maanantai 30. marraskuuta 2015

Uuden sadon Siperian ja Original Beans-suklaiden maistelu

Siperian uusi sato, eli tämän syksyn erä Plevnan mustanmaltaista kultaa saapui kotikonnuiltaan Tampereelta Alkojen hyllyille noin pari viikkoa sitten. Uuden Siperia-erän ja pimenevien iltojen innoittamana maistelin Siperiaa sekä tummia ja maukkaita Original Beans-suklaita.

Oluena Siperia on mielestäni yksi monipuolisimmista maisteluoluista. Tuoreena sen maussa korostuvat sitruksinen humalointi ja black IPA-maiset piirteet, kuten lakritsisuus ja espressoisuus, kun taas ikääntyneempänä mausta nousee esiin kiinnostavia luumuisia ja paahteisen maltaisia elementtejä. Siperia sopii niin lakritsin, suklaan kuin jälkiruokien maisteluun. Tällä kertaa maisteltavana oli pitkästä aikaa tuoreen rapsakka Siperia.

Suklaamaisteluun valitsin kolme kappaletta Original Beansin tummia alkuperämaasuklaita, joissa kaakaota oli 66-75 prosenttia. 70-prosenttinen, kongolaisesta kaakaosta valmistettu Cru Virunga on ruokosokerinen, vaniljainen ja mantelinen suklaa pähkinänkuorimaisella, paahteisella ja kevyesti savuisella jälkimaulla. 66-prosenttinen, bolivialaisesta kaakaosta valmistettu Beni Wild Harvest on vadelmainen, papaijainen, kukkainen, hyvin kevyesti hapan ja hunajainen suklaa. 75-prosenttinen, perulaisesta kaakaosta tehty Piura Porcelana on syvän suklaakahvinen, voimainen ja pekaanipähkinäinen suklaa, jonka jälkimausta erottuu tuhkaa, kirsikkaa ja kevyttä tammisuutta. Näistä kolmesta suklaasta Piura Porcelana on omasta mielestäni selvästi intensiivisin, kuivin ja happamin. Beni Harvestin maku taas on vähiten voimakas ja raikkain.

Ensimmäisenä Siperian kanssa maisteluun pääsi Beni Wild Harvest. Suklaan ja oluen yhteismaku muodostui voimakkaaksi, mutta pehmeäksi. Tuhkaiset, maamaiset ja paahteiset aromit tuntuivat täyttävän koko suun. Niiden hiipuessa makupaletin täydensi hieman espressoinen, mustaherukkainen ja syvä jälkimaku. Hyvin miellyttävä ja toisiaan kivasti tukeva kaksikko.

Cru Virungan ja Siperian kombo oli huomattavasti edellistä yllättävämpi ja toi esiin sellaisia piirteitä, joita ei ihan ensimmäisenä olisi osannut ajatella löytyvän tästä yhdistelmästä. Alkumaku oli hopeatoffeinen ja sitä seurasi lakritsinen, rusinainen ja luumuinen keskimaku. Jälkimaussa oli hiven polttelevaa mustapippuria. Jännittävä, joulun mieleen tuova makupaletti.

Piura Porcelana saattoi olla Siperialle jo hiukan liikaa, sillä sen makujen hyöky peitti aluksi oluen alleen lähes kokonaan. Kuitenkin hetken kuluttua olut ja suklaa tuntuivat löytävän toisensa ja alkoivat korostaa toistensa piirteitä. Yhdistelmän selkeimmin esiin nousseet maut olivat lakritsi, variksenmarja, aronia ja kuivahedelmät. Kombossa oluen humalointi tuli näkyviin enemmän kuin muissa yhdistelmissä: suklaan kitkeryyteen kallistunut aromiprofiili vaikutti voimistavan oluen greippistä katkeruutta.

Maistelun paras olut ja suklaa-pari oli omasta mielestäni Beni Wild Harvest ja Siperia, sillä tässä yhdistelmässä olut ja suklaa tasapainottivat toisiaan parhaiten. Myös muissa yhdistelmissä oli puolensa, mutta ne rakentuivat ehkä silti enemmän kontrastien kuin harmonian varaan.

Jos Siperian ja suklaiden maistelu alkoi tätä lukiessa houkuttaa, annan vielä pari Siperiaerityistä vinkkiä. Siperian parittamisessa on hyvä huomioida maisteltavan olutyksilön ikä, koska Siperia-nuorukainen ja kypsä Siperiavanhus ovat melkein kuin kaksi eri olutta. Nuori ja räväkästi katkera Siperia tuntuu sopivan hieman erityyppiseen seuraan kuin vanha, old alemaisia piirteitä jo saanut Siperia. Nuoren Siperian katkeruus saa kenties lempeimmän kumppaninsa hiukan pehmeämpipiirteisestä ja sopivasti paahteisesta tummasta suklaasta. Jos olutnuorukaisen humalointia halutaan korostaa, melko hapan, kuiva ja hyvin kaakaopitoinen suklaa tuo esiin katkeruuden, mutta tulos saattaa yltyä hyvin rajuksi ja jopa ristiriitaiseksi. Toinen, hiukan helpompi vaihtoehto katkerien piirteiden korostamiseen on valita limetti- tai sitruunaöljyllä hienovireisesti maustettu tumma suklaa, jonka makuprofiilissa on yhteisiä piirteitä tuoreen Siperian katkerien aromien kanssa. 

Iäkäs Siperia näyttää tulevan parhaiten toimeen sellaisen tummahkon suklaaseuralaisen kanssa, jonka syvänpehmeästä mausta voi erottaa tummia marjoja ja hedelmiä, kuten kirsikkaa, luumua, mustaherukkaa ja aroniaa. Siperiavanhus alkaa helposti riidellä kovasti kitkerän suklaan kanssa, joten suosittelen maistelijan mielenrauhan säilyttämiseksi välttämään tämän kaksikon parittamista.

Lisätietoja:

Uuden Siperiaerän speksit ja saatavuus Alkon sivuilla:

Original Beans-suklaat valmistajansa sivuilla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti