tiistai 6. kesäkuuta 2017

Tummaa suklaata, kuivahedelmiä ja hitunen tynnyriä: Thornbridge Eldon

Taustaa: Kuten blogiinkin kirjoittelin vajaa vuosi sitten, käytiin viime kesän Englannin reissulla myös Thornbridgen panimolla. Mukaan oli tarkoitus ostaa vain harvinaisuuksia, joita olisi Suomesta vaikea löytää. No, joku aika reissun jälkeen kävi ilmi, että matkalaukkuun valikoituneista oluista esimerkiksi Eldon olikin ihan Alkossa saatavilla oleva olut. Se siitä spesialiteetista sitten.

Eldon päätyi reitattavaksi, koska se oli kiinnostava olut, jota en muista aiemmin maistaneeni saatikka arvioineeni. Thornbridge on muutenkin tasalaatuisena ja jokseenkin hillittynä panimona jäänyt minulta vähälle huomiolle. Aika monista panimon oluista on tullut sellainen ihan jees laadukas perusolut -fiilis ja joukosta erottuvien makukokemusten puuttuessa arvioinnitkin ovat jääneet usein tekemättä. Eldon oli mukava yllätys, sillä se jätti mieleen elävän makumuiston moneksi päiväksi.

Panimo: Thornbridge
Olut: Eldon
Tyyli: Bourbon Oak Imperial Stout
Prosentit: 8,0 %
Katkeruus: 35 IBU

Tuoksu: Päätuoksu on makeahkon kermainen, vaniljainen, maitosuklainen sekä kevyesti tammitynnyrinen. Lopputuoksussa on mietoa tuhkaisuutta ja multaisuutta sekä hitunen talkkunaa.

Ulkonäkö: Tumman kastanjanruskean oluen vaahto on hunajanvaalea ja melko ohut.

Maku: Ensimmäisenä mausta erottuu old alemaisia makuja, kuten kuivattua luumua, puunkuorta, taatelia ja kastanjaa. Seuraavassa kerroksessa mukaan tulee kahvisuutta, joka tuo mieleen tiramisun kahvikerroksen. Punaviinimäiset ja rypäleiset elementit piipahtavat mukana ennen suolalakritsaan ja tummaan suklaaseen taittuvaa, pitkää loppumakua. Ei mikään kovin makean oloinen olut, joskaan ei myöskään ihan kuivimmasta päästä.

Suutuntuma: Eldonin suutuntuma on melko täyteläinen ja olut jättää suuhun hiukan kuivan tunteen.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  37/50 (tuoksu 7 + ulkonäkö 4 + maku 8 + suutuntuma 3 + yleisvaikutelma 15)

Mihin tilanteeseen sopii? Jotkut tymäkän viskitynnyrisistä tuotteista pitävät olutharrastajat ovat kuvailleet tätä liiankin kevyeksi kokonaisuudeksi. Oma suhteeni tynnyreihin on vähän ristiriitainen. Vaikka toisaalta tykkään tynnyrin tuomasta ominaismausta, olen pikkuisen kyllästynyt siihen samankaltaisena kerta toisensa jälkeen toistuvaan "tynnyrinmakuiseen" oluttyyppiin, jossa hienovireisemmät elementit jäävät taustalle. Monet makeat, likööri- tai viskimäisen tujut imperial stoutit ovat kieltämättä aromikkaita, mutta joskus tuntuu, että niistä on sangen hankalaa löytää erottuvia elementtejä tai monikerroksista makuprofiilia.

Eldonissa on mielestäni saatu hienosti yhdistettyä erilaisia ulottuvuuksia tummasta suklaasta kuivakakkuun ja paahdetusta maltaasta tuhkaan ja suolalakritsaan. Harkitun ja brittiläisen hillityn kokonaisuuden seuraan sopivat monet ruokalajit tummasta suklaasta kuivahedelmäkakun kautta ruislimppuun.

Lisätietoja:

Thornbridge Eldon Alkon sivuilla:

Thornbridge Eldon Olutoppaassa:

Thornbridge Eldon Ratebeerissä:
https://www.ratebeer.com/beer/thornbridge-eldon/395400/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti