torstai 15. toukokuuta 2014

Kokemuksia Spiegelaun olutlasimaistelusta

Sain kutsun Spiegelaun olutlasimaisteluun ja päätin mennä kokeilemaan, millainen vaikutus olutlaseilla on olutelämykseen. Maisteluun liittyi lyhyt koulutus, jonka piti Spiegelaun U.S. Vice President Matt Rutkowski. Etukäteen suhtautumiseni oli innostunut, joskin hieman epäilevä. Olin kyllä kuullut, että esimerkiksi IPA on hyvä tarjota tarkoitukseen suunnitellusta IPA-lasista, mutta mietin, olisiko lasilla lopulta ratkaisevaa merkitystä. Tällä jutulla valotan, millaista on osallistua olut-tastingiin ja kerron rehellisen mielipiteeni tapahtumassa testattujen lasien vaikutuksesta olutkokemukseen.

Lasit vielä tyhjinä...

...Ja lasit oluineen
Tastingin oluet olivat maistelujärjestyksessä Krombacher Pils, Ayinger Bräuweisse, Stadin Panimon American Amber DIPA, Sierra Nevada Stout ja La Trappe Quadrupel. Oluet tarjoiltiin ja nautittiin viinitastinginomaisesti. Kunkin osanottajan eteen oli etukäteen asetettu olutlasit omille merkityille ja numeroiduille paikoilleen. Tastingissa käytetyt lasit olivat Lager-, vehnäolut-, IPA-, Stout- ja tulppaanilasi. Näiden lisäksi mukana oli jokerina ja vertailukohtana tavallinen tuoppi. Vertailun tarkoituksena oli osoittaa, mitä Spiegelaun lasit tuovat lisää olutkokemukseen. Kukin osanottaja korkkasi itse omat olutpullonsa ja maistelun lomassa sekä maistelun lopuksi ylijääneet oluet kaadettiin pois. Laseja ja suuta huuhdeltiin oluiden välillä kullekin osallistujalle varatulla vesilasillisella. Kiinnostava toteutus, joka oli omalla tavallaan hyvin toimiva.

Omasta mielestäni Spiegelaun olutlasit eivät muuttaneet kovinkaan merkittävästi tapahtumassa nautitun Pilsin, vehnäoluen tai Quadrupelin nauttimisen kokemusta. Lasit onnistuivat kuitenkin yllättäen tekemään IPA:n ja Stoutin juomisesta aivan uudenlaisen kokemuksen. Varsinkin IPA oli IPA-lasista ihan jotain muuta kuin se, mihin olin tottunut. Kotona vielä kokeilin muutamaa muutakin IPAa samasta, mukaan saamastani lasista ja kyllä, lasi teki edelleen oluista kuin uusia, eli ennenkokemattomia, aromeja pursuavia ja erittäin hyviä. Lasi myös vaikutti pitävän oluet viileinä paremmin kuin aikaisemmin IPA:n nauttimiseen käyttämäni lasit.

Elämäni ensimmäisen olutlasimaistelu oli valaiseva kokemus. Maistelun perusteella voin suositella Spiegelaun IPA- ja Stout-laseja niille, jotka haluavat saada enemmän irti oluesta niin maun kuin tuoksunkin puolella. Näissä laseissa oluen aromit pääsevät oikeuksiinsa. 

Lisätietoja:

Spiegelaun lasit:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti