maanantai 30. marraskuuta 2015

Alkon jouluiset 2015: Nøgne Ø God Jul

Taustaa: Alkon vuoden 2015 jouluoluet ovat olleet saatavilla jo jonkin aikaa ja olen poiminut omaan kaappiini myös muutamia näistä joka joulun odotusta ilahduttavista maltaisista antimista. Nøgnen oluet ovat poikkeuksetta laatukamaa ja tykkäsin myös tosi paljon panimon viime vuonna Alkon jouluolutvalikoimassa olleesta Imperial Rye Porterista, joten myös jouluolut God Julia kohtaan ennakko-odotukseni ehtivät nousta korkeuksiin. Olut ylitti odotukset kevyesti ja nousi hetkessä yhdeksi isoimmista joulu-olutsuosikeistani, ellei jopa isoimmaksi.

Panimo: Nøgne Ø
Olut: God Jul
Tyyli: American Strong Ale / Winter Warmer
Prosentit: 8,5 %
Kantavierre: 20,8 °P
Katkeruus: 33,6 IBU
Väri: 188 EBC

Tuoksu: Tummasuklaisessa tuoksussa on reippaasti paahteisuutta, syvää maltaisuutta, kevyttä kermaisuutta ja vaniljaisuutta sekä ripaus kotoisia joulumausteiden ja vasta keitetyn kahvin aromeja. Lopputuoksusta löytyy myös puunkaarnaa ja havuista rapsakkuutta sekä hiukan tuhkaa ja turvetta. Kuusimetsän, sammalten ja jouluun valmistautuvan kodin tuoksu.

Ulkonäkö: Hyvin tumma, lähes musta olut reilun paksuisella, pitsisellä ja hunajanvaalealla vaahdolla.

Maku: Herkullinen tuoreen lakritsin ja suklaacookien maku tulvahtaa suuhun ensimmäisenä, höystettynä kermatoffeen kevyellä pehmennyksellä. Sitä seuraavat sitruunan, kuivattujen hedelmien ja appelsiininkuoren maut, jotka tuovat mieleen hedelmäisen, sitruunamehulla kostetun kuivakakun. Loppumaku on pitkä, seesteinen ja mausteisen paahteinen. Miellyttävän luonnollinen maku.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on tuhti, samettinen ja paksu.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 42/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tässä on olut, jota nautiskelisin mieluiten lumihiutaleiden hiljaista leijailua katsellessa sinisen hetken aikaan. Jälkiruokaolut, nautiskeluolut, pipariolut, rauhallisten hetkien fiilistelyolut. God Julin maistelun yhteydessä mutustelin myös saksalaista lebkuchen-joulukeksiä, joka tuntui passaavan lähes täydellisesti tämänkaltaisen talvisen tuhdin, tumman ja lempeän mausteisen oluen seuraan. Joulutunnelman nostattajana God Jul ja keksit olivat aika tehokas kaksikko, joka kamppaili Suomen marraskuisen sään sateista synkeyttä vastaan oivalla menestyksellä. Juu, täytyy myöntää, että Norjassa osataan panna jouluisia oluita.

Lisätietoja:

God Jul Alkon sivuilla:

God Jul Olutoppaassa:

God Jul Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/nogne-o-god-jul/28663/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti