keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Paahteisen maltainen, lempeän leipäinen, semisti savuinen: Malmgård Eldorado Brown Ale


Taustaa: Malmgård on jäänyt ehkä viime aikoina suomalaisen ja kansainvälisenkin olutskenen runsastumisen myötä paitsioon. Olen huomannut, etteivät panimon oluet ole päätyneet ostoskoriini enää niin usein kuin ennen. Tähän ei varmaan ole mitään selkeää syytä, mutta jotenkin Malmgårdin kaltainen tappavan tasalaatuista tavaraa suoltava panimo jää helposti huomaamatta nykyisessä toinen toistaan superlatiiviähkyisempien milkshake-doublechocolatecake -viritelmien virrassa. Panimon brown ale unohtui myös joksikin aikaa seinäruusuksi olutkaappiini ennen kuin tajusin sen olevan siellä. Hups.

No, täytyy kyllä sanoa, että on virkistävää arvioida tällä kertaa ihan tavallinen brown ale. Perusolut, jonka etuliitteeseen ei ole tuupattu yhtään kakkua, muffinssia, pullapitkoa tai possumunkkia.

Panimo: Malmgård
Olut: Malmgård Eldorado Brown Ale
Tyyli: Brown Ale
Prosentit: 6,0 %
Katkeruus: 44 EBU

Tuoksu: Alkutuoksussa on pähkinää, paahdettua mallasta, mallasleipää ja viljaa. Lopussa tuoksuun tulee vähän yllättäen savuisia elementtejä: tuhkaa ja mietoa savupalvia. Kiva ja tasapainoinen tuoksu.

Ulkonäkö: Syvän tummanruskean oluen vaahto on luonnonvalkea, pitsimäinen ja melko nopeasti haihtuva. Kuten bloggaukseni kuvasta näkyy, pikaisesti katoavan vaahdon kuvaamisesta ei meinannut tulla mitään. Jotain pitsiin viittaavaa kuitenkin sentään tallentui kameran muistikortille.

Maku: Alkumaussa on malmgårdmaista tammisuutta ja puumaisuutta. Keskimaku on mukavan maltainen, hyvällä tavalla viskihtävä ja vahvan limppuinen. Loppumaussa esiin tulee vielä kevyttä savua, kuivahedelmää ja vähän punaviinitynnyrimäisiä aromeja. Miinusta tulee siitä, että pähkinäisyys ei ihmeemmin erotu mausta, humalakävyt ynnä muut katkerat kaverukset loistavat poissaolollaan ja savuisuus tekee oluesta hieman raskaan oloisen.

Suutuntuma: Täyteläisen pehmeä suutuntuma täydentää mitä mainioimmin oluen makua ja tuoksua.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  35/50

Mihin tilanteeseen sopii? Eldorado on lämmittävän oloinen olunen, joka maistuu pimeinä syys- ja talvi-iltoina. Erilaiset pataruoat ja muut tuhdimmat ruokalajit lienevät osuvia pareja tälle oluelle. Kelpo brown ale, josta ei ole yritetty tehdä mitään hirveän erikoista.

Lisätietoja:

Malmgård Eldorado Brown Ale Olutoppaassa:

Malmgård Eldorado Brown Ale Ratebeerissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti