torstai 5. kesäkuuta 2014

Syntisen hyvä olut: Dieu du Ciel! Péché Mortel

Taustaa: Kanadalaispanimo Dieu du Ciel! on muutaman panimolta kokeilemani oluen perusteella onnistunut valloittamaan sydämeni. Panimon oluet ovat kokonaisvaltaisia paketteja, joissa upeat, keskiajan ja renessanssin tunnelmaa sekä kauhuestetiikkaa henkivät etiketit yhdistyvät oluiden täyteläisiin väreihin, aitoihin tuoksuihin ja muhkeisiin makuihin. Nyt kerron, millainen kokemus oli maistella panimon Kuolemansynniksi nimettyä, kohtalokkaan mustanpuhuvaa Imperial Stoutia.

Panimo: Dieu du Ciel!

Olut: Péché Mortel

Tyyli: Imperial Stout (höysteenään reilun kaupan kahvia)

Prosentit: 9,5 %

Ulkonäkö: Hyvin tumma, lähes läpinäkymätön ja mustan kahvin ruskea olut hunajanvaalealla, melko suurikuplaisella ja paksun täyteläisellä vaahdolla.

Tuoksu: Oluen erittäin voimakas tuoksu tulvahtaa nenään jo kaukaa. Paksunpehmeä, kahvisen paahteinen, hiukan savuinen, turpean maamainen, raskas ja kastanjainen tuoksu lupailee erittäin aromikasta kokemusta myös maun puolella.

Maku: Alkumaussa voimakkaan paahteinen espressoisuus iskee päälle varoittamatta. Terävähköä ja katkerahkoa alkumakua seuraavat suklaakastikkeen ja kerman sekä suklaamoussen herkulliset aromit. Lopussa olut sulaa viipyilevän pehmyeen maitokahvisuuteen. Oluen lämmetessä sen maku muuttuu tumman suklaan suuntaan ja terävyys sulaa kokonaisvaltaiseen pehmeyteen. Olut on kahvisuudessaan aidon oloinen ja lempeä, eikä sorru kahvi-Imperial Stouteissa joskus huomaamaani kitkeryyteen.

Suutuntuma: Péché Mortelin suutuntuma on äärimmäisen silkkinen ja melko täyteläinen. Hiilihapot käväisevät kielellä ennen sulautumistaan osaksi oluen aaltomaista pehmeyttä. Jos oluen suutuntumaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi suussasulava.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  48/50

Mihin tilanteeseen sopii? Syntisen hyvä olut sopii hetkiin, joina tekee mieli uppoutua olutkokemukseen ja unohtaa maalliset murheet. Péché Mortel on yksi parhaista koskaan juomistani oluista. Se haastaa ensin juojansa intensiivisyydellään ja hetken päästä hukuttaa vastustamattoman pehmeään syleilyynsä. Olut, joka vetää hiljaiseksi.

Lisätietoja:
Dieu Du Ciel! Péché Mortel Ratebeerissä:

Dieu Du Ciel! Péché Mortel BeerAdvocatessa:

Dieu Du Ciel! Péché Mortel Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti