tiistai 20. toukokuuta 2014

Kuin miedonnettu britti-IPA: S:t Eriks IPA

Taustaa: S:t Eriksin panimon juuret juontavat 1850-luvulle, jolloin panimon edeltäjä perustettiin Tukholmaan. Nykyinen S:t Eriks on herättänyt henkiin vanhan tuotemerkin ja luonut sen ympärille menestyksekkään ja tässä hetkessä elävän panimon. Panimon panimomestarina toimii Ruotsin panimokuningattareksikin tituleerattu Jessica Heidrich. Tämän reittauksen aiheena on panimon IPA, jota on valmistettu vuodesta 2010 alkaen.

Panimo: S:t Eriks
Olut: S:t Eriks IPA
Tyyli: India Pale Ale
Prosentit: 5,3 %

Tuoksu: Oluen tuoksusta erottuu kermakaramellia, ruohoa ja kuivattuja marjoja. Ei mikään perinteisin IPAn tuoksu, koska tuoreiden hedelmien kirpakka tuoksu jää puuttumaan.

Ulkonäkö: Parin sentin paksuisella, nopeasti haihtuvalla vaahdolla varustettu olut, jonka väri on syksyisen oranssinpunainen.

Maku: Oluen maku on yllättävän mieto, eikä siitä saa heti kiinni. Makustellessa oluesta erottuu kuitenkin pihlajanmarjaa, aprikoosia, kermaa ja kastanjaa. Brittityylisen IPAn maku miedonnettuna versiona.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on tasainen ja kevyt. Hiilihapokkuus on vähäinen.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  32/50

Mihin tilanteeseen sopii? S:t Eriks IPA sopii sellaisiin hetkiin, joina tekee mieli jotain kevyempää. Koska oluessa on jotain hyvin brittityylistä, se voisi miellyttää varsinkin brittiläisen tyylin ystäviä. Karskimman IPAn ystävälle tämä olut lienee liian pliisu.

Lisätietoja:
S:t Eriks IPA Ratebeerissä:

S:t Eriks IPA BeerAdvocatessa:

S:t Eriks IPA Olutoppaassa:
http://olutopas.info/olut/2503/st-eriks-ipa

2 kommenttia:

  1. Annoin tälle oluelle samat pisteet, tosin mielestäni se maistui kuin vanhentuneelle jenkki-IPAlle vaikka päiväys oli kunnossa. Outoa sinänsä, kun tämän panimon muut oluet ovat olleet niin reilusti humaloituja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, että päädyit samoihin pisteisiin. En tiedä, onko tässä myös erien välillä vaihtelua ja joku muu erä maistuisi paremmalle. Joka tapauksessa vähän epätasapainoinen ja laimea tuo olut oli, eikä siitä oikein löytynyt hakemaani tuoreutta ja humalan puraisua.

      Poista