perjantai 19. helmikuuta 2016

Vieraileva kirjoittaja: Kollin ja kolpakon olutvinkit Tallinnaan matkaajille

Tallinna on nouseva olutkaupunki, jonka olutskene on minulle vielä harmillisen tutkimaton. Siksi pyysin vierailevaa kirjoittajaa antamaan omat vinkkinsä kaupungin kartoittamiseen. Tässä siis Kollin ja kolpakon kootut olutravintola- ja kauppavinkit maltaanmakuiselle Vironreissulle.

- Hei vaan kaikki. Pidemmän aikaa on jo mielessä hautunut kirjoittaa ajatuksia jostain olueen liittyvästä aiheesta, ja nyt mahdollisuus tähän avautui vierailevana kirjoittajana Tyttö ja tuoppi -blogissa. Blogia olenkin tästä läheltä seurannut jo pidemmän aikaa sekä sen tiimoilta osallistunut erilaisiin olutaiheisiin tapahtumiin. Mutta ei sen enempää minusta, vaan mennään varsinaiseen aiheeseen, eli Tallinnaan. Käväisin Tallinnassa muutaman päivän visiitillä viime kesänä, josta nyt kevään korvilla on sopiva aika laittaa lyhyttä raporttia.

Tallinna, ja Viro ylipäänsä, on hurjaa vauhtia kehittyvä olutmatkailukohde. Pienpanimoita Virossa on tällä haavaa jo yli 20, mikä on suuri määrä ottaen huomioon, että ensimmäinen pienpanimo avasi ovensa vain muutama vuosi sitten. Ehkä pienehkö vaikutus panimoiden määrän räjähdysmäiseen kasvuun on vahvojen oluiden myyntikanavien suurempi määrä, jolloin ei olla vain yhden toimijan tai ravintoloiden varassa.

Tallinnassa monet olutravintolat, oluisiin erikoistuneet kaupat sekä hyvää ruokaa ja olutta tarjoavat ravintolat ovat lyhyen matkan päässä toisistaan, joten päivän saa helposti kulumaan kierrellen olutaiheisia paikkoja ja maistellen laadukkaita oluita. Useat hyvät paikat ovat vanhassa kaupungissa ja viereisessä Telliskiven kaupunginosassa mahdollisuuksia on vielä lisää. Alla on esitelty paikkoja, jotka viime kesän reissulla kävin testaamassa.

Kohtin pullovalikoimaa

Ja lisää pullojaKoht
Mikä: Koht on tunnelmallinen, särmikäs ja intiimi oluttaivas Tallinnan vanhan kaupungin ytimessä, mutta kuitenkin sen verran sivussa, että ilman tarkkoja ohjeita perille voi olla vaikea löytää. Olutvalikoima on laaja ja paikan omistava oluisiin vihkiytynyt pariskunta osaa myös suositella varmasti jokaisen makuun sopivat oluet. Kohtin yhteydessä on myös pullokauppa, josta saa ostettua mukaan viemiset samalla kertaa. Kuuleman mukaan joskus Kohtissa voi olla täyttäkin, mutta ainakin heinäkuun helteillä alkuviikon iltoina löysi hyvin istumapaikan ja kerkesi vaihtamaan useammankin sanan omistajien kanssa.

Drink Baarin terassilla


Grodziskie-olut oli jännä tuttavuus


Drink Baar
Mikä: Drink Baar on Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva olutravintola, jonka vieressä on myös pullokauppa Drink Shop. Drink Baar/Shop on jo pidemmän aikaa ollut oluenharrastajien vierailukohde Tallinnan visiiteillä ja muistan itsekin vierailleeni siellä joskus harrastuksen alkuaikoina muutamia vuosia sitten. Reissusta muistuttaa kaapissa oleva Orvalin nimikkolasi, (joka voisi tosin olla useamminkin täysi), eli oluiden lisäksi myös lasitavarasta kiinnostuneet voivat tehdä täällä löytöjä. Olutvalikoima Drink Baarissa on hyvää tasoa ja pullovalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Pubiruokaakin Drink Baarista saa.

Porgun portaatPorgu
Mikä: Porgu on erittäin laajan olutvalikoiman ruokaravintola, jossa ruoka on perinteistä ja hyvää ja sitä saa riittävästi. Vanhassa kaupungissa sijaitseva ravintola on katutason alapuolella ja sinne mennään kapeita portaita pitkin, eli paikalle kannattaa raahautua mieluummin alku- kuin loppuvaiheessa illan baarikierrosta. Porgun sijaitessa kellarissa iloinen puheensorina jää kiertämään seinästä toiseen, mikä on omiaan kohottamaan paikan tunnelmaa.

Pudel Barin tiskillä...

...ja terassilla
Pudel Baar
Mikä: Pudel on Telliskiven alueella sijaitseva skandinaavisen simppelistä, hipsterihtävästä habituksesta tyylinsä ammentava olutravintola, jossa ei voi olla törmäämättä paksuihin silmälasin sankoihin tai ajan patinoimiin partoihin. Olutvalikoima on hyvä ja hanassa on suurella todennäköisyydellä jokin harrastajan suupielet kostuttava olut. Ravintolan terassilla voi seurata Telliskiven elämää ja ihmetellä, miten alueet muuttuvat, kun ihmisille annetaan vapaus toteuttaa itseään.

Hopner


Hopner
Mikä: Hopner oli hyvä vanhan kaupungin ytimessä sijaitseva olutravintola, josta oli mukava seurata kadunvilinää. Valitettavasti Hopner lopetti toimintansa ainakin toistaiseksi joitain kuukausia sitten. Harmi homma, koska odotin pääseväni Hopneriin uudestaan ensi kesän helteillä. Toivottavasti jotain vastaavaa saadaan tilalle.

SIP-pullokaupan valikoima on monipuolinen
Olutkaupat
Tallinnassa on myös useita laajan olutvalikoiman kauppoja, kuten Telliskivessä sijaitseva SIP veini- ja õllepood ja Stockmann, joissa molemmissa tuli vierailtua. Lisäksi esimerkiksi Uba ja humaal -kaupassa on mahdollista tehdä löytöjä.

Tämä tällä erää. Jos jotain olennaista jäi huomioimatta, laittakaa ihmeessä viestiä kommenttiosioon. Kiitos ja nähdään eri oluttapahtumissa, esimerkiksi Tallinn Craft Beer Weekendissä maalis-huhtikuun vaihteessa! 

Kippis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti