Espresso Stout ja narsissit keväällä |
Taustaa:
Hollantilainen vuonna 2005 perustettu Emelisse aloitti perinteisten reseptien
pohjalta oluita panevana käsityöläispanimona, mutta on vähitellen laajentanut
repertuaariaan myös erikoisempien olutkokeilujen alueelle. Emelisse on tullut
minulle tutuksi tähän mennessä varsinkin erinomaisen aromikkaiden ja jälkiruoaksi
mainiosti istuvien tummien oluidensa kautta. Tällä kertaa arvioon pääsee Emelissen
Espresso Stout. Espresso Stoutin luomisprosessissa on käytetty italialaisia
Arabica- ja Robusta-lajikkeen espressopapuja aidon kahvisuuden
aikaansaamiseksi.
Panimo:
Emelisse
Olut:
Espresso Stout
Tyyli:
Imperial Stout
Prosentit:
10 %
Katkeruus:
75 IBU
Tuoksu:
Tuoksussa on maitokahvia, hiukan mämmiä sekä pehmeää maltaisuutta.
Limppumaisuutta ja siirappia erottuu myös tuoksusta oluen lämmettyä hiukan
pidempään lasissa.
Ulkonäkö:
Lähes läpinäkymätön, erittäin tummanruskea olut, jonka vaahto on paksu, pienikuplainen,
haaleanruskea ja melko pitkään kestävä.
Maku:
Maun erottuvimmat osatekijät ovat kermaisuus ja paahteinen kahvi. Kuitenkin
oluesta löytyy myös makeankirpeää ja tumman marjaista aromia, joka muistuttaa
kirsikan ja karhunvatukan ominaismakuja, sekä kuivaa katkeruutta. Kokonaisuuden
täyteläistää kaakaon intensiivinen maku, joka erottuu parhaiten oluen hieman
lämmettyä. Kahvi-Imperial Stoutien kategoriassa Espresso Stout on tasapainoisena,
lempeän kahvisena ja pehmeän täyteläisenä parhaasta päästä.
Suutuntuma:
Oluen suutuntuma on liukas ja silkkinen sekä hyvin miedosti hiilihapokas.
Omat
pisteeni Olutoppaassa: 40/50
Mihin
tilanteeseen sopii? Nauttisin tätä jälkiruokamaisia piirteitä henkivää
laatuolutta mieluiten vanhan ajan vaniljajäätelön kanssa. Myös suklaiset
jälkiruoat, kuten täyteläinen mutakakku olisivat luonnollinen pari tälle
oluelle. Oluen maitokahvisuus ja intensiivinen suklaisuus tuntuvat suorastaan
vaativan seurakseen jotakin pehmeän kermaista jälkiruokaa.
Lisätietoja:
Emelisse
Espresso Stout Ratebeerissä:
Emelisse
Espresso Stout BeerAdvocatessa:
Emelisse
Espresso Stout Olutoppaassa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti