torstai 8. maaliskuuta 2018

Kastanjaa, luumuja ja siirappia syönyt sarvipää: Beer Hunter's Mufloni Hermansson Barley Wine

Taustaa: Beer Hunter's toi Alkon käsityöläisolutvalikoimaan barley winen, jota oli mukava päästä testaamaan sikälikin, että tyylilaji on edelleen aika harvinainen näky suomalaisten panimojen tarjonnassa. Mufloni Hermansson Barley Wine on saanut nimensä, kuinka ollakaan, muflonimies Jarl Hermansson Sarenilta, joka toi ensimmäiset muflonit Säpin saareen vuonna 1949. Oluella on juhlavan nimen ohella juhlava ja kaikessa kauneudessaan varsin epäkäytännöllinen pullo: viinipullomaisen putelin korkki oli ainakin meille päätyneessä yksilössä niin tiukassa, että sitä jouduttiin repimään irti kissojen, koirien ja kaikenkarvaisten korkkiruuvien kanssa.

Panimo: Beer Hunter's
Olut: Mufloni Hermansson Barley Wine
Tyyli: Barley Wine
Prosentit: 11 %
Katkeruus: 54 EBU

Tuoksu: Tuoksu on kastanjainen, siirappinen, paahdetun maltainen ja mallaslimppuinen, aika tyypillisen barleywinemainen siis.

Ulkonäkö: Tumman kastanjanruskean oluen vaahto on parin sormen paksuinen ja nopeasti haihtuva.

Maku: Runsaan maltaista päämakua säestävät vieno puumaisuus ja kevyt kuivahedelmäisyys. Luumua, rusinaa ja lakritsaa löytyy melko reilusti. Omaan makuuni alkoholin terävyys paistaa kuitenkin pikkuisen liikaa läpi muuten ihan mainiosta mausta. Luulen, että olut olisi ollut parempi prosentin pari miedompana, jolloin makukokonaisuudesta olisi todennäköisesti tullut pehmeämpi ja tasapainoisempi. Suhtaudun kyllä muutenkin skeptisesti yli 10 voltin oluisiin niissä harmillisen usein esiintyvän holimaisuuden vuoksi.

Suutuntuma: Suutuntuma on hyvin paksu ja miellyttävän pehmeä.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 37/50 (tuoksu 7 + ulkonäkö 4 + maku 7 + suutuntuma 4 + yleisvaikutelma 15)

Mihin tilanteeseen sopii? Aika usein suosittelen barley winen pariksi jonkinlaista kinuskista tai toffeista leivosta. Sellainen saattaisi pehmittää myös herra Hermanssonin särmiä. Näin pääsiäistä kohti mentäessä on lisäksi villinä korttina ihan pakko suositella mämmin ja kerman testaamista tämän oluen kanssa. Oluen makeus, luumuisuus ja maltaisuus voisi olla aika osuva pari pääsiäisen kansallisruoallemme ja kerma saattaisi tuoda oluesta kivoja toffeisia ja kandisokerisia vivahteita esiin. 

Pääruoista tuhdit pataruoat toimivat usein melko vahvan ja maltaisen makean oluen kanssa, kenties tämänkin. Pääruoan kanssa nautittavaksi juomaksi Hermansson voi tuntua tosin vähän turhan tujulta.

Lisätietoja:
Mufloni Hermansson Barley Wine Olutoppaassa:

Mufloni Hermansson Barley Wine Alkon sivuilla:
https://www.alko.fi/tuotteet/743067/Mufloni-Hermansson-Barley-Wine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti