torstai 1. maaliskuuta 2018

Kuin talkkunan pölähdys mustikkapöperölle: Hiisi PöllöhilloTaustaa: Joistain oluista sen vain tuntee. Viljainen, kuivakka, kaurainen ja jopa vihneinen maku leviää kielelle ja tiedät; se on talkkunaa. Se joka ei ole elämänsä aikana tullut sinuiksi tuon eriskummallisen pöllyävän vaaleanruskean viljajauheen kanssa, tuskin pystyy aavistamaan, miten hyvää on olut, joka maistuu talkkunalta. Kaikki oluet eivät ole tarkoitettu maistumaan siltä, mutta siitä huolimatta niiden maussa on selvää talkkunaa. Suomen tiettävästi ensimmäinen tietoisesti talkkunamaiseksi tuotettu olut tulee totta kai uskaliaalta ja yllätyksiä toisensa perään tarjoilevalta Hiideltä. Arvannette, että olen ollut innoissani, kun kuulin, että tällainen tapaus tulee Alkon käsityöläisolutvalikoimaan. Varsinkin kun oluen pulloa koristaa tyylikäs ja hämärässä pelottavan näköinen pöllö.

Maistoin Pöllöhillon oikeaoppisen älyvapaalla tyylillä, eli kaatamalla ensin oluen lasiin, kulauttamalla olutta ensin hiukan sellaisenaan ja sen jälkeen survomalla pullon pohjalla itselleni annoksen mustikkapöperöä kotoani aina löytyvästä talkkunasta ja viime kesänä kerätyistä mustikoista. Lopuksi annoin oluen ja mustikkapöperön muodostaa oman liittonsa ja arvioin senkin.

Panimo: Hiisi
Olut: Pöllöhillo
Tyyli: Mustikka-talkkunastout (juu, on sekin tyylilaji), talkkunajauhoa lisätty mäskäyksen aikana ja maustettu mustikkamehulla
Prosentit: 6,3 %
Katkeruus: 39 EBU

Tuoksu: Makeahkossa kevyesti kauratalkkunaisessa tuoksussa pääosassa ovat paahteinen mallas, limppu ja viljaisuus.

Ulkonäkö: Lähes mustan oluen vaahto on ohuehko ja talkkunanbeige (tietänette värin).

Maku: Ensimmäisenä kehään nousee marjasuklaa, joka saa köniin mallasleivältä ja kurkkuun kipuavilta vihneiltä. Mustaherukkahillon leppoisuus rauhoittaa peliä keskivaiheilla.  Kokonaisuuden taustalla leijuu jännä happamanmakea mustikkamehumaisuus. Talkkunaisen kuivakassa ja kahvinporomaisessa lopussa tiivistyy suomalainen ruokaperinne. Onhan tää kieltämättä aika omituinen olut. Oluen lämmettyä lisää mausta tulee suklaisempi ja kokonaisuus tasoittuu aika makoisaksi paketiksi.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on täyteläinen ja pehmeä.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  36/50 (tuoksu 7, ulkonäkö 4, maku 7, suutuntuma 4, yleisvaikutelma 14)

Mihin tilanteeseen sopii? Pöllöhillo jätti jälkeensä melko pölähtäneen fiiliksen. Tilanne vaati mustikkapöperön väliintuloa. Pöperö puhui, minä kuuntelin. Yhteismaku oli odotetun mainio: makean marjainen ja paahteisen kaakaoinen, mutta ah, niin tasapainoinen. 

Eli, jos juotte Pöllöhilloa, muistakaa mustikkapöperö. Or the owl will eat you...Lisätietoja:

Hiisi Pöllöhillo Alkon sivuilla:

Hiisi Pöllöhillo Olutoppaassa:
https://olutopas.info/olut/11479/hiisi-pollohillo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti