torstai 1. maaliskuuta 2018

Lupsakan rapsakka American Lager: Laitila Fr35sh

Taustaa: Laitilalta saapui lähetys tammikuussa ja kuun lopussa pääsin oluen korkkaamaan, nyt flunssien jälkeen on sitten viimein itse blogikirjoituksen teon vuoro. Arvion olut ei siis ole seisoskellut kaapissa odottamassa vuoden alusta asti, vaan se on maisteltu piakkoin sen saavuttua. Kuvittelin oluen olleen sen maisteluhetkellä melko lailla tuoretta tavaraa, sillä Laitilan mukaan siihen käytetyt humalat oli poimittu, lähetetty Amerikasta Suomeen ja käytetty oluenkeittoon 35 päivän aikana (kuvittelin, vaan en ollut lainkaan varma sikäli, että ainakin Arde on tämän tuoreusoletuksen kyseenalaistanut jokseenkin pätevin perustein).

Minulla ei oikeastaan ollut tälle oluelle kovin erikoisia ennakko-odotuksia, Laitilan oluet kun ovat yleensä ottaen olleet lähinnä ihan jees peruskauraa ja oletin myös tämän olevan samaa sorttia. Hieman kyllä ihmettelin, miksi tästä oli päätetty tehdä maitokauppalageria, eikä vaikkapa IPA:a. Kenties siksi, että lager kalskahtaa yhä kansan suussa kutsuvammalta kuin IPA, mene ja tiedä.

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Olut: Fr35h
Tyyli: American Lager
Prosentit: 4,7 %
Katkeruus: 25 EBU

Tuoksu: Raikkaan hedelmäisessä tuoksussa on persikkaa, sitrusta, vastaleikattua ruohoa ja humalakäpyä. Nice.

Ulkonäkö: Meripihkan värisen oluen vaahto on paksu, pitsimäinen ja valkea.

Maku: Ihan ensimmäisenä kirjasin vihkooni, että kevyehkö mallaspohja riittää juuri ja juuri kannattelemaan reipasta humalointia. Luonnehdinta kuvaa tätä olutta aika hyvin. Runsas persikkainen ja pihkainen katkeruus ja peruslagermaisuutta henkivä hentoinen, kuivahtaneen keksin kaltainen maltaisuus ovat pikkaisen epäsuhtainen pari. Humalointi on mielestäni kuitenkin varsin onnistunut ja olut on maultaan puhdas.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on kevyehkö ja hiilihapot ovat aika rapsakat.

Pisteeni OlutOppaan asteikolla: 32/50 (tuoksu 7, ulkonäkö 3, maku 7, suutuntuma 2, yleisvaikutelma 13)

Mihin tilanteeseen sopii? Fr35sh on nimensä mukaisesti raikas tapaus ja sopii parhaiten arkijuomaksi tai kesän leppoisiin iltoihin. Perusolutsarjassa varteenotettava tuote, joka maistuu varmaan hyvin sekä humaloidumman lagerin että lupsakasti semirapsakan IPA:n ystäville.

Kiitos Laitilalle mainion sessioitavasta oluesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti