Viinimaailmasta tutut maistelut ovat rantautuneet pysyvästi
osaksi olutkulttuuria. Olut- ja suklaamaisteluista on vähitellen tulossa
valtavirtaa ja olutta maistellaan yhä useammin myös juustojen kera. Maistelujen
toteuttaminen on yksinkertaista ja niiden avulla sekä oluista että ruoista
avautuu ihan uudenlaisia, joskus aika hämmästyttäviäkin ulottuvuuksia.
Tiivistettynä maistelu on hauska oma harrastuksensa olutharrastuksen sisällä.
Viime viikonloppuna kokeilimme kaveriporukalla pitkään mielessäni
kytenyttä ideaa, eli lakritsin ja salmiakin sekä oluiden yhteismaistelua. Mukaan
otettiin pari perinteisesti suklaa- ja olutmaisteluissa käytetyn tyylistä,
tummaa olutta ja kaksi kuriositeettia, eli suosikki-old aleni Jacobite Ale ja hapanolut
Abbaye de Saint Bon-Chien.
Maisteltavat oluet
olivat siis:
- To Ølin milk stout By Udder Means
- Koskipanimon imperial stout Plevnan Siperia (2 vuotta
kypsynyt versio)
- Traquairin
old ale Jacobite Ale
- BFM:n bière de garde Abbaye de Saint Bon-Chien (vuosikerta 2014)
Oluiden seuraksi valikoitiin kolme erilaista salmiakkia ja
lakritsia. Ensimmäinen näistä oli perinteisen tyylinen pehmeä lakritsi, toinen
oli salmiakkisuklaa ja kolmas merkkareita, vahvoja ruutusalmiakkeja, pehmeitä
ruutusalmiakkeja ja super-salmiakkeja sisältävä salmiakki-mix. Valitsin
mahdollisimman erilaisia lakritsi- ja salmiakkituotteita saadakseni luotua
monipuolisia makujen kombinaatioita ja variaatioita. Salmiakkisuklaa otettiin
mukaan haastavuutensa vuoksi: ennakkokäsitykseni oli se, ettei mikään olut
voisi sopia yhteen kummankin suklaan elementin, sekä vahvan salmiakin että
makeanrasvaisen maitosuklaan kanssa.
Maistelu aloitettiin By Udder Meansista, sillä uskoimme sen
olevan valituista oluista helpoimmin lähestyttävä ja maultaan vähiten erikoinen.
Makea milk stout osoittautui hieman liian miedoksi kumppaniksi kaikille salmiakeille,
mutta lakritsin kanssa se suorastaan loisti. Kermaisen pehmeä ja juuri
sopivasti makea yhteismaku toi esiin sekä lakritsin että milk stoutin parhaat
puolet.
Seuraavaksi otimme maisteluun Siperian. Siperia reagoi salmiakkien
ja lakritsin kanssa jokseenkin päinvastaisesti kuin By Udder Means. Intensiivisen
imperial stoutin paras täydentäjä oli yllättäen mahdottomaksi ennakkoon kuvittelemani
salmiakkisuklaa. Todettakoon tässä, että tuoreen Siperian kanssa tilanne olisi
voinut olla hyvinkin erilainen. Kypsyneen ja old ale-tyyppisiä piirteitä saaneen
Siperian kanssa kuitenkin sopi nimenomaan salmiakkisuklaa. Myös salmiakkimixin
ruutusalmiakit ja merkkarit olivat periaatteessa hyviä kumppaneita, joskin yhdistelmässä
oli omaan makuuni hiukan liikaa terävyyttä. Salmiakkien kanssa muodostunut
makuyhdistelmä oli kuitenkin omalla tavallaan jännä: syvä, miellyttävän
tummamarjainen ja vahvan lakuinen.
Jo itsessäänkin lakuisen makuinen Traquair Jacobite Ale oli
vuorossa seuraavana. Traquair ja pehmeä laku olivat yhdessä melkoinen pläjäys marjoja,
mausteita ja salmiakkia. Kummallisinta oli kombinaation suutuntuma: olut sai
lakritsan tuntumaan suussa täytetyltä ja melkein nestemäiseltä. Raju reaktio
oli jo ehkä liikaa, mutta ainakaan maku ei ollut pliisu. Salmiakkimixin
vinoruutu oli tälle oluelle paras match. Harmoninen, intensiivinen ja
makeanhappaman viinimarjainen makukombo miellytti minua kovasti. Salmiakkisuklaa
puolestaan loi yhdessä oluen kanssa kakkuisen ja kuivan kokonaisuuden, jossa
suklaa ja olut eivät tuntuneet ihan pääsevän yhteisymmärrykseen.
Illan viimeinen olut oli Abbaye de Saint Bon-Chien. Tälle
oluelle ei tuntunut löytyvän lakritseista ja salmiakeista sopivaa kumppania. Oluen
alkoholisuus korostui sekä salmiakkien että lakritsien seurassa. Lähimpänä
harmoniaa oli Bon-Chienin ja salmiakkimixin ruutusalmiakin yhdistelmä, jossa
oli paljon punaviinimäisiä, varsinkin Malbec-rypäleelle ominaista
lakritsisuutta ja luumuisuutta muistuttavia piirteitä. Parhaan kumppaninsa olut
kuitenkin löysi illan jokerista, eli tummasta appelsiinisuklaasta. Olimme
ottaneet oluiden rinnalle kaksi tummaa suklaata, jotka toimivat eräänlaisena
vertailupohjana lakritseille ja salmiakeille. Tämän oluen kohdalla appelsiinisuklaa
oli toimiva back-up ja hedelmäiseen ja sitruksiseen, täyteläisen herkulliseen
sekä sopivasti happamaan makuyhdistelmään oli mukava lopettaa maistelu.
Jos lakritsi- ja
salmiakkiteemainen olutmaistelu kiinnostaa, tässä vielä muutama järjestelyvinkki:
1. Lakritsien ja salmiakkien ja oluiden maistelu toimii
periaatteessa samalla tavalla kuin suklaiden ja oluiden maistelu. Omasta
mielestäni maistelu on mielekkäintä suht pienellä, noin 2-6 henkilön porukalla,
jolloin kaikkien on helppo osallistua yhteiseen kokemukseen ja siihen
liittyvään keskusteluun. Syötävät asetetaan tarjolle niin, että kukin
osallistuja saa eteensä omille pikkulautasilleen jaoteltuina pienen annoksen kutakin
salmiakkia ja lakritsia. Salmiakit ja lakritsit voi vaihtoehtoisesti tarjoilla
myös isommista, kullekin tuotteelle erikseen osoitetuista kulhoista. Oluet
tarjoillaan kukin omalla vuorollaan. Muista varata mukaan reilusti vettä,
mieluiten kuplallista, sillä se neutraloi parhaiten voimakkaita makuja. Voit
kattaa pöytään myös neutraloivaa naposteltavaa, kuten kurkkua tai mietoa
vaaleaa leipää.
2. Ensin olutta ja lakritsia maistetaan kumpaakin erikseen,
jotta kummankin ominaismaku pääsee esiin. Sen jälkeen niitä maistetaan yhdessä
yhteismakua tunnustellen. Kukin kombinaatio maistetaan erikseen, jonka jälkeen
voidaan verrata erilaisia yhdistelmiä toisiinsa.
3. Lakritsit ja oluet voi valita oman makunsa mukaan. Kuitenkin
kiinnostavin maistelu syntyy, kun mukana on toisistaan poikkeavia tuotteita
kummastakin kategoriasta. Mukaan voi ottaa myös suklaita rinnakkaismaisteluun
ja vertailupohjaksi.
4. Lakritsien ja salmiakkien maut ovat vahvoja ja
intensiivisiä ja varsinkin salmiakkien ominaismaku voi korostaa liikaa hyvin korkean
alkoholiprosentin (yli 10 %) oluiden alkoholisuutta. Toisaalta miedot oluet
peittyvät helposti vahvojen makujen alle. Kiinnostavia maisteltavia kannattaa
etsiä esimerkiksi mietojen tai keskivahvojen (noin 5-9 %) stoutien, milk
stoutien, imperial stoutien ja porterien kategorioista. Erikoisempia ja
erityisesti makeiden salmiakkien ja lakritsien kanssa muikeita makuyhdistelmiä
muodostavia vaihtoehtoja ovat old alet, tummat keskivahvat belgit ja barley
winet. Kenties jännimmät ja kummallisimmat maut löytyvät hapanolut+lakritsa/makea
salmiakki-sektorilta Lakritsin ja salmiakin ja oluiden paritukseen ei ole
olemassa vakiintuneita ohjenuoria, joten kokeilemalla löytää parhaiten omaan
makuun sopivat yhdistelmät.
5. Älä ihmettele, jos kokemus tuntuu raskaalta. Tässä
tastingissa on mukana paljon erilaisia vahvoja makuja, jotka voivat uuvuttaa
makuaistin. Pidä (sekä syötävien että juotavien) maisteluannokset pieninä ja
tauota maistelua aina tarvittaessa. Maistellessa ei ole kiire mihinkään.
Lisätietoja:
To Ølin By Udder Means
Ratebeerissä:
Koskipanimon Plevnan Siperia Ratebeerissä:
Traquairin
Jacobite Ale Ratebeerissä:
BFM:n Abbaye
de Saint Bon-Chien Ratebeerissä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti