keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Makoisa maitokahvijälkkäri: Emelisse Espresso Stout

Espresso Stout ja narsissit keväällä
Taustaa: Hollantilainen vuonna 2005 perustettu Emelisse aloitti perinteisten reseptien pohjalta oluita panevana käsityöläispanimona, mutta on vähitellen laajentanut repertuaariaan myös erikoisempien olutkokeilujen alueelle. Emelisse on tullut minulle tutuksi tähän mennessä varsinkin erinomaisen aromikkaiden ja jälkiruoaksi mainiosti istuvien tummien oluidensa kautta. Tällä kertaa arvioon pääsee Emelissen Espresso Stout. Espresso Stoutin luomisprosessissa on käytetty italialaisia Arabica- ja Robusta-lajikkeen espressopapuja aidon kahvisuuden aikaansaamiseksi.

Panimo: Emelisse
Olut: Espresso Stout
Tyyli: Imperial Stout
Prosentit: 10 %
Katkeruus: 75 IBU

Tuoksu: Tuoksussa on maitokahvia, hiukan mämmiä sekä pehmeää maltaisuutta. Limppumaisuutta ja siirappia erottuu myös tuoksusta oluen lämmettyä hiukan pidempään lasissa.

Ulkonäkö: Lähes läpinäkymätön, erittäin tummanruskea olut, jonka vaahto on paksu, pienikuplainen, haaleanruskea ja melko pitkään kestävä.

Maku: Maun erottuvimmat osatekijät ovat kermaisuus ja paahteinen kahvi. Kuitenkin oluesta löytyy myös makeankirpeää ja tumman marjaista aromia, joka muistuttaa kirsikan ja karhunvatukan ominaismakuja, sekä kuivaa katkeruutta. Kokonaisuuden täyteläistää kaakaon intensiivinen maku, joka erottuu parhaiten oluen hieman lämmettyä. Kahvi-Imperial Stoutien kategoriassa Espresso Stout on tasapainoisena, lempeän kahvisena ja pehmeän täyteläisenä parhaasta päästä.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on liukas ja silkkinen sekä hyvin miedosti hiilihapokas.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  40/50

Mihin tilanteeseen sopii? Nauttisin tätä jälkiruokamaisia piirteitä henkivää laatuolutta mieluiten vanhan ajan vaniljajäätelön kanssa. Myös suklaiset jälkiruoat, kuten täyteläinen mutakakku olisivat luonnollinen pari tälle oluelle. Oluen maitokahvisuus ja intensiivinen suklaisuus tuntuvat suorastaan vaativan seurakseen jotakin pehmeän kermaista jälkiruokaa.

Lisätietoja:
Emelisse Espresso Stout Ratebeerissä:

Emelisse Espresso Stout BeerAdvocatessa:

Emelisse Espresso Stout Olutoppaassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti