lauantai 21. lokakuuta 2017

Ei mikään helppo mustaherukkasaison: Mallaskoski & Põhjala So Last Saison


Miten musta jotenkin tuntuu, että tää etiketin väri on nyt muotia?
Taustaa: Jo So Last Saisonin nimi sai hymyilemään sarkastisesti ajatuksiin kömpineille pissisassosiaatioille, joten pakkohan tätä oli päästä maistamaan. Arviointikappale järjestyi pikaisesti ja viikonlopun koittaessa oli aika kaataa olut lasiin.

Ennakkoon annetut speksit "raikkaan humalainen ja herkullisen mustaherukkainen" kuulostivat keskenään lievästi sanottuna hiukkasen ristiriitaisilta. Kaiken lisäksi kyseessä oli tumma saison, tyyli, jossa on tullut vastaan kaikenlaista maan ja taivaan väliltä. Oluen etikettiä tarkastellessa huomasin vielä yhden silmiinpistävän piirteen, nimittäin olueen oli laitettu sekä Fantome-hiivaa että HopGun-humalaa. Jotain belgihenkistä, jotain jenkkimäistä ja jotain suoraan suomalaisesta mustaherukkapuskasta. Hmm.

Oluen takana olevat tahot Mallaskoski & Põhjala tuntuivat sangen mielenkiintoiselle yhdistelmälle. Põhjala ei taida huonoa olutta vielä olla tehnyt ja Mallaskosken taso on ollut mielestäni nousujohteinen.

Jos tämä oluiden outolintu herätti kiinnostuksesi, todettakoon vielä, että Siis Niinku Niin Vika Saisoni löytyy Alkon vakiovalikoimasta. Tunnistat sen pinkkimustasta etiketistä, jonka kaltaisilla alkoholimainontakeinoilla lintukodossamme nykyään viattomien tyttösten ja pahaa-aavistamattomien naispuolisten hevarien huomiota ah, niin kovin epäsopivalla tavalla kalastellaan.

Panimo: Mallaskoski & Põhjala
Olut: So Last Saison
Tyyli: Tumma saison
Prosentit: 5,8 %
Katkeruus: 65 EBU

Tuoksu: Miedosti marjamehuista ja hapanta alkutuoksua seuraa hiivaleipäinen, puolukkainen ja rukiinen keskituoksu. Lopputuoksu on humalakäpyinen ja mäntyinen.

Ulkonäkö: Mahonginruskean oluen vaahto on hunajanvaalea ja kauniin pitsinen.

Maku: Aikamoinen maku, jossa humala ja hiiva yhdistyvät toisiinsa harvinaisen jännällä tavalla. Mallasmainen paahteisuus ja mallasleipäisyys kulkevat mukana läpi matkan, mutta niiden seuraksi tulee alkupuolella luumua, lakua ja mustaherukkaa, keskivaiheilla hapanta pihlajaisuutta ja sammalenkosteaa metsäisyyttä ja loppumetreillä tummaa suklaata, humalakäpyä ja kevyttä ruohoisuutta. Kumma olut, mutta hienolla tavalla.

Suutuntuma: Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeä. Harmi kyllä överiksi menneet hiilihapot sotkevat tuntumaa ja vievät makua jonkin verran.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  36/50 (tuoksu 7, maku 8, ulkonäkö 3, suutuntuma 3, yleisvaikutelma 15)

Mihin tilanteeseen sopii? So Last Saisonia kannattaa kokeilla ennakkoluulottomalla asenteella ja rauhallisella hetkellä. Olut on monikerroksinen kokemus, johon sisälle pääseminen vaatii aikansa.

Lisätietoja:

Mallaskoski & Põhjala So Last Saison Olutoppaassa:

Mallaskoski & Põhjala So Last Saison Ratebeerissä:

1 kommentti:

  1. Nyt heräsi mielenkiinto, täytyypä käydä ostamassa ja testata miltä maistuu. Itse tykkään saisoneista ja viime kesänä tykästyin Pyynikin lakkasaisoniin, joka varmasti jakaa mielipiteitä :)

    VastaaPoista