perjantai 23. toukokuuta 2014

Raikas perus-APA: S:t Eriks APA

Taustaa: S:t Eriksin panimon katkerasta kaksikosta on nyt arviointivuorossa yksinomaan Cascadella humaloitu APA. Ennakko-odotukseni oluen suhteen eivät olleet kaksiset, sillä olut on arvioitu Ratebeerissä, BeerAdvocatessa ja Olutoppaassa korkeintaan kohtalaiseksi tai jopa melko kehnoksi. Halusin kuitenkin suhtautua avoimin mielin arviointiin, joten pyrin unohtamaan aikaisemmat arviot ja keskittymään itse olutkokemukseen.

Panimo: S:t Eriks
Olut: S:t Eriks APA
Tyyli: American Pale Ale
Prosentit: 5 %

Tuoksu: Oluen tuoksu on kukkainen, appelsiininen, mandariininen ja hiukan kaurainen. Appelsiinikakku kaurakeksipohjalla voisi vastata oluen tuoksua melko tarkkaan. Jotain vehnäolutmaista pehmeää viljaisuuttakin tässä on havaittavissa.

Ulkonäkö: Oluen väri on lämpimänoranssi ja vaahto paksu, pienikuplainen ja valkea.

Maku: Maku on selvästi tuoksua miedompi, melko maltainen, persikkainen ja viljainen. Mausta erottuu myös aprikoosinen säväys.

Suutuntuma: APA:n suutuntuma jää hiukan ohueksi, runko kaipaisi lisää tukevuutta. Oluen hiilihapot ovat pehmeät ja katkeruus tuntuu melko kevyenä.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  35/50

Mihin tilanteeseen sopii? Rapsakasti, mutta tasapainoisesti humaloitu S:t Eriks APA raikastaa tehokkaasti kuuman kesäpäivän. Simppeli ja maultaan mieto olut voisi sopia pikaekskursioksi American Pale Alen maailmaan myös sellaiselle, jolle katkerat oluttyypit ovat entuudestaan tuntemattomia. IPA-lasista juotuna oluen aromikkuus pääsee hyvin esiin. Olen muihin arvioijiin verrattuna vastarannan kiiski ja uskallan väittää, että S:t Eriks APA oli parempi olut kuin saman panimon IPA. Toisin kuin panimon IPA, APA oli mielestäni tasapainoinen ja miellyttävä olut hienoisesta tylsyydestään huolimatta.

Lisätietoja:
S:t Eriks APA Ratebeerissä:

S:t Eriks APA BeerAdvocatessa:

S:t Eriks APA Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti