Saapuessani tapahtumapaikka Sparta Hallenille noin 15 vaille
10 ensimmäisenä edessä oli reilummanpuoleinen jono. Jonotusta kesti 20 yli 10
asti, eli session alku jäi harmittavasti väliin. Alkujonotus oli yksi
tapahtuman harvoista huonoista puolista. Jonotuksen jälkeen asiat sujuivat
kuitenkin jouhevasti: ovelta rannekkeen, lasin ja tapahtuma-alueen kartan sai
nopeasti käteen ja tiskille pääsi ilman jonotusta. CBC-lasin koko oli iloinen yllätys:
lasi oli reilun desin kokoinen maistelulasi. Jo ensimmäisellä tiskillä kävi
ilmi, että oluiden oletuskoko oli 6 senttilitran pieni annos, tosin myös koko
lasin kokoisen annoksen sai pyytämällä.
Hunahput lasissa, vasemmalla Double Barrel ja oikealla 2014 |
Ensimmäisenä otimme seuralaiseni kanssa rinnakkaismaisteluun
molemmat Hunahput, 11-prosenttisen Double Barrel Hunahpu’s Imperial Stoutin ja
12-prosenttisen 2014 Hunahpu’s Imperial Stoutin, Cigar Cityn tiskiltä. Vaikka
molemmat oluet kulkivat periaatteessa Hunahpun nimellä, oli niissä paljon
eroja. Puoliksi rommitynnyrissä ja puoliksi omenabrandytynnyrissä kypsytetty
Double Barrel Hunahpu oli paljon 2014-versiota tuhdimman oloinen ja sen
suutuntuma tuntui kermaisemmalle. 2014-version maussa hunajaisuus, rusinaisuus
ja kuivattujen hedelmien maku korostuivat. Oluen tuoksu oli täynnä vanhan ajan
savuisen jazz-kapakan tunnelmaa: siinä sekoittuivat tumma maamaisuus,
mausteisuus, rommisuus ja makea kaakaoliköörisyys. Double Barrelin tuoksu oli
jollain tapaa perinteisempi, suklainen, omenainen ja päärynäinen. Myös Double
Barrelin maku oli ns. perusversiota selkeämmin klassisen suklainen ja kahvinen.
Mausteisuutta ja kuivattuja hedelmiä löytyi myös tästä versiosta. Molemmat
oluet olivat hyvin tummanruskeita, joskin Double Barrel hitusen punertavampi.
Nektarinen Necromangocon |
Seuraava mainitsemisen arvoinen tapaus oli simapanimo B.
Nektar Meaderylta mukaan tarttunut todellinen helmi 6-prosenttinen
Necromangocon. Vaalean kullanvärinen, täysin läpinäkyvä sima tuoksui aivan
hunajaa pursuavalta kennolta höystettynä ripauksella kirpeää sitruunaa. Siman
maku oli tuoretta nektariinia muistuttava ja hiukan mustapippurinen ja suutuntuma
lähes häviävän kevyt, huomattavasti kevyempi kuin suomalaisen vappusiman
paksuhko ja hiivainen tuntuma. Kesäjuoma parhaimmillaan.
Stateside Saison |
Stillwaterin tiskiltä löytyi vaalean kullan värinen ja
runsaalla, mutta nopeasti haihtuvalla vaahdolla varustettu 7-prosenttinen Stateside Saison, jonka tuoksu
oli tuoreen sitruksinen. Oluen maussa hapan sitruunaisuus ja appelsiinisuus
leikittelivät pehmeän maalaismaisella viljaleipäisellä pohjalla. Saisonin melko
voimakas happamuus ja kuplivan hapokas suutuntuma erottivat sen maistamistani
perinteisemmistä, tasaisen viljapeltomaisista belgi-saisoneista. Hiivaleipäinen
hiiva-aromi täydensi erinomaisen Saisonin. Yksi parhaista koskaan maistamistani
Saisoneista.
Last Snow Porter |
Last
Snow oli Funky Buddhan omaperäinen versio Porterista. Hyvin tumma,
makeahko, siirappinen ja jälkiruokamainen Porter toi mieleen
kermavaahdolla kuorrutetun mutakakun. Jopa oluen suutuntuma oli
kermavaahtomaisen huokoinen ja paksu. Kokonaisuuden täydensi oluen
paksu, vaalea ja pienikuplainen, erehdyttävästi kermavaahtoa muistuttava
vaahto. Täyteläisyydestään huolimatta olut ei jättänyt suuhun tahmeaa
tunnetta, vaan laskeutui alas silkkisen pehmeästi kuin se oluen
nimessäkin mainittu talven viimeinen lumisade.
Red Raspberry Rye |
Buxtonin kauniin oranssinpunaisessa 5-prosenttisessa Red Raspberry
Ryessa rukiin rapean rouskuva, jyväisä ja hiukan pisteliäskin ominaismaku
yhdistyi punaisten marjojen aromiin. Tuloksena oli maukas, kirpeä, viljaisa ja marjaisa
yhteismaku. Oluen tuoksu oli makua makeampi ja hyvin vadelmainen, kypsiä
vadelmia pursuavan pensaan tuoksu. Erittäin tuoreen ja aidon makuinen Sour,
jonka eri elementit tukivat toisiaan hyvin. Vadelman ottaessa pääroolin ruis
jäi sivurooliin antaen oluen maulle syvyyttä. Red Raspberry Ryen juotuani
mielessäni oli vain yksi kysymys: miksi tällaisia aitoja, raikkaita ja
tasapainoisia Sour Aleja ei saa Suomesta?
Hop Heathen |
Hopping Frogin 9-prosenttinen Hop Heathen Imperial Black IPA
oli sitruunalakritsin makuinen ja greipin tuoksuinen, lähes pikimusta ja valkeavaahtoinen
olut. Tässä oluessa maistui tuore Black IPA parhaimmillaan. Rapsakka, reilusti
hiilihapokas ja pirteästi puraiseva olut teki vaikutuksen.
8-prosenttinen Omnipollon Double IPA Fatamorgana oli omasta
mielestäni perjantaiaamun paras olut IPA-sarjassa. IPA:ssa tasapainoisuus on
yksi tärkeimmistä asioista ja Fatamorganassa tasapaino oli oivallisesti
saavutettu. Oluen maku oli persikkainen ja appelsiininen ja tuoksu raikkaan
greippinen höystettynä hitusella havumetsäisyyttä. Valitettavasti
Fatamorganasta unohtui ottaa kuva, joten siitä tässä vain tämä tekstimuotoinen
arvio.
Vieille Saison tilattiin tuplana |
Crooked Staven 4-prosenttinen Vieille Saison oli
perinteisemmän Saison-tyylin edustaja. Viljainen, kuivahko maku yhdistyi
oluessa paksuun ja sopivasti hiilihapokkaaseen suutuntumaan. Tynnyrikypsytys ja
oluessa käytetty Brettanomyces-hiiva toivat sekä oluen tuoksuun että makuun
maalaistyylisiä tammen, satulan ja kuivan maan aromeja. Oluen paksua ja arvokkaasti
ikääntynyttä yleisilmettä kevensi hienoinen sitruunaisuus. Vieille Saison toi
väistämättä mieleen viljapeltojen keskellä seisovan vanhan maatilan
hevostalleineen ja maata kuopsuttavine kanoineen. Saisonin nimeen valittu adjektiivi
Vieille (vanha) ei siis ollut tuulesta temmattu. Prosentteihinsa nähden olueen
oli saatu luotua varsin tukeva runko.
Circus Sour, Chardonnay |
Magic Rockin 4-prosenttinen Circus Sour, Chardonnay oli väriltään
vaaleankeltainen ja maultaan tuore, kuivahkon sitruuna-arominen, keskihapokas
ja pehmeän puhdaslinjainen Berliner Weisse. Oluen tuoksu ja maku olivat hyvin
yksinkertaisia. Tuoreen sitruunan maun ohella havaittavissa oli vain kevyt
henkäys viljaa. Mutta muuta ei tarvittu. Yksinkertainen olut nousi raikkautensa
ja miellyttävän makunsa ansiosta yhdeksi perjantaiaamun suosikeistani.
Oluita ja juustoja |
Juustotiskin antimia |
Juomien lisäksi Beer Celebrationista sai myös ruokaa.
Perjantaina testiin pääsivät juustomaistelulautanen ja voileivät.
Juustolautasen juustot oli valittu huolella ja kunkin juuston maku oli
erilainen. Juustojen valmistukseen oli käytetty, yllätys yllätys, olutta. Maistelulautasella oli sinihomejuustoa, Simcoe-juustoa sekä Black in Black-
ja Manus Nigra-juustoa. Näiden lisäksi mukana oli Hop Burn Crack-niminen
juustonmurushotti. Omat suosikkini juustoista olivat pehmeän täyteläiset Black
in Black ja Manus Nigra.
Vasemmalla kasvis- ja oikealla sianlihavoileipä |
Voileipiä oli tapahtumassa tarjolla eri makuisina,
seuralaiseni ja minä valitsimme kasvisversion ja sianlihaversion.
Kasvisleivän päällä oli ainakin perunaviipaleita, punasipulia, yrttejä ja
herkullista vaaleaa majoneesia. Sianlihaleivän päällä oli appelsiiniviipale, sianlihaa, suolakurkkua, punakaalia ja persiljaa. Molemmat leivät olivat
erittäin maukkaita ja varsinkin kasvisleivän päällä käytetyt uudet perunat
tuoreita ja herkullisia.
Perjantaiaamu CBC:ssä avarsi näkökenttääni. Suhtautumiseni
Sour Aleihin kääntyi kertaheitolla hieman epäilevästä erittäin suosiolliseksi
ja tutustuin ensimmäistä kertaa kunnolla Farmhouse Aleihin. Myös ystävälliset
ihmiset ja asiakaspalvelun sujuvuus tiskeillä yllättivät. Oluttapahtuma voi
kuin voikin olla olemassa ilman tiukasti valvottuja, täyteen ahdettuja ja
rumasti aidattuja ryyppäyskarsinoita, ärtyneiltä vaikuttavia kaapin kokoisia
järjestyksenvalvojia, tappelevia humalaisia, valitettavan usein liian suuriksi
osoittautuvia puolen litran tuoppeja ja loputtoman hitaasti eteneviä jonoja
tiskeille. Iloinen, helppo ja välitön CBC hurmasi minut täysin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti