Juhannuksen kunniaksi keräsin joukon olutaiheisia
argumentteja, joita viime aikoina olen saanut lukea mediasta tai kuunnella
ihmisten puheessa vähintäänkin riittämiin asti. Yhteistä argumenteille on se,
että ne rakentavat oluesta jokseenkin negatiivisen ja yksipuolisen kuvan tai
vahvistavat jo luotua negatiivista ja yksiulotteista kuvaa.
Tämän tekstin
tarkoituksena on tutkia argumentteja pintaa syvemmältä ja esittää niille loogisesti
perusteltuja vastanäkemyksiä. Toivoisin, että alkoholikeskustelussa
puheenvuoroni herättää uusia ajatuksia niissäkin, joiden mielipiteet ovat ehtineet
vakiintua omiin uriinsa. Olisi kiva, jos tekstini myös onnistuisi hieman
hälventämään keinotekoisia rajanvetoja olutharrastajien ja olutta
harrastamattomien välillä.
Mikään maailmassa ei ole mustavalkoista, ei edes olut.
Herkästi humalluttava 6 senttilitran annos olutta |
Argumenttityyppi: On
eri asia juoda ruokapöydässä viiniä kuin lipittää humaltumistarkoituksessa
olutta.
Ongelma: yleistäminen
ja yksinkertaistaminen, eli viinin ja oluen juojien niputtaminen yhtenäisiksi,
toisilleen vastakkaisiksi ihmisryhmiksi
En väitä vastaan. Viinilasillisen juominen ruokapöydässä on
aivan varmasti eri juttu kuin oluella itsensä känniin saattaminen. Viini ja
olut ovat kuitenkin molemmat kategorisesti alkoholijuomia ja tyypillisen viinin
alkoholipitoisuus on vieläpä korkeampi kuin oluen. Mielestäni sekä humalatilaan
että alkoholistiksi voi päätyä ihan yhtä lailla viiniä kuin olutta juomalla.
Silti olut on tässä argumenttityypissä automaattisesti kännisten ja
ongelmajuojien juoma, kun taas viinin juominen tekee ihmisestä aivan yhtä
automaattisesti sivistyneen ja kulturellin kohtuukäyttäjän, hyvän vanhemman ja
ties mitä.
Argumentin tarttumapinta muodostuu yhteiskunnan
kollektiiviseen tajuntaan permanenttitussilla piirtyneistä positiivisista viini-
ja negatiivisista olutmielikuvista. Ilmeisen tason takana on kuitenkin
muutakin. Olut on ollut perinteisesti työväenluokkainen juoma ja viini
keskiluokan suosima tuote. Kulloisenakin aikana sivistyksen ja hyvän maun
käsitteiden alle on sijoitettu nimenomaan keskiluokan harrastamia elämäntapoja
ja keskiluokan arvoja. Epämieluiset ja yhteiskunnan sujuvaa toimintaa häiritsevät
ilmiöt, kuten holtittoman kaljaholistin närkästystä herättävä elämäntapa on
puolestaan nähty köyhempien ja huono-osaisempien ihmisryhmien ominaisuudeksi.
Viiniharrastusta aromikeskeisyydessään ja hillityn maistelun
suosimisessaan muistuttavan olutharrastuksen nousu katukuvaan riitelee kovasti
tämän mustavalkoisuudessaan kätevän maailmankuvan kanssa. Ratkaisuksi
maailmankuvallisiin säröihin on alitajuntainen taso keksinyt niputtaa oluen
maistelijat sun muut hipsterit samaan kastiin housut kintuissa ojassa rypevien kaljaholistien
kanssa.
Näennäisesti ajattelua helpottava niputtaminen on kuitenkin
ongelmallista kahdesta syystä. Ensinnäkin se vääristää karkealla yleistämisellään
sekä oluen- että viininjuojista saatua kuvaa ja toisekseen se vie omalta osaltaan
mielikuvat oluen ja viinin juomisesta yhä kauemmas toisistaan.
Argumenttityyppi: Suomessa
suurin osa alkoholista kulutetaan oluena ja olut on myös alkoholistien juoma. Olutkulttuurin
pohjavirta muodostuu ongelmajuojista. Tämän takia alkoholilainsäädännön
täytyisi puuttua nimenomaan oluen juontiin.
Ongelma: Alkoholilainsäädäntöön
perustuvan sääntelyn suuntaaminen kategorisesti kaikkiin olutta juoviin
henkilöihin, myös kohtuukäyttäjiin, ei ole oikeuden- eikä tarkoituksenmukaista.
Tässä on paljon
tosia ja perusteltuja väitteitä. Suurin osa alkoholista kulutetaan Suomessa
todellakin oluena ja olutta juovat myös alkoholistit ja ongelmakäyttäjät. Lisäksi
halvan kaljan kännikittaajia on aika paljon enemmän kuin erikoisolutharrastajia.
Onpahan vielä erikoisolutharrastajissakin mukana myös pieni joukko näennäisharrastajia,
eli alkoholiongelmansa olutharrastus-termin taakse piilottavia kännikaloja ja
alkoholisteja. Oluen kulutukseen puuttumalla voidaan siis loogisesti puuttua
moniin alkoholin aiheuttamiin ongelmiin.
Argumentin heikkous
on kuitenkin siinä, että se unohtaa ottaa esille asian kääntöpuolen. Oluen
kulutuksen vääränlainen ja voimakas sääntely kalahtaa tuntuvasti myös oluen
kohtuukäyttäjien nilkkaan. Se, että pohjavirta muodostuu ongelmajuojista ei
oikeuta rankaisemaan silloin tällöin pieniä määriä ja pikkuannoksia
pienpanimo-oluita hiljakseen nautiskelevaa olutharrastajaa. Alkoholiin
liittyvän sääntelyn tulisi oman järkeni mukaan kohdistua voimakkaimmin alkoholiongelmaisiin.
Nyt asia ei valitettavasti ole näin, vaan sääntely rajaa saatavilla olevaa tuotevalikoimaa
ja ehkäisee bulkkilager-painotteisen alkoholin suurkulutuksen sijaan kotimaisten
pienpanimoiden tuotteiden ja ulkomaisten erikoisoluiden saatavuutta sekä
heikentää koko pienpanimoalan toimintaedellytyksiä Suomessa. En usko, että tämä
on ollut tarkoitus.
Sen sijaan uskon,
että asenneilmastoa muuttamalla, bulkkilagerien ja väkevien hintoja reippaasti nostamalla
ja pienpanimotuotteiden myyntiä ja jakelua helpottamalla voisi olla mahdollista
ohjata jonkin verran alkoholinkulutusta kohtuukäytön suuntaan ja parhaimmillaan
jopa lisätä sivistyneiden olutharrastajien määrää suhteessa ongelmajuojiin. Valitettavasti
tällaisia toimenpiteitä on aika vaikea tehdä maassa, jossa alkoholikulutuksen
sääntelyn suuntia vaikuttaa ohjaavan voimakkaasti Altian ja Alkon massatuotteiden
menekin turvaamisen periaate.
Argumenttityyppi:
Olut ei sovi ruokapöytään.
Ongelma:
Vääristyneet käsitykset oluesta
Sataprosenttisesti
eri mieltä. Olut on mahtava ruokajuoma. Oluiden maailmassa on loputtomasti
variaatioita. Kokeilemalla oppii parhaiten ja joskus löytää huikeita
yhdistelmiä ja makukombinaatioita, joita ei olisi voinut kuvitella edes olevan
olemassa. Yleisestä käsityksestä poiketen kauniiseen pulloon pakattu ja maukas olut
on ihan yhtä hyvä, kiinnostava, tyylikäs ja juhlava ruokajuoma kuin viinikin ja
molemmille on oikeat paikkansa ja tilanteensa.
Olutta ruoan kanssa
nauttiessa erityisen hienoa on viiniin verrattuna löytämisen ilo, sillä oluen
ja ruoan yhdistelmiä ei vielä ole kartoitettu samalla eksaktiudella kuin viinin
ja ruoan ikiaikaisia komboja. Oluen valttina on lähes rajaton monipuolisuus. Oman kokemukseni perusteella jokaiselle ruokalajille löytyy olut, joka joko tukee ja toistaa ruoan piirteitä
tai luo herkullisen kontrastin suhteessa ruoan aromeihin.
Miesten juomahan se siinä. |
Argumenttityyppi:
Olut on miesten juoma.
Ongelma:
Yksipuoliset yleistykset miehistä, naisista ja oluen kulutuksesta
Mielikuva oluesta
raavaiden työmiesten juomana on vahva. Nainen tuoppi tai maistelulasi kädessä
saattaa siksi herättää ihmetystä. "Juotsä olutta?" on kysymys, johon
olen usein törmännyt. Yllättäen mies harvemmin kohtaa tällaisia, hyväntuulisen
hämmennyksen sävyttämiä uteluja. Kysymykseen vastaus on kyllä, juon olutta.
Naisetkin voivat juoda olutta nykyään, eikä sitä tarvitse hävetä.
Vaikka miehet
edelleen todennäköisesti juovat olutta Suomessa enemmän kuin naiset, oluen
leimaaminen yksinomaan tietyn kansanryhmän juomaksi on kovin karkeaa
yleistämistä. Yleistäminen ei päde edes miessukupuolen rajojen sisällä, sillä
kaikki olutta juovat miehet eivät koe kuuluvansa kategoriaan raavaat urokset,
eivätkä kaikki miehet toisaalta pidä oluesta. Kaiken lisäksi oluesta pitäminen voi
tarkoittaa eri ihmisille niin kovin monia eri asioita makukeskeisestä
nautiskelusta juopotteluun. Jos siis vihdoin unohdetaan tämä oletus oluesta
miesten juomana kokonaan.
Näiden puintien jälkeen on aika toivottaa monivivahteista ja makoisaa juhannusta
kaikille!
Terveisin
Maria
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti