perjantai 12. kesäkuuta 2015

Double IPAn prototyyppi: Great Divide Hercules Double IPA

Taustaa: Great Divide on coloradolainen vuonna 1994 kaupallisen tuotannon aloittanut ja nykyään vakiintunutta mainetta nauttiva panimo, jonka tuotteita on näkynyt säännöllisen epäsäännöllisesti myös Alkon valikoimissa. Tällä hetkellä Alkon hyllyiltä löytyy Hercules Double IPA, jonka nappasin mukaani arvioon.

Panimo: Great Divide
Olut: Hercules Double IPA
Tyyli: Double India Pale Ale
Prosentit: 10 %
Kantavierre: 20,4 °P
Katkeruus: 98 IBU
Väri: 42,4 EBC

Tuoksu: Ensimmäisenä nenään jysähtää voimakas greippinen, kuiva katkeruus, jossa on myös jotain jauhoista sivuaromia. Keskituoksussa on makeaa papaija, hiukan vaniljaa ja mangoa. Tuoksussa on myös vahvaa mäntyisyyttä ja havuja vaikka muille jakaa.

Ulkonäkö: Kuparinvärisen oluen vaahto on muhkean runsas, kauniin pitsinen ja luonnonvalkoinen.

Maku: Pehmeähkö katkeruus ja korkean alkoholiprosentin tuoma hienoinen salmiakkisuus taittuvat hedelmäiseen ja miellyttävään humalointiin. Kokonaisvaikutelmaa makeuttavat toffeisuus, keksisyys ja limettisyys. Loppumaussa on myös karpaloa, pihkaa ja havuja, jotka jättävät raikkaan jälkimaun. Katkeruus on pitkää ja viipyilevää sekä tasapainoista.

Suutuntuma: Suutuntuma voi luonnehtia keskitäyteläiseksi-täyteläiseksi ja suhteellisen lempeästi rapsakaksi. Runko riittää hyvin kantamaan voimakasta makua ja katkeruutta. Kaiken kaikkiaan oikein mukava suutuntuma. 

Omat pisteeni Olutoppaassa:  41/50

Mihin tilanteeseen sopii? Herculesta voi suositella tilanteisiin, jossa tekee mieli katkeraa, mutta tasapainoista herkutteluolutta. Olut on luonteeltaan rennon pröystäilemätön ja yksinkertaisen tehokas. Hieno esimerkki laadukkaasta Double IPA:sta.

Lisätietoja:
Great Divide Hercules Double IPA Alkon sivuilla:

Great Divide Hercules Double IPA Olutoppaassa:

Great Divide Hercules Double IPA Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti