torstai 22. lokakuuta 2015

Tärpit vuoden 2015 OlutExpoon

Omasta mielestäni kotimaisen olutvuoden paras ja odotetuin tapahtuma OlutExpo alkaa huomenna ja on taas tullut aika tehdä tärppilistaa tapahtumaan. Tällä kertaa tärpit on jaettu muutamaan eri kategoriaan, jotta tarjonnasta olisi helpompi saada otetta. Toivottavasti vinkeistä on iloa!

Sitrusihmisille ja greipin ystäville
Tämänkertaisen OlutExpon pienimuotoinen kuriositeetti on niin kutsuttu greippipolku, eli neljän varsin intressantin greippisen ja katkeran oluen setti. Setti kattaa Magic Rockin High Wire Grapefruit APAn, Põhjalan Virmalised IPAn Grapefruit-version, Sori Brewingin Out Of Office Grapefruit Session IPAn ja Ballast Pointin Sculpin IPAn Grapefruit-version. Greippiolutpolusta voi suorittaa yksittäisiä etappeja tai napata kaikki neljä olutta yhteisvertailuun. Vertailussa oluista voi paljastua jänniä puolia ja samalla saa rakennettua ihan omantyyppisensä teemamaistelun.

Tummia tuotteita
Kuten totuttua, tulee OlutExpoon jälleen melko paljon tummia jännyyksiä. Suosittelen oman kokemukseni perusteella maistamaan ainakin Buxtonin ja Omnipollon tuhtia, paksua ja kermaisen pehmeää Yellow Bellyä, Great Dividen mauntäyteistä Yetiä, Evil Twinin tymäkkää Soft DKta sekä Mikkellerin espressoista Beer Geek Breakfast Oatmeal Stoutia.  Itselleni vielä tuntemattomia, mutta kiinnostavia oluita tummassa kategoriassa sen sijaan ovat ainakin japanilaisen Hitachinon Espresso Stout, islantilaisen Borgin Garún Stout ja pettämättömän brittiläisen Beavertownin Holy Cowbell India Stout. 

Kotimaisia tummia uutuuksia ei tapahtumassa harmi kyllä nähdä kovinkaan runsain mitoin. Sorilta löytyy kuitenkin pari herkullisen kuuloista, ainakin minulle uutta tuotetta Dark Humor Club Coconut ja Dark Humor Club Bourbon Vanilla. Tutuksi tulleita ja hyväksi havaittuja kotimaisia tumman linjan oluita ovat ainakin Ruosniemen hyperintensiivinen Vuorineuvos IS, Pyynikin kotoisan kaakaoinen Papan Vanillastout ja Hiiden tuorelakritsainen Pläkki.

Hapanoluita havitteleville
Happamista ja marjaisista oluista tykkäävän toimivin tärppi on Rodenbach Caractère Rouge. Kyseinen olut on mehukkaan vadelmainen, kipristelevän kirsikkainen, linjakkaasti hapan ja tuoreen aromikas. Oluen plussapuoliin luettakoon myös sen poikkeuksellisen kaunis ulkomuoto.
Samaisen panimon Grand Cru on myös erittäin suositeltava tuote, joka saa viehättävät tammiset vivahteensa ikäännyttämisestä.

Lambicceja haikailevalle Boonin lambicit ovat perusvarmoja valintoja, joskaan niiden yllättävyyskerroin ei välttämättä nouse kovin kummoiseksi. Astetta jännempi, tai ainakin harvinaisempi vaihtis on Omer Vander Ghinste Cuvée des Jacobins.

IPAilijoille
IPA-puolelta ehkä eniten odotan uusi-seelantilaisen Garage Projectin oluiden maistelua. Minulle entuudestaan tuntematon Garage tuo OlutExpoon yhden IPAn nimeltään Death from Above, yhden Imperial IPAn nimeltään Pernicious Weed ja yhden Pale Alen nimeltään Venusian Pale Ale. Odotan innolla myös ihanan kanadalaisen suosikkipanimoni Dieu du Ciel!in Disco Soleil IPAa.
Kotimaisista Humaloven First Love olisi kiva testata, sillä uuden panimon oppii usein parhaiten tuntemaan panimon ekasta IPAsta.

Varmoja IPA-valintoja hamuava tuskin pettyy Amagerin, Thornbridgen tai Evil Twinin tiskillä asioidessaan.

Perinteiseen makuun
Pilsner Urquellin suodattamaton versio on oiva valinta hieman varovaisemmilla makunystyröillä varustetulle olutharrastajalle tai vannoutuneelle lager/pils-linjalaiselle. Oluesta tulee Expoon erikoiserä, joka koostuu kahdesta tynnyristä. 

Tynnyrien korkkausajat ovat seuraavat:
Perjantaina 23.10 klo 19.30
Lauantaina 24.10. klo 16.30 ja 19.30.

Perinteisempään makuun toimiva tuote on myös Fullersin täyteläisen toffeinen ja aavistuksen kirnuvoimainen ESB.

Parit jokerit
Rekolan ja Mathildedalin Kaksi Kotia Vailla Humalaa on maustettu villiyrteillä ja pakurilla. Olen tähän mennessä kokeillut humalattomia oluita vain kertaalleen ja täytyy sanoa, että näissä on avautumassa ihan uusi maailma. Villiyrtti-pakuri-Kaksi Kotia lienee riittävän erikoinen olut sellaiselle, joka haluaa kokeilla jotain ihan uutta.

Toisena jokerina lykkään listalle puolalaisen siman. Siemailin itse puolalaista simaa eräänä kauniina kesäiltana Pikkulinnussa ja se oli hyvää; tasapainoisen aromikasta, syvänmakuista ja aidon hunajaista. Apiksen simoista todennäköisesti kumpi tahansa on hyvä vaihtoehto.

Toivotan kaikille antoisaa ja olutrikasta Expoa! Kenties nähdään paikan päällä :)

Lisätietoja:

OlutExpo Facebookissa:

OlutExpon verkkosivut:
http://olutexpo.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti