torstai 3. joulukuuta 2015

Alkon jouluiset 2015: Malmgårdin Tammiportteri

Taustaa: Tasaisen varmoja ja laadukkaita oluita säännölliseen tahtiin tuottavan Malmgårdin panos Alkon jouluolutvalikoimaan on tällä kertaa tammilastuilla höystetty Tammiportteri. Samaisen panimon Huvila X-Porteriin tykästyneenä uskoin ennakkoon pitäväni myös tästä oluesta, joten se pääsi olutkaappiini. Malmgårdin tummissa oluissa parasta on niiden miellyttävän tasapainoinen kokonaisuus, mitään ei ole liikaa, eikä mitään liian vähän.

Panimo: Malmgård
Olut: Tammiportteri
Tyyli: Porter
Prosentit: 6,6 %
Kantavierre: 15,7 °P
Katkeruus: 47 IBU
Väri: 138 EBC

Tuoksu: Tuoksussa on puunkuorta, hiiltynyttä takkapuuta, suklaakahvia, luumua sekä tammitynnyrin tuoksua. Lopputuoksussa maitokahviset, paahdetun maltaiset ja vaniljaiset elementit sekoittuvat toisiinsa, lisäksi tuoksun loppuvaiheilla on havaittavissa tiettyä rommimaisuutta.

Ulkonäkö: Tummanruskea olut vaaleanruskealla, ohuehkolla vaahdolla.

Maku: Maussa erottuu aluksi lakritsaa, rusinaa, espressoa, talkkunajauhoa ja puuta. Keskimaku on tuhkainen, kastanjainen ja maamainen. Loppumaussa on kiinnostavaa pekaanipähkinäisyyttä ja pähkinänkuorisuutta sekä hitunen humalakatkeroa särmää antamassa. Olut jättää suuhun kevyehkön ja kuivan kahvisen jälkimaun.

Suutuntuma: Suutuntuma on keskitäyteläinen ja melko hiilihapokas. Täyteläisyyttä olisi voinut olla enemmänkin, toisaalta olut on tällaisenaan hyvin juotava.

Omat pisteeni Olutoppaassa: 37/50

Mihin tilanteeseen sopii? Kuivan puoleinen ja maultaan melko pehmeä tammiportteri toimii sellaisenaankin hyvin, mutta näkisin sen myös erityisen jännittävänä juusto- ja suklaamaistelujen juomana. Pääruokapuolella voisin kuvitella oluen sopivan hyvin yhteen vahva-aromisten ja muhevien liharuokien, kuten riistapadan kanssa.

Lisätietoja:

Tammiportteri Alkon sivuilla:

Tammiportteri Olutoppaassa:

Tammiportteri Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/malmgard-tammiportteri/374437/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti