keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Rukiinjyvän rapsakkuutta ja rönsyileviä makuja: Hiisi Loviatar

Taustaa: Makua pursuavia ja hiukan rönsyileviäkin olutluomuksia taiteilevan jyväskyläläisen Hiiden panos tämän kevättalven käsityöläisolutvalikoimaan on hieman harvemmin kotimaan kamaralla tavatun tyylilajin edustaja. Kyseessä on Barley Wine-tyylinen olut, jonka valmistuksessa on käytetty pale ale-, ruis- ja karamellimaltaita, Columbus-, Chinook- ja Cascade-humalia sekä tummaa leipomosiirappia. Ennakkokäsitykseni oli, että kyseessä olisi klassisen jenkkityylisesti humaloitu, makeahkon karamellinen ja siirappinen sekä rukiisen rapsakka BW, vaan todellisuus osoittautui oletettua moniulotteisemmaksi.

Panimo: Hiisi
Olut: Loviatar
Tyyli: Barley Wine
Prosentit: 10,5 %
Kantavierre: 23,3 °P
Katkeruus: 84,3 IBU
Väri: 105 EBC

Tuoksu: Alkutuoksussa on limettistä makeaa kirpeyttä, imelähköä mallasta ja kärventynyttä puun kuorta. Keskituoksu on kinuskinen, kermatoffeinen ja hiukan kaurakeksinen. Lopputuoksu on siirappinen ja kandisokerinen sekä taatelinen. Perinteinen barley wine-tuoksu höystettynä muutamilla yllätyksillä.

Ulkonäkö: Tumman kastanjanruskean oluen vaahto on luonnonvalkea ja melko nopeasti haihtuva.

Maku: Oluen makukokonaisuuden ensimmäinen erottuva elementti on kastanjaisuus. Sitä seuraa nopeasti greipinkuorinen ja rukiinjyväinen alkukatkeruus, joka paikka paikoin yltää jopa kitkeryyden tasolle. Keskimaussa on jänniä ja aika poikkeuksellisia hedelmälakritsaisia sävyjä, kypsää omenaa, aprikoosia, pähkinää ja rusinaa. Loppumaku yllättää viljaisuudellaan ja mallasleipäisyydellään. Oluen jälkimaku on pihkaisen katkera ja pitkä. Harvinaisen moniulotteinen ja erittäin kiinnostava makupaketti, jonka tasapainoisuudesta tai yhtenäisyydestä en aivan kaikilta osin mene täysin takuuseen. Oluesta saa parhaiten kuvan, kun sitä tunnustelee makuelementti kerrallaan rauhassa ja ajan kanssa.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on paksu, tasainen ja samettinen, hiukan öljyinenkin. Tuhdimpi suutuntuma kuin osasin ennakkoon aavistaa.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 37/50

Mihin tilanteeseen sopii? Loviatar puolustaa paikkaansa niin lauantaisaunan jälkeisenä lekotteluoluena kuin maisteluillan viimeisenä hitaanakin. Prosenttiensa ja varsin vahvan ja moninaisen luonteensa ansiosta olut toimii mielestäni parhaiten jaettuna. Ruokapuolelta oluen seuraksi voisivat sopia esimerkiksi oluen kokonaisuuden kanssa rimmaavat karpaloilla höystetyt kinuskileivonnaiset, oluen jenkkityylistä humalointia kirpeydellään korostavat artisokat tai barleywinemaista pähkinäisyyttä peilaavat pähkinäiset suklaat.

Lisätietoja:
Hiisi Loviatar Alkon sivuilla:

Hiisi Loviatar Olutoppaassa:

Hiisi Loviatar Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti