Taustaa:
Makua pursuavia ja hiukan rönsyileviäkin olutluomuksia taiteilevan jyväskyläläisen
Hiiden panos tämän kevättalven käsityöläisolutvalikoimaan on hieman harvemmin
kotimaan kamaralla tavatun tyylilajin edustaja. Kyseessä on Barley
Wine-tyylinen olut, jonka valmistuksessa on käytetty pale ale-, ruis- ja
karamellimaltaita, Columbus-, Chinook- ja Cascade-humalia sekä tummaa
leipomosiirappia. Ennakkokäsitykseni oli, että kyseessä olisi klassisen jenkkityylisesti
humaloitu, makeahkon karamellinen ja siirappinen sekä rukiisen rapsakka BW,
vaan todellisuus osoittautui oletettua moniulotteisemmaksi.
Panimo:
Hiisi
Olut:
Loviatar
Tyyli:
Barley Wine
Prosentit:
10,5 %
Kantavierre:
23,3 °P
Katkeruus:
84,3 IBU
Väri:
105 EBC
Tuoksu:
Alkutuoksussa on limettistä makeaa kirpeyttä, imelähköä mallasta ja
kärventynyttä puun kuorta. Keskituoksu on kinuskinen, kermatoffeinen ja hiukan
kaurakeksinen. Lopputuoksu on siirappinen ja kandisokerinen sekä taatelinen. Perinteinen
barley wine-tuoksu höystettynä muutamilla yllätyksillä.
Ulkonäkö:
Tumman kastanjanruskean oluen vaahto on luonnonvalkea ja melko nopeasti
haihtuva.
Maku:
Oluen makukokonaisuuden ensimmäinen erottuva elementti on kastanjaisuus. Sitä
seuraa nopeasti greipinkuorinen ja rukiinjyväinen alkukatkeruus, joka paikka
paikoin yltää jopa kitkeryyden tasolle. Keskimaussa on jänniä ja aika
poikkeuksellisia hedelmälakritsaisia sävyjä, kypsää omenaa, aprikoosia,
pähkinää ja rusinaa. Loppumaku yllättää viljaisuudellaan ja
mallasleipäisyydellään. Oluen jälkimaku on pihkaisen katkera ja pitkä.
Harvinaisen moniulotteinen ja erittäin kiinnostava makupaketti, jonka
tasapainoisuudesta tai yhtenäisyydestä en aivan kaikilta osin mene täysin
takuuseen. Oluesta saa parhaiten kuvan, kun sitä tunnustelee makuelementti kerrallaan
rauhassa ja ajan kanssa.
Suutuntuma:
Oluen suutuntuma on paksu, tasainen ja samettinen, hiukan öljyinenkin. Tuhdimpi
suutuntuma kuin osasin ennakkoon aavistaa.
Omat
pisteeni Olutoppaassa: 37/50
Mihin
tilanteeseen sopii? Loviatar puolustaa paikkaansa niin lauantaisaunan
jälkeisenä lekotteluoluena kuin maisteluillan viimeisenä hitaanakin.
Prosenttiensa ja varsin vahvan ja moninaisen luonteensa ansiosta olut toimii
mielestäni parhaiten jaettuna. Ruokapuolelta oluen seuraksi voisivat sopia
esimerkiksi oluen kokonaisuuden kanssa rimmaavat karpaloilla höystetyt kinuskileivonnaiset,
oluen jenkkityylistä humalointia kirpeydellään korostavat artisokat tai barleywinemaista pähkinäisyyttä peilaavat pähkinäiset suklaat.
Lisätietoja:
Hiisi Loviatar Alkon sivuilla:
Hiisi Loviatar Olutoppaassa:
Hiisi Loviatar Ratebeerissä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti