keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Alkon valikoiman helmiä: To Øl Goliat Imperial Stout

Taustaa: Tanskalaistaustaisen mustalaispanimon To Ølin Goliat Imperial Stout on yksi tämänhetkisistä Alkon valikoiman helmistä. Kiinnostavaksi Goliatin tekee sen moniulotteinen luonne. Kun tuoksuttamisen jälkeen kuvittelee jo tuntevansa oluen, onnistuu maku yllättämään perinpohjaisesti. Goliatissa on erilaisia tasoja vaikka muille jakaa.

Oluen mallaspohjana ovat pilsner-, suklaa- ja cara crystal-maltaat sekä savustetut maltaat. Oluessa on käytetty myös paahdettua ohraa ja kaurahiutaleita. Humalalajikkeina on käytetty Columbusta ja Simcoeta. Kiinnostavia yksityiskohtia ovat olueen valmistuksen yhteydessä lisätyt cassonadesokeri ja reipas 3 kilon annos kahvipapuja (kahvin muodossa).

Panimo: To Øl
Olut: Goliat Imperial Stout
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 10,1 %
Kantavierre: 27,4 °P
Katkeruus: 59,2 EBU
Väri: 355 EBC

Tuoksu: Tuoksusta erottuu kahvia melkein kaikissa eri muodoissaan: papuina, pannukahvina, puruina ja espressona. Keskivertoa kitkerämmät kaakaopapuiset sävyt sekä mieto talkkunaisuus ja pähkinänkuorimaisuus täydentävät kahvisuutta. Havuinen ja hiukan pihkainen humalointi tuntuu taustalla, mutta jää tässä pääosin kuivan kahvisessa paketissa sivurooliin.

Ulkonäkö: Tumman suklaanruskean oluen vaahto on kinuskinvaalea.

Maku: Oluen alkumaku on rusinainen, luumuinen ja lakritsinen, erottuupa joukosta myös jänskiä mämmisiä, turpeisia ja tuhdin maltaisia makuja. Keskimakua hallitsevat espressoisuus ja suklaakahvisuus. Loppumaussa on makeaa hunajaisuutta, joka tuo mieleen hunajaleivoksen. Olut jättää jälkeensä paahteisen ja hieman tuhkaisen maun. Makeaahan tämä on, mutta olut ei silti sorru ällömakeuden puolelle. Makeus toisaalta myös erottaa oluen kivalla tavalla monista muista saman tyylilajin tuotteista.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on hyvin paksu, öljymäinen ja liukas.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  40/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tämän tyyppinen olut on kiva jälkiruoka jo sellaisenaan, mutta tumman suklaan kanssa siitä voisi nousta esiin uusia ulottuvuuksia. Otaksuisin, että olut toimisi myös aika kivasti beer floatin pohjana täyteläisyytensä ja tietyn makeutensa ansiosta. Panimon oma ruokasuositus oluelle on sinihomejuusto. Sopivaa seuraa oluelle voisivat olla myös perusluonteeltaan tuhdit ja kermaiset ruokalajit.

Lisätietoja:

To Øl Goliat Imperial Stout Alkon sivuilla:

To Øl Goliat Imperial Stout Olutoppaassa:

To Øl Goliat Imperial Stout Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/to-ol-goliat-imperial-coffee-stout/164496/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti