keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Tummien makujen hyökyaalto: De Molen Hel & Verdoemenis

Taustaa: Talvi on tummien oluiden aikaa ja De Molen on Hollannin helmi, jonka isoin vahvuusalue löytyy mielestäni nimenomaan sieltä tummimmasta päästä oluiden värispektriä. Nyt arvioitava Hel & Verdoemenis on ollut must taste-listallani jo useamman vuoden ajan ja jokunen viikko sitten pääsin viimein testailemaan, millainen tämä herkän hilpeällä nimellä varustettu olut on juomiaan. Testitulosten julkaisu on hiukan viivästynyt, mutta tässä ne nyt ovat.

Panimo: De Molen
Olut: Hel & Verdoemenis
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 11,9 %
Katkeruus: 102 IBU
Väri: 297 EBC

Tuoksu: Kahvia, kahvia, kahvia. Tuoksussa on luihin ja ytimiin uppoavan syvää paahteisuutta, kahvipavun kuorta ja espressoa. Yleisvaikutelmaa pehmentävät tumman suklaan lämmin tuoksu, lempeä paahdetun maltaan tuoksu sekä kaakaovoin täyteläiset aromit. Tuoksun loppuvaiheilla saapuu luumuinen hetki, joka viivähtää nuuhkijan luona vain pienen aikaa luisuen kahviseen, pitkään ja intensiiviseen jälkimakuun.

Ulkonäkö: Hyvin tumman ruskean, hieman kastanjaan vivahtavan oluen vaahto on ohut ja vaaleanruskea.

Maku: Olut kuljettaa juojaansa mutakakkuisesta, kuivan kaakaopapuisesta ja tuhdista alkumausta lähes kitkerän espressoisen, humalakäpyisen ja aprikoosisen katkeran keskimaun kautta luumuhilloiseen, rusinaiseen ja lakritsaiseen ja jännästi toffeekeksiseenkin loppumakuun. Vahvan kahvin ja kaakaon kitkerät sävyt tuntuvat uppoavan saumattomasti katkerien, käpyisten ja hedelmäisten aromien joukkoon. Todella monivivahteinen, mauntäyteinen ja luonteikas IS, joka säilyttää tasapainonsa melkoisissa sfääreissä liikkuvasta katkeruudestaan huolimatta.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on liukas, pehmeä ja samettisen paksu.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  42/50

Mihin tilanteeseen sopii? Hel & Verdoemenis on ehdottomasti pimeiden ja pitkien talvi-iltojen olut. Joulunaikana sitä voi nauttia esimerkiksi aattoillan hämärtyessä yöksi. Ruoista kaikkein intensiivisimmät kaakao- ja kahviluomukset, kuten mutakakku, mokkakakku tai browniet saattaisivat yltää tämän oluen parilta vaadittavalle voimakkuuden, kuivan paahteisuuden ja maukkauden tasolle. Tämä olut sopisi varmaankin myös grilliruoan kaveriksi hedelmäis-havuisen rapsakkuutensa sekä syvien ja tumman paahteisten makujensa ansiosta. Pienen surffauksen perusteella monet suosivat oluen parina myös ikääntynyttä goudaa, sillä juuston karamelliset elementit resonoivat hyvin oluen mallasprofiilin ja toffeisten aromien kanssa.

Lisätietoja:

Hel & Verdoemenis Olutoppaassa:

Hel & Verdoemenis Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/de-molen-hel-verdoemenis-hell-damnation/87696/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti