tiistai 10. kesäkuuta 2014

Hapan ja vivahteikas nautiskeluolut: BrewDog Abstrakt AB:12


Taustaa: Olutmaailman muoti-ilmiöksi nousseen skottipanimo BrewDogin Abstrakt-sarja on erikoisolutsarja, jonka oluisiin panimo panostaa erityisen vahvalla luovalla intensiteetillä. Tällä kertaa arvioin kaapissani reilun vuoden verran ikääntyneen Abstrakt AB:12:n. Kuten Abstrakteja yleensäkin, myös tätä olutta valmistettiin rajoitettu erä. 9829 pullon erästä oma pulloni on numero 3178.

Panimo: BrewDog
Olut: Abstrakt AB:12
Tyyli: Imperial Black Belgian Ale
Prosentit: 11,7 %
Katkeruus: 35 IBU

Tuoksu: Ensimmäisenä nenään tulvahtavaa tuoksua voisi kuvailla erittäin tukevaksi, multaisen maamaiseksi ja suorastaan turpeiseksi. Hetken tuoksuttelun jälkeen oluesta löytyy myös lakritsisia, kirsikkaisia, kuivahedelmäisiä ja kastanjaisia aromeja. Tumma suklaa astuu kuvaan oluen lämmettyä jonkin aikaa lasissa.

Ulkonäkö: Yönmusta, lähes läpinäkymätön olut ohuehkolla ja huntumaisella, väriltään vaaleanrusehtavalla vaahdolla.

Maku: Alkumaussa hapan, hiukan hiivainen belgioluen ominaismakua happamampi pohjamaku käy käsi kädessä kirsikkaisten ja puumaisten vivahteiden kanssa. Oluen loppumaku taittuu viljaisuuteen, suklaisuuteen ja kermaan sekä hiukan mämmin rukiista makeutta muistuttavaan makeuteen. Kerrassaan jännän makuinen olut, jonka makuun tottuminen vie aikaa.

Suutuntuma: Oluen suutuntuma on liukas ja silkkinen. Miinuspuolena on suutuntuman jääminen hiukan vajaaksi voimakkaaseen makuun ja tuoksuun nähden.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  Olut ei toistaiseksi ole Olutoppaassa.

Mihin tilanteeseen sopii? Tässä kohtaa täytyy mainita, että Abstrakt AB:12 on niin sanotusti eläköitynyt olut, joten sitä ei enää ainakaan kovin helposti saane pyydystettyä oman olutkaappiinsa. Mikäli joltain kuitenkin vielä tätä olutta kaapista löytyy, suosittelen nauttimaan sen yhdessä kaverin kanssa hitaasti ja rauhallisesti makuja ja tuoksuja analysoiden. Olut on sen verran erikoisempi tapaus, että se ei ehkä miellytä kaikkia. Happamuudeltaan ajoittain lähes Sour Alen tasolle nouseva olut vaatii nauttijaltaan avointa mieltä ja uskallusta. Hitaasti nautiskellessa Abstrakt AB:12 kuitenkin näyttää parhaat puolensa.

Lisätietoja:
BrewDog Abstrakt AB:12 Ratebeerissä:

BrewDog Abstrakt AB:12 BeerAdvocatessa:

2 kommenttia:

  1. Itse olen muutamaa Abstracktia maistanut (AB:06 ja AB:08) ja poikkeuksetta mielenkiintoisia tuotoksia. Makumaailma on niin laaja, että melkein hirvittää. :P Ei varmasti miellytä kaikkia, mutta ennakkoluulottomimpia se voi myös palkita. Ja ehdottomasti samaa mieltä, ettei tällaista tuotetta kannata yksin tuhlata. Pienehkössä pullossa on sen verran makuja, että siitä riittä jopa kolmelle. Miettinyt jopa vuoden jäsenyyden ostamista, mutta missattiin tämän vuoden myynti pienen jahkailun vuoksi... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja pahoittelut, että vastaaminen kesti. Jep, laaja on makumaailma ja tyylilajien suhteen näitä Abstrakteja tuntuu olevan aika vaikea luokitella tyhjentävästi. Mutta katsantokantoja avartavia oluita parhaasta päästä.

      Poista