maanantai 26. lokakuuta 2015

Raportti OlutExposta 2015


Tämän vuoden OlutExpo järjestettiin Kaapelitehtaalla 23.-25.10. Itse olin paikalla perjantaina ja sunnuntaina kumpaisenakin lähes koko päivän. Tapahtuma on kehittynyt vuosi vuodelta suuremmaksi ja on ollut mielenkiintoista seurata Expon nopeaa kasvua ja kehitystä vuoden 2013 intiimin tuntuisesta oluthörhöjen ja alan ammattilaisten kokoontumisesta vuoden 2015 lähemmäs 50 näytteilleasettajan eläväiseksi tapahtumaksi. OlutExpossa oli viime viikonloppunakin mittakaavan kasvusta huolimatta yhä jäljellä sitä samaa oluenystävien yhteisen, lämminhenkisen tapaamisen tuntua kuin ekallakin kerralla.


OlutExpossa tuli vastaan monia mieleenpainuvia oluita, joista tähän valikoin muutamia erityisen hyviä yksilöitä. Festari oli sikäli poikkeuksellinen, että siellä törmäsi joihinkin uskomattoman hyviin oluisiin. Sellaista ei kovin usein tapahdu. Best of-listani on tällä kertaa erittäin ulkomaalaispainotteinen ja siihen on syynsä. Tapahtumassa tuli maisteltua enimmäkseen ulkomaisia tuotteita, sillä mukana oli monia muiden maiden harvinaisuuksia ja jännyyksiä, kun taas kotimaisten panimojen uutuuksien määrä oli tämänkertaisessa OlutExpossa suppeahko. Lisäksi maisteltavana oli joitain ulkomaisia oluita, jotka ovat yhä ihan omalla tasollaan.

Yellow Belly: kehno kuva, mutta huikea olut
Buxtonin ja Omnipollon yhteistyöolut Yellow Belly Imperial Stout oli minulle tapahtumassa The Olut, jonka tasolle muut tuotteet eivät millään yltäneet. Kuulemani perusteella olut jakoi mielipiteitä aika rajusti: toiset rakastivat ja toiset eivät voineet sietää tätä konvehtimaisen överiä maapähkinävoipommia. Itse tykästyin tosi kovasti heti Yellow Bellyn ihanan suklaiseen, pähkinänkuorimaiseen ja kermaisen makeaan tuoksuun. Suklaarouheinen, paahdetun maapähkinän makuinen, nougatia uhkuva, kermajäätelöä valuva ja kinuskia pirskahteleva maku oli jotain ihan erityistä. En yleensä välttämättä tykkää kovin makeista imperial stouteista, mutta tämä on poikkeus täydellisen toimivan ja suorastaan järisyttävän suussasulavan kokonaisuutensa ansiosta. Olen aiemminkin maistanut Yellow Bellyä CBC:ssä, mutta vasta OlutExpo antoi kunnon käsityksen tästä oluesta. Oli tästä oluesta mitä mieltä tahansa, ainakin tässä on taatusti tuote, jota ei helpolla unohda.

Ice Cream Pale Ale
Buxtonilta ja Omnipollolta oli festareilla toinenkin yhteistyöolut, joka onnistui hämmentämään minut aika huolella. Ice Cream Pale Ale oli huvittava tuote sikäli, että se ei oikeastaan ollut olutta, vaan jäätelöä. Jos olisi olemassa katkerilla aromeilla kevyesti sipaistua hedelmäistä ale-jäätelöä, niin todennäköisesti se maistuisi juuri tältä. Trooppinen tuoksu ja mangon, papaijan ja kinuskin täyteinen maku höystettynä ripauksella vaniljajäätelön pehmeää maitomaista makeutta. Buxtonin ja Omnipollon yhteistyöoluissa on sellaista taikaa, että hetkittäin tuntuu, että voisin elää yksinomaan näitä juoden.

Disco Soleil
Dieu du Ciel! Disco Soleil oli IPA-osaston kermaa. Tasapainoinen, erittäin juotava olut, jonka maku oli mehevän mango-vaniljainen. Katkeruus oli hiipivää ja rapsakkuus lempeän hedelmäistä. Oikein onnistunut trooppisen linjan IPA. Ainakin tämä Dieu du Ciel!-fani oli iloinen päästessään maistelemaan lempparinsa laatu-IPAa vihdoinkin kotimaisessa oluttapahtumassa. Dieu du Ciel!iä toivoisi jatkossa lisää tarjolle niin baareihin kuin tapahtumiinkin.

Metro Man
Evil Twin Metro Man nousi yhdeksi OlutExpon yllättäjistä. Paahdetun maltaan syvänrapea aromi ja ruskean sokerin aromien tuoma erikoinen makea sivujuonne tekivät tästä imperial stoutista omanlaisensa. Pääosassa oli kuitenkin tuhti ja pitkä suklaakahvin ja lakritsan maku. Makua ja tuoksua täynnä oleva, taidokkaasti tehty tuote.

Soft DK
Myös Evil Twinin Soft Dookie oli imperial stout-puolen kärkeä. Sunnuntai-iltana olutta riitti maisteltavaksi enää reilu puoli desiä, mutta sekin riitti muistuttamaan mieleen tämän oluen luonteen. Kaakaon, vaniljan, espresson, lakritsan, kirsikan ja tuhkan muodostama Soft Dookien makupaletti on originelli ja yhdistää kiinnostavalla tavalla sekä makeiden että kuivien imperial stoutien ominaispiirteitä. Täyteläinen olut, jossa on monia viini- ja rommimaisia vivahteita.

Virmalised Grapefruit
Virmalised Grapefruit, eli Põhjalan erinomaisen Virmalised IPAn greippitwistattu versio oli hyvin miellyttävä tuttavuus. Rapsakka sitruksisuus puki normaalisti trooppisen makeahkoa IPAa osuvasti. Greippisyys ei tässä oluessa ollut lainkaan kitkerää, vaan raikasta ja sopivasti kirpeää. Yksi sitruksisen oluen parhaista puolista oli sen juotavuus. OlutExpon Greippi-IPA-sarjassa maistamistani oluista herkullisin tuote.

Holy Cowbell
Beavertownin Holy Cowbell oli hauskasti maitomainen Black IPA. Kermaisuus ja lakritsisuus yhdistyivät harvinaisen miellyttäväksi paketiksi, jota säesti pehmeänpyöreä suutuntuma. Ei mikään katkerin Black IPA, mutta hyvin persoonallinen ja tasapainoinen olut indeed.

Yeti
Great Dividen Yeti on malliesimerkki hyvin toteutetusta kahvisesta imperial stoutista. Rouhean paksu suutuntuma ja kahvipapuinen, tummasuklainen, vahvasti paahteinen ja sopivasti katkera maku tekevät tästä imperial stoutista klassikon. Ei mitään maailmaa mullistavaa jännyyttä, vaan selkeitä linjoja ja syviä, voimakkaita makuja. Toimiva tuote.

Humalovet
Kotimaisista tuotteista mieleen jäivät erityisesti Humaloven Ruispuolukka Ale ja First Love IPA. Ensi kertaa oluttapahtumassa ollut panimo näytti olevan hallissa kuin kotonaan ja oluet olivat ensituotteiksi yllättävän laadukkaita. Makujen tuoreus kiinnitti erityisesti huomioni, sillä oluissa hedelmien ja marjojen maut tuntuivat raikkaille ja aidoille; kuin vasta poimituista hedelmistä repäistyille. Sekä First Love että Ruispuolukka olivat suht varman päälle-oluita, mikä oli mielestäni ihan hyvä valinta. Uudelle panimolle on ehkä tarpeeton riski lähteä kikkailemaan liikaa ensituotteillaan, sillä ensimmäisillä oluilla luodaan kuitenkin ensivaikutelma ja rakennetaan asiakassuhteiden pohja. Tuotteissa oli silti havaittavissa jo panimon omaa juttua, mikä oli kiva huomata.

Loppuun vielä tapahtuman plussat ja miinukset:

Plussat
+ erittäin laaja ja kokeneemmallekin olutharrastajalle paljon uutta tarjoava valikoima, mukana panimoita Suomen ohella muun muassa Amerikasta, Englannista, Uudesta-Seelannista, Japanista, Virosta, Italiasta, Espanjasta, Puolasta, Ruotsista, Islannista ja Tanskasta.
+ mukana tällä kertaa myös simoja
+ yleispätevän mallinen maistelulasi
+ kohtuullinen oluiden hintataso
+ innostava, ystävällismielinen, suhteellisen selväpäinen ja jopa paikoin analyyttinen ilmapiiri
+ kolme tapahtumapäivää edelleen toimiva ratkaisu, mahdollisuus valita itselle sopiva yhdistelmä päivistä ja myös pitää tarvittaessa välipäivä
+ edulliset euron vesipullot edelleen saatavilla sekä ala- että yläkerrasta
+ visuaalisesti hieno tapahtuma, jossa paljon persoonallisia tiskejä ja jänniä yksityiskohtia
+ monilla tiskeillä tarjolla myös pientä oluen oheen sopivaa naposteltavaa, tämä on iso plussa!

Miinukset
- valitettavan yksipuolista ruokaa, makkara- ja pizzaslicelinjalla mentiin. Kaipaisin enemmän terveellisiä ja raikkaita ruokia (esim. salaatteja, tuoretuottein täytettyjä toasteja ja taskuja tms) ja kasvisvaihtoehtoja ruokatarjontaan. Ruoka-annokset voisivat myös olla selvästi isompia, jotta yhdellä annoksella lähtisi nälkä.
- ei istumapaikkoja hallin alakerrassa
- ei puhtaasti oluisiin keskittyviä oheisluentoja tai maisteluita (tämä oli merkittävä miinuspuoli, koska tykkään itse tosi paljon syventävistä oheisluennoista ja maisteluista tapahtumissa)
- sunnuntaina (!) jonkin verran kännikaloja liikenteessä, tosin ei mitenkään kovin häiritsevässä määrin

Kiitos kivasta tapahtumasta kaikille, nähdään taas ensi vuonna!

Lisätietoja:

OlutExpo Facebookissa:

OlutExpon verkkosivut:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti