Omasta mielestäni kotimaisen olutvuoden paras ja odotetuin
tapahtuma OlutExpo alkaa huomenna ja on taas tullut aika tehdä tärppilistaa
tapahtumaan. Tällä kertaa tärpit on jaettu muutamaan eri kategoriaan, jotta
tarjonnasta olisi helpompi saada otetta. Toivottavasti vinkeistä on iloa!
Sitrusihmisille ja greipin ystäville
Tämänkertaisen OlutExpon pienimuotoinen kuriositeetti on niin
kutsuttu greippipolku, eli neljän varsin intressantin greippisen ja katkeran oluen
setti. Setti kattaa Magic
Rockin High Wire Grapefruit APAn, Põhjalan Virmalised IPAn Grapefruit-version, Sori Brewingin
Out Of Office Grapefruit Session IPAn ja Ballast Pointin Sculpin IPAn
Grapefruit-version. Greippiolutpolusta voi suorittaa yksittäisiä etappeja
tai napata kaikki neljä olutta yhteisvertailuun. Vertailussa oluista voi
paljastua jänniä puolia ja samalla saa rakennettua ihan omantyyppisensä
teemamaistelun.
Tummia tuotteita
Kuten totuttua, tulee OlutExpoon jälleen melko paljon tummia
jännyyksiä. Suosittelen oman kokemukseni perusteella maistamaan ainakin Buxtonin
ja Omnipollon tuhtia, paksua ja kermaisen pehmeää Yellow Bellyä, Great Dividen
mauntäyteistä Yetiä, Evil Twinin tymäkkää Soft DKta sekä Mikkellerin espressoista
Beer Geek Breakfast Oatmeal Stoutia. Itselleni
vielä tuntemattomia, mutta kiinnostavia oluita tummassa kategoriassa sen sijaan
ovat ainakin japanilaisen Hitachinon Espresso Stout, islantilaisen Borgin Garún Stout ja pettämättömän brittiläisen Beavertownin Holy
Cowbell India Stout.
Kotimaisia tummia uutuuksia ei tapahtumassa harmi kyllä nähdä
kovinkaan runsain mitoin. Sorilta löytyy kuitenkin pari herkullisen kuuloista,
ainakin minulle uutta tuotetta Dark Humor Club Coconut ja Dark Humor Club
Bourbon Vanilla. Tutuksi tulleita ja hyväksi havaittuja kotimaisia tumman linjan oluita
ovat ainakin Ruosniemen hyperintensiivinen Vuorineuvos IS, Pyynikin kotoisan
kaakaoinen Papan Vanillastout ja Hiiden tuorelakritsainen Pläkki.
Hapanoluita havitteleville
Happamista ja marjaisista oluista tykkäävän toimivin tärppi
on Rodenbach Caractère Rouge. Kyseinen olut on mehukkaan vadelmainen,
kipristelevän kirsikkainen, linjakkaasti hapan ja tuoreen aromikas. Oluen
plussapuoliin luettakoon myös sen poikkeuksellisen kaunis ulkomuoto.
Samaisen panimon Grand Cru on myös erittäin suositeltava
tuote, joka saa viehättävät tammiset vivahteensa ikäännyttämisestä.
Lambicceja haikailevalle Boonin lambicit ovat perusvarmoja
valintoja, joskaan niiden yllättävyyskerroin ei välttämättä nouse kovin
kummoiseksi. Astetta jännempi, tai ainakin harvinaisempi vaihtis on Omer Vander
Ghinste Cuvée des Jacobins.
IPAilijoille
IPA-puolelta ehkä eniten odotan uusi-seelantilaisen Garage
Projectin oluiden maistelua. Minulle entuudestaan tuntematon Garage tuo
OlutExpoon yhden IPAn nimeltään Death from Above, yhden Imperial IPAn nimeltään
Pernicious Weed ja yhden Pale Alen nimeltään Venusian Pale Ale. Odotan innolla
myös ihanan kanadalaisen suosikkipanimoni Dieu du Ciel!in Disco Soleil IPAa.
Kotimaisista Humaloven First Love olisi kiva testata, sillä
uuden panimon oppii usein parhaiten tuntemaan panimon ekasta IPAsta.
Varmoja IPA-valintoja hamuava tuskin pettyy Amagerin,
Thornbridgen tai Evil Twinin tiskillä asioidessaan.
Perinteiseen makuun
Pilsner Urquellin suodattamaton versio on oiva valinta hieman
varovaisemmilla makunystyröillä varustetulle olutharrastajalle tai vannoutuneelle
lager/pils-linjalaiselle. Oluesta tulee Expoon erikoiserä, joka koostuu
kahdesta tynnyristä.
Tynnyrien korkkausajat ovat seuraavat:
Perjantaina 23.10 klo 19.30
Lauantaina 24.10. klo 16.30 ja 19.30.
Perinteisempään makuun toimiva tuote on myös Fullersin täyteläisen
toffeinen ja aavistuksen kirnuvoimainen ESB.
Parit jokerit
Rekolan ja Mathildedalin Kaksi Kotia Vailla Humalaa on
maustettu villiyrteillä ja pakurilla. Olen tähän mennessä kokeillut
humalattomia oluita vain kertaalleen ja täytyy sanoa, että näissä on
avautumassa ihan uusi maailma. Villiyrtti-pakuri-Kaksi Kotia lienee riittävän
erikoinen olut sellaiselle, joka haluaa kokeilla jotain ihan uutta.
Toisena jokerina lykkään listalle puolalaisen siman. Siemailin
itse puolalaista simaa eräänä kauniina kesäiltana Pikkulinnussa ja se oli hyvää;
tasapainoisen aromikasta, syvänmakuista ja aidon hunajaista. Apiksen simoista
todennäköisesti kumpi tahansa on hyvä vaihtoehto.
Toivotan kaikille antoisaa ja olutrikasta Expoa! Kenties
nähdään paikan päällä :)
Lisätietoja:
OlutExpo Facebookissa:
OlutExpon
verkkosivut:
http://olutexpo.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti