perjantai 10. heinäkuuta 2015

Sammakko humalapuutarhassa: Hopping Frog Fresh Frog Raw Hop

Taustaa: Yhdysvaltain Ohiosta kotoisin oleva Hopping Frog on yksi pitkäaikaisista suosikkipanimoistani. Tutustuin tähän omalaatuiseen sammakkopanimoon jo olutharrastukseni alkuvaiheessa. Ripakinttuisten ja iloluontoisten sammakoiden kuvin koristelluilla olutpulloilla oli merkittävä rooli olutharrastukseni vakiintumisvaiheessa. Ensin rakastuin Hopping Frogin stouteihin ja portereihin ja nyt perehdyttyäni panimon tuotantoon lisää ja kartutettuani oluttuntemustani uskallan jo sanoa, että tässä on yksi maailman parhaista panimoista. Hyppivät sammakot ovat luonteeltaan rupikonnamaisen tuhteja, intensiivisiä ja mahdottoman maukkaita. 

Fresh Frog Raw Hop päätyi maisteltavakseni alun perin siinä käytettyjen kuivaamattomien humalakäpyjen vuoksi. Tällä kertaa oluen merkittävin valintaperuste oli siis, aivan, humala. Päihtymystilaa en toki Tuoresammakkoa ostaessani tavoitellut, vaan sen sijaan halusin maistaa suussani tuoreen humalan katkeranimelän maun. Olutpulloni tarkka ikä jäi valitettavasti minulle mysteeriksi puuttuvan päiväysmerkinnän vuoksi, mutta oletan ainakin maun perusteella arvioimani yksilön olevan suhteellisen tuore.

Panimo: Hopping Frog
Olut: Fresh Frog Raw Hop
Tyyli: Imperial India Pale Ale
Prosentit: 7,8 %
Katkeruus: 45 IBU

Tuoksu: Voimakas humalakäpyisyys, hengitykseen pureutuva greippisyys, karamellisuus ja pihkainen lopputuoksu muodostavat miellyttävän, tuoreen tuntuisen tuoksukokonaisuuden.

Ulkonäkö: Punakuparin värisen oluen vaahto on paksu, pienikuplainen ja luonnonvalkoinen.

Maku: Pihkainen, kinuskikastikkeinen, pihlajanmarjakarkkinen, havuinen ja vihreän ruohoinen maku, jossa on jännää, katajasiirappista makeutta. Loppumaussa on hitunen hunajaa ja häivähdys appelsiininkuorta, jotka yhdessä täydentävät kokonaisuuden erityisen suussa sulavaksi. Tyylilajiinsa nähden melko makean, mutta erittäin aidon humalaisen makuisen oluen erityispiirre on erittäin aromikas, vahva ja vivahteikas makuprofiili.

Suutuntuma: Oluen vahvahko alkupuraisu taittuu täyteläisen pehmeään keski- ja loppumakuun. Puraisu on laadukkaalle jenkki-IPAlle tyypillisesti lempeä ja katkeruus piiloutuu samettisen paksun rungon suojiin. Poikkeuksellisen tasapainoinen suutuntuma tekee oluesta prosentteihinsa nähden hyvin juotavan.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  43/50

Mihin tilanteeseen sopii? Fresh Frog Raw Hop auttaa juojaansa ymmärtämään pikkuisen paremmin, miltä tuntuu puraista humalankäpyä. Olut ei ole katkerimmasta ja rapsakimmasta päästä, mutta katkeroöverien sijaan se tarjoilee kattauksen mainioita humalahtavia makuja katettuna sopivasti tuhdin ja pyöreäprofiilisen rungon päälle. Tällaista olutta ei ole helpoin parittaa ruokien kanssa. Makeutensa ansiosta Fresh Frog Raw Hop voisi kenties toimia varmimmin jälkiruokien kanssa. Puolukkapiirakka ja toffeiset jälkiruoat solahtaisivat todennäköisesti suht harmonisesti sulavalinjaisen Sammakon seuraan, mutta voisi tästä jännyydestä olla jopa riistaruokienkin seuraksi.

Lisätietoja:

Fresh Frog Raw Hop Ratebeerissä:

Fresh Frog Raw Hop Olutoppaassa:
http://olutopas.info/beers.php?olut=1776

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti