Päivän hieno setti kokonaisuudessaan |
Bier-Bierissä järjestettiin eilen, eli 13.6. maistelu
harvinaisen mielenkiintoisella ja kesäisellä aiheella. Kyseessä oli Saison Tasting,
jonka vetovastuussa oli itseoikeutetusti olutasiantuntija ja happamien oluiden
ystävä Anikó
Lehtinen. Tasting oli osa Bier-Bierin Saison-viikkoja, jotka jatkuvat kesäkuun
loppuun asti. Maistelu eteni viinimaisteluiden kaltaiseen tapaan infon ja
tuotteiden tutkiskelun vuorottelulla.
Tuotteita maistelussa riitti. Yhteensä 16 tuotteesta 11 oli saison-viikkojen
valikoiman pullo-oluita ja 5 samaisen valikoiman hanaoluita. Oluet maisteltiin
kolmessa eri setissä, joten pöydässä oli vertailtavana viitisen tuotetta kerrallaan. Maistelukoko
oli noin 1 dl, joka mielestäni riitti passelisti yleiskuvan muodostamiseen kulloinkin
käsitellystä tuotteesta.
Hanaoluet rivissä |
Maku Saison oli joukon miedoimman makuinen ja helpoimmin
juotava tuote. Myös minulle entuudestaan tuttu Prairien Birra oli sessioitavan
helppo saison. Näiden välillä suurin ero oli happamuudessa: Birrasta erottui
selvää jogurttisen maitohappoista happamuutta ja hapanta hedelmäisyyttä, kun
taas Maku Saisonin happamuustaso oli hyvin matala ja oluen päämaku viljainen.
Anikón
mukaan Maku Saison onkin luonteeltaan saisoneihin tutustumiseen suunniteltu
matalan kynnyksen olut. Näiden oluiden käsittelyn ohessa tuli esille myös jännä
saisonien nimiin liittyvä knoppitieto: Saison-nimi ja Farmhouse Ale-nimityksillä
kutsutaan samaa olutta; nimet erottaa vain se, että Saison-nimeä käytetään pääosin
Euroopassa ja Farmhouse Ale-nimeä Amerikassa. Samantyyppinen juttu siis kuin
Cascadian Dark Alen (jenkkitermi) ja Black IPAn (eurooppalainen termi) ero.
La Cabana oli hanajoukon happamin tuote, joka jakoi
mielipiteitä. Itse tykkäsin kovasti tästä sitruunaisesta, keltamarjaisesta,
mausteisesta ja piimäisen happamasta oluesta. Vahvan happamuutensa vuoksi olut
ei kuitenkaan kuulunut maistelun helpoimpiin.
Wait Until Spring, Bandini oli uuden tyylin saison, jossa
oli piirteitä sekä IPAsta, että hapanoluista. Tuoksultaan olut oli kukkainen,
papaijainen ja makea. Maku poikkesi tuoksusta huomattavasti ja oli selvästi
katkera, mäntyinen, greippinen, pihkainen ja hedelmäinen. Hyvin kiinnostava
kokonaisuus, joka upposi ainakin omaan makuuni hyvin.
Lomittajaan olinkin jo aiemmin tutustunut, mutta nyt lasissa
oli Tampereella viikko sitten juomastani kauramuroisen hedelmäisestä yksilöstä
paljolti poikkeava olut. Oluessa oli kyllä muromaisuutta ja saisoneille
ominaista aprikoosihilloisuutta, mutta myös mielenkiintoista vihreyttä, josta
tuli mieleen lähinnä vihreä paprika. Tuoksussa tallimaisuus korostui.
Pullo-oluiden setti nro 1 |
Pullo-oluet jakautuivat kahteen settiin, joista
ensimmäisessä olivat mukana Maku Barrel Sample Saison, St. Feuillienin Saison,
Modernistin Savant Saison, Nomadan Tundra Saison ja Nomadan Estepa Saison.
Makun Barrel Sample muistutti maultaan mausteista pullaa tai kuivakakkua
höystettynä mustapippurin ja vaniljan aromeilla. Miedohkon makuinen ja mukava
olut. St. Feuillienin saison sai kunnian edustaa vanhan tyylin saisoneita
kattauksessa, jossa pääosaa esittivät uuden tyylin saisonit. Loimen ja tallin
tuoksuinen ja perinteisen hiivainen ja viljainen saison oli melko tuhti tuote.
Modernistin Savant Saison oli vihreän ja ruohoisen makuinen
ja suutuntumaltaan tasapaksu saison, joka olisi mielestäni kaivannut pientä
virkistävää sitruksisuutta tai hiukan herättelevää hiilihappoa. Tällaisenaan
olut oli vähän tylsä ja liian real ale-mainen. Nomadan Tundra oli mielestäni
tummaa sisarustaan Estepaa parempi ja tasapainoisempi olut. Tundra oli
saison-golden ale-hybridi, jossa saisonmaiset jogurttisen happamat ja
mausteiset piirteet yhdistyivät golden alen toffeisiin ja jopa
suklaapatukkamaisiin piirteisiin. Oluen lopussa häivähti tuoreen lakritsan
maku. Hyvin kiinnostava, erikoinenkin olut, joka onnistui yllättämään ihan
kunnolla.
Estepa oli maistelun ainoa tumma saison. Olut pakeni
saisonin määritelmää ja muistutti maltaisuudessaan jopa enemmän tummaa lageria
kuin saisonia. Hiilihappohyökkäyksen voima pyrki täräyttämään piiloon sen
tosiasian, että oluen maku ei ollut mitenkään ihmeellinen. Periaatteessa
suklaamaltaiset ja karamelliset elementit olisivat voineet hyvinkin toimia, jos
kokonaisuus olisi ollut toisenlainen. Tässä paketissa maku ja suutuntuma olivat
ristiriidassa.
Toisesta pullo-olutsetistä ei valitettavasti ole yhteiskuvaa, mutta muistiinpanot onneksi on. Toisessa pullo-olutsetissä maisteltiin BrewDogin Electric
India, Hiiden Broken Bones, Nøgnen Saison
Reserve, Hibun Tony Solo, La Baladinin Wayan Saison ja Bad Attituden Mad
Saison. Mad Saison erottui muista selvästi alkoholiprosenttinsa ja makunsa
puolesta, eikä sitä oikeastaan enää edes voinut kutsua saisoniksi.
BrewDogin Electric
India ei ollut mikään tyypillisin BrewDogin humalapommiolut, vaan hauska
yhdistelmä simamaista suutuntumaa, hunajantuoksua ja viljaisia, jyväisen
rapeita ja mustapippurisia makuelementtejä.
Hiiden Broken Bones
kallistui maistelluista oluista kaikkein eniten punaisten marjojen, eritoten
vadelman ja punaviinimarjan suuntaan. Miellyttävä päämaku muistutti
viinimarjamehua höystettynä kardemummalla ja maalaismaisella hiivaisuudella.
Oluen loppumaku muistutti hämmentävästi ja häiritsevästi kiinalaista
soijakastiketta, tiedä tuota, oliko tämä tarkoituksellista. Soijakastike ei
joka tapauksessa tähän kokonaisuuteen istunut.
Saison Reserve oli kenties illan paras tuote. Kirpeä,
vastapoimittuja tummia marjoja huokuva tuoksu täydentyi maun
marjapiirakkaisilla, rahkaisilla ja karpaloisilla vivahteilla. Kotoisaa
tunnelmaa täynnä oleva, tasapainoinen ja sopivasti hapan olut. Tätä voi
suositella todella lämpimästi.
Tony Solo oli
maistelun makeimmasta päästä; vaniljainen, kermainen ja makean boysenmarjainen
olut muistutti eniten juustokakkua. Jälkiruokaoluena varmasti oikein oiva
valinta.
Wayanin etikettitaidetta |
Le Baladinin Wayan
jakoi mielipiteet selvästi kahteen leiriin kuin homejuusto: toiset rakastivat,
toiset inhosivat. Olutta suositeltiin juustotarjottimen seuraksi
ymmärrettävistä syistä. Viherpippurinen, valkoviinimäinen, paprikainen,
happaman kirpeä ja kevyesti humalakäpyinen olut olisi varsin hyvin
kuviteltavissa pippurijuuston, paprikan, viinirypäleiden ja kovien juustojen
seuraan. Harmi vaan, että Le Baladinin tuotteet ovat yleensä sieltä hintajanan
kalleimmasta päästä, eikä niitä siksi ole mahdollisuutta maistella jatkuvasti.
Eipä niitä tosin myöskään ole ihan helppo saada käsiinsä.
Hieno etiketti, ei niin kummoinen olut |
Mad Saison erottui
muista selvästi alkoholiprosenttinsa (12 %) ja makunsa puolesta, eikä sitä
oikeastaan enää edes voinut kutsua saisoniksi muuten kuin nimensä puolesta. Tässä sarjassa sitä oli vaikea
arvioida. Makean imelä maku toi liikaa esiin alkoholisia elementtejä. Mad Saison
ei ollut minun juttuni.
Omasta mielestäni tasting oli todella kiinnostava ja inspiroiva
kokemus. Maisteluporukan henki oli innostunut ja ennakkoluuloton ja aurinkoinen
Anikó
sopi maistelun vetäjäksi täydellisesti. Viinitastingeissa joskus kohtaamaani
pingotusta ja besserwisserismiä ei ollut havaittavissa, eikä kukaan ollut kertomassa,
mitä makuja tai tuoksuja mistäkin oluesta asiantuntevan olutharrastajan on
osattava erottaa välttääkseen harhaoppisuuden tai sulan junttiuden karikot.
Kukin maisteli omalla tavallaan ja makukokemuksia jaettiin vapaasti ketään
lyttäämättä. Oli jännä huomata, kuinka erilaisia tuotteita saisonien pinnalta
päin katsottuna suhteellisen yhtenäisen näköiseen kategoriaan lopulta mahtuu.
Saisonien saatavuus Suomesta on tähän mennessä ollut luvattoman heikkoa, mutta
kaltaiselleni hapanolutharrastajalle on tänä
vuonna ollut ilo huomata, että asiaan on tulossa muutos. Hienoa on myös
nähdä, kuinka avoimesti monelle aloittelevalle olutharrastajalle vielä
tuntematon tyyli on otettu vastaan.
Maistelu oli hyvin järjestetty, mutta pieniä
parannusehdotuksiakin jäi mieleen kytemään baarista kotiuduttuani. 16 tuotteen
maistamiseen varattu tunti ja viisitoista minuuttia oli niin lyhyt aika, että
oluisiin keskittyminen oli hyvinkin haastavaa. Myös monet pöytäseurueestani sanoivat,
että nopeasti edetessä oli vaikea enää muistaa, mikä olut oli mikäkin.
Käytännön ratkaisuna ehdottaisin maisteluun varatun ajan
pidentämistä esimerkiksi kahteen-kolmeen tuntiin, jolloin tuotteisiin ehdittäisiin
keskittymään paremmin ja kokemuksia vertailemaan enemmän myös maistelun vetäjän
kanssa. Oluiden erottamista toisistaan voisivat helpottaa post it-laput tai
tarralaput, joihin oluen nimi kirjoitettaisiin ja jotka kiinnitettäisiin kunkin
maisteltavan tuotteen kohdalle pöytään.
Toinen maistelua hieman häirinnyt asia oli lasien vähyys.
Mahdollisuus lasien pesuun tai vaihtamiseen olisi mielestäni hyvä lisä
varsinkin tällaiseen maisteluun, jossa pääpointtina on tuotteiden piirteisiin tutustuminen ja
samantyylisten, mutta erilaisten oluiden vertailu.
Kaikista kokemistani maisteluista tämä oli kokonaisuutena ehdottomasti yksi
parhaista, sillä tarjolla olleet oluet olivat kiinnostavia ja teema
minulle mieluinen. Bier-Bier sopii tämän kokemuksen perusteella hyvin
maisteluiden pitopaikaksi, erityisesti alkuillasta, jolloin baarin miljöö oli vielä rauhallinen. Toivottavasti luvassa on lisää maisteluita
mahdollisimman pian. Pikkulintu (siis lintu, ei baari) ainakin jo lauloi, että piakkoin olisi luvassa
siiderimaistelu samassa osoitteessa. Tästä lie saatavilla lisäinfoa myöhemmin.
Kiitos kesäisestä ja mukavasta Saison Tastingista!
Lisätietoa:
Bier-Bierin Saison-viikot Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/469221453247256/
Kiitos teille! Oli niin kivaa!
VastaaPoista