lauantai 30. tammikuuta 2016

XIX Real Ale Festival Gallows Birdissa


Real aleihin erikoistuneessa Gallows Birdissa järjestettiin tänä viikonloppuna yhdeksättätoista kertaa Real Ale Festival-tapahtuma ja kävin tänään paikalla testailemassa oluttarjontaa. Minulle tämä oli toinen kerta Real Ale Festivaleilla, eka kerta oli vuonna 2014. Brittiläisiä real ale-oluita esittelevän festarin teemana oli tällä kertaa läntinen Britannia.

Tämä olutfestari on mielestäni ominaisluonnoltaan erityinen kahdestakin eri syystä: sillä on suomalaisittain ainutlaatuinen teema ja se järjestetään espoolaisen suosikkiolutkuppilani uumenissa. Baarissa tunnelma on tapahtuman aikana yleensä tiivis ja eläväinen. Festareilla edustettuina on kenties normaalia enemmän kokeneiden ja arvokkaiden olutharrastajakonkarien, brittiläisiin herkkuihin erikoistuneiden herrasmieslipittelijöiden sekä humalahakuisten ja äänekkäiden oluenjuojien ryhmien edustajia. Väen koostumus oli tälläkin kertaa omaan silmääni varsin monimuotoinen.

Cornish Crown Porter
Olutpuolella tarjonta oli myös monimuotoista ja sopivien kokeiltavien oluiden valitseminen sikäli haastavaa, vaikka pieniä annoksia jälleen suosinkin. Liikkeelle lähdettiin iltapäivällä neljän maissa tummalla osastolla, josta valkkasin kokeiluun Cornish Crownin Porterin. Porter oli maultaan pähkinänkuorinen, kahvinporoinen ja tumman maltainen. Tuoksu oli erittäin mieto ja koostui lähinnä mallasmaisista ja kevyen paahteisista elementeistä. Kiva aloitusolut, muttei mikään erityisen spesiaali elämys.

Gower Black Diamond Porter
Cornish Crown Porterin jälkeen jatkoin tylsänpuoleista linjaani ottamalla maisteluun toisen saman tyylilajin edustajan, eli Gowerin Black Diamond Porterin. Valinta osoittautui harvinaisen osuvaksi, sillä tyystin mustanpuhuvan oluen maku oli äärimmäisen miellyttävä. Tuoretta lakritsaa, mallasleipää, espressoa, paahdettua mallasta ja tummaa suklaata oli tarjolla vaikka muille jakaa. Tuoksupuolella oluesta erottui tuhkaisia ja lakritsaisia aromeja. Illan aikana kokeilemistani real aleista ehdottomasti paras ja tasapainoisin.

Buden Black Rock English Strong Ale
Buden Black Rock oli English Strong Ale-tyylilajia edustava, hyvin omalaatuinen olut. Oluen maussa oli tummia marjoja, karkkia, hunajaa ja taatelia. Tuoksu oli makeahko ja melko maltainen, kuivahedelmäinenkin. En ole ihan varma, tykkäsinkö tästä oluesta, mutta ainakin se oli erikoinen ja kiinnostava kokemus.

Forge Hartland Blonde
Forge Hartland Blonde oli kivasti pilsmäisen viljaisen ja maltaisen pohjan päälle rakennettu hedelmäpläjäys. Erityisesti oluen mausta nousi esiin sitruunaa, limeä, vaniljaa ja mangoa, vaikka olipa näitä samoja elementteja mukana myös tuoksussa, tosin maltillisessa määrin. Luonteeltaan kesäinen olut sopi myös talviseen pubitunnelmaan saumattomasti.

Dieu du Ciel! Aphrodisiaque
Real ale-maistelun päätteeksi oli hyvä ottaa vielä yksi ihan erilainen, mutta erittäin hyvä olut. Dieu du Ciel!:in Aphrodisiaque oli minulle entuudestaan tuttu tuote ja tiesin sen istuvan omaan makuuni lähes saumattomasti. Kaakaoinen, vaniljainen ja hiukan tammitynnyrinen maku ei pettänyt tälläkään kertaa ja jotenkin tutusta oluesta onnistui taas löytämään uusia elementtejä. Edelleen ihmettelen, miten Dieu du Ciel! pystyy tekemään oluistaan niin luonnollisen oloisia ja totaalisen mauntäyteisiä samaan aikaan. Todellinen luottopanimo, jolta ei huonoa olutta ole tullut vielä vastaan.

Real ale-festareilla olisi ollut tarjolla oluiden ja  muutaman siiderin lisäksi myös pientä syötävää, mutta tällä kertaa syötäviä ei tullut testattua. Sivusilmällä vilkuilemalla onnistuin bongaamaan joistain pöydistä ainakin kiinnostavan oloisia ja teemaan sopivia piiraita.

Kiitos antoisasta Real Ale-festarista Gallowsille! Tämä tapahtuma puoltaa edelleen hyvin paikkaansa suomalaisten oluttapahtumien joukossa ja säännölliset festarivisiitit ovat olutharrastajalle hyvä tapa pysyä kärryillä myös real ale-maailmasta. Vinkkinä Real Ale Festivalin testaamisesta kiinnostuneille todettakoon vielä, että paikalle on suotavaa mennä mahdollisimman ajoissa. Myöhemmin illalla istumapaikkojen metsästyksessä eivät nimittäin useinkaan auta edes ne kuuluisat kissat ja koirat.

Lisätietoja:

XIX Real Ale Festival Gallows Birdin sivuilla:
http://www.gallowsbird.fi/tapahtuu.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti