rusinaa ja
hitusen hiivaa. Varsin persoonallisen makuisessa oluessa yhdistyvät suolainen
lakritsisuus, makea limppuisuus, aprikoosisuus ja maltaisuus. Oluen suutuntuma
on hiukan tahmea ja kastikemainen. Brie de Meaux’n kera La Trappe maistuu
pehmeälle ja saa selvästi perusolemustaan kermaisemman sävyn. La Trappe ja
Polder Gold eivät sovi yhteen ollenkaan, yhteismaku muodostuu ristiriitaiseksi,
teräväksi ja poukkoilevaksi.
Oluiden ja juustojen maistelun lopputulemana huomasin, että Orval, La
Trappe Dubbel ja Westmalle Tripel yhdistyvät juustoihin jokainen omalla
omalaatuisella tavallaan. Yhtä oikeaa trappisteille sopivaa juustoa on siis
vaikea löytää. Kukin maistamistani trappisteista sai nostetta oikeasta
juustoseuralaisesta, mutta väärä seura muutti oluen maun oudoksi ja toi esiin
vääriä elementtejä. Jos haluaa ottaa varman päälle, kannattanee valita trappist-oluen
kanssa sen luostaripanimon oma trappist-juusto, jolta olut on peräisin.
Summa
summarum, olut- ja juustomaistelun tulokset
Orval + Brie de Meaux = Ei paras mahdollinen yhdistelmä, juusto on liian
hallitsevassa asemassa
Orval + Polder Gold = Molempien parhaita puolia korostava, raikas
yhdistelmä
Westmalle Tripel + Brie de Meaux = Oluen makeus ja juuston maku korostuvat,
toimii
Westmalle Tripel + Polder Gold = Käyneen ja jopa hiukan pilaantuneen
oloinen kombo, ei toimi
La Trappe Dubbel + Brie de Meaux = Pehmeän kermainen, miellyttävä
yhdistelmä
La Trappe Dubbel + Polder Gold = Ristiriitainen ja terävä makuyhdistelmä ei
innosta
Lopuksi
tiedot maisteluun osallistuneista oluista:
Orval
Panimo: Brasserie
d'Orval S.A.
Olut: Orval
Tyyli: Belgian Ale
Prosentit: 6,2 %
Kantavierre: 13,3 °P
Katkeruus: 26 IBU
Väri: 31,5 EBC
Westmalle Tripel
Olut: Westmalle
Tripel
Tyyli: Abbey
Tripel
Prosentit: 9,5 %
Kantavierre: 19,4 °P
Katkeruus: 35 IBU
Väri: 11,5 EBC
La Trappe Dubbel
Panimo: Bierbrouwerij
de Koningshoeven B.V.
Olut: La Trappe
Dubbel
Tyyli: Abbey
Dubbel
Prosentit: 7 %
Kantavierre: 17 °P
Katkeruus: 16 IBU
Väri: 92 EBC
Lisätietoja:
Beeradvocaten artikkeli oluiden ja juustojen
yhdistämisestä:
Belgialaisen juustomestarin artikkeli belgialaisten
oluiden ja juustojen yhdistämisestä:
Brooklynin panimomestari Garrett Oliverin vinkkejä:
Westmalle
Tripel Ratebeerissä:
Orval
Ratebeerissä:
La Trappe
Dubbel Ratebeerissä:
Aged Goudan
esittely:
Brie de
Meaux’n esittely:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti