torstai 18. helmikuuta 2016

Kaakao- ja kahvipapujen leikkiä tervapedillä: Teerenpeli Julmajuho

Taustaa: Teerenpelin tarjonta on tähän mennessä ollut tasaisen tavanomaista. Panimon oluista useimmat kuuluvat sarjaan 'ihan kiva'. Tällä kertaa Teerenpeli täräytti kuitenkin oikein kunnolla tuodessaan Alkon käsityöläisoluiden valikoimaan erinomaisen Julmajuho-savuporterin. Julmajuhossa on makua ja sitä on paljon. Oluen humalointiin on käytetty Nuggetia ja Fugglesia ja mallasrunkoon savustettuja maltaita, suklaamaltaita ja crystal 100-maltaita. Olen savuoluiden suhteen hyvinkin kranttu ja pekonipelkoni on saavuttanut aikamoiset mittasuhteet, joten suhtauduin hiukan epäröiden Julmajuhon maisteluun. Onnekseni olut ei osoittautunut kovinkaan sikaisaksi.

Panimo: Teerenpeli
Olut: Julmajuho
Tyyli: Porter (savuinen sellainen)
Prosentit: 7,7 %
Kantavierre: 19,6 °P
Katkeruus: 31,1 EBU
Väri: 218 EBC

Tuoksu: Oluen tuoksu on syvän maamainen, turpeinen, paahdetun maltainen, talkkunainen ja kahvipapuinen. Savuisuus on kevyttä, savusaunamaista ja kotoisaa. Tuoksu ei ole intensiivisen voimakas, vaan enemmänkin miellyttävän pehmeä.

Ulkonäkö: Tummanruskean oluen vaahto on vaaleanruskea, tiheä ja paksu.

Maku: Tuorelakritsainen, kahvipapuinen, paahteinen, mutakakkuinen ja kaakaoinen. Siinä ensimmäisinä Julmajuhon mausta mieleen tulevat laatusanat. Tuhdin ja herkullisen maun taustalla vaikuttaa kautta linjan hieman kitkerä ja pähkinänkuorinen pohjavire, joka saa seurakseen vähitellen loppua kohti syvenevää tervalakritsaista savuisuutta, höyhenenkevyesti erottuvaa savupalvisuutta ja puumaisuutta. Maun eri elementit tukevat ja täydentävät toisiaan saumattomasti. Pähkinänkuorisuus ja terva tekevät oluesta överin sijaan tasapainoisen ja luonteikkaan. Maun osalta kotimaisten porterien parhaimmistoa.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on jotain keskitäyteläisen ja täyteläisen väliltä. Tuntuma voisi olla vielä paksumpikin.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  38/50

Mihin tilanteeseen sopii? Julmajuhoa maistellessa kaipaa kesäillan leppeää tuulta ja aivan oikein, savusaunaa. Sopii savuporter toki myös talvi-iltaan. Seuraksi oluelle suosittelen pähkinä-tummasuklaakakkua, mutakakkua tai lihapullia pippurisessa kermakastikkeessa.

Lisätietoja:
Teerenpelin Julmajuho Alkon sivuilla:
 
Teerenpelin Julmajuho Olutoppaassa:

Teerenpelin Julmajuho Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/teerenpeli-julmajuho/364617/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti