Viime viikolla olin OlutSatamassa ekaa kertaa. Jo viime
kesänä mietin, lähtisinkö katsomaan tätä järvenrantamaisemissa järjestettävää olutfestaria,
mutten saanut Jyväskylän viikonloppureissua sovitettua aikatauluihin. Nyt
matkaan lähdettiin jo perjantaina ja ehdimmekin olla OlutSatamassa kahtena
päivänä kumpaisenakin muutaman tunnin ajan.
Perjantaina järven rantaa pitkin kävellessä tunnelma oli
odottava. Harvinaislaatuinen kesäkuinen lähes helteinen päivä ja aurinko nostivat
hilpeän fiiliksen pintaan. Festarialueen viereinen nurmikko näytti olevan täyteen
ahdettu ja Olutsataman suomalaishenkisen pressuaidan raoista näkyi pieniä
vilauksia tiskeistä. Portilta käteen annettiin ranneke, jonka lisäksi piti
ostaa erikseen haluttu määrä maksulippuja. Lasi sisältyi ennakkolipun hintaan.
Mika ja Aniko puhuivat mm. oluen panemisesta sekä oluesta ja ruoasta |
Sisään astuessa alue paljastui yllättävänkin isoksi ja
monipuoliseksi, tiskien lisäksi paikalla oli jokunen ruokakoju (mm. huikeita
jonoja kerännyt Naughty Burger ja street foodiin keskittynyt Taikuri),
esityslava ja pikkuinen nurmikko. Olutjäätelöä ja olutcocktailejakin olisi
kuulemma löytynyt alueelta, mutta jätskit loppuivat ilmeisesti erittäin pian ja
cocktailit oli päätetty rajata premium-lipun ostaneille. Festareilla siis oli
erillinen pieni osasto, joka oli vain premium-lipun ostaneiden käytössä ja
jolla oli omat tarjoilunsa.
Coolheadin slush Filip's Lemon Gose ja ei-slush Blueberry Pie |
Mieheni maistoi Coolheadin tiskin kotisirkkoja: kuulemma olivat lähinnä friteeratun makuisia |
Vaikka cocktailit ja jätskit jäivät kokeilematta,
kesäfiilistä sai nostatettua muillakin herkuilla. Coolheadin tiskillä oli
slush-kone, jolle oli hetkittäin suorastaan tukalan kuumalla festarialueella
tarvetta. Kategorisesti en ehkä varsinaisesti voisi sanoa suosivani viiden
sentin jäähilekuorrutuksella varustettuja oluita, mutta tässä kohtaa tein
poikkeuksen. Ja oi, miten ihaniksi slushit osoittautuivat! Varsinkin sitruunamehumaiseen,
lempeän suolaiseen Filip's Lemon Goseen jäähileet sopivat saumattomasti. Myös
tumma slush-olut Maple Choco Vanilla Sundae oli herkullinen, joskin tummasta
oluesta jääpinta tuntui tekevän hieman liian kylmää ja siksi myös vähän
vähemmän voimakkaan makuista. Maitokahvisuus ja suklaisuus puskivat kuitenkin
esiin ihan reippaalla intensiteetillä jäähileestä huolimatta.
Maistilan oluttiski oli taas yksi niistä paikoista, joihin
tiesimme jo ennakkoon jäävämme jumiin molempina päivinä. Kaksi olutta iski
omaan makuuni parhaiten: happaman mustaviinimarjainen, tummasuklaakohvehtinen
ja hieman lakritsinen hapanolut Tumma Tamma ja belgihiivalla höystetty, pehmeän
kermainen, talkkunainen, lakritsinen ja kahvinen Riutunkainalo Baltic Porter.
Makun tiskiltä löytyi yksi festarin erikoisimmista
tuotteista, eli Jasun Muru. Jasun Muru oli niin sanottu viiniolut, jonka maku
oli myös jännä sekoitus punaviinille ja oluelle ominaisia elementtejä. Oluessa
kevyt happamuus, marjaisuus, viljaisuus, nahkaisuus ja tammisuus oli saatu
jotenkin oudolla tavalla sopusuhtaisesti mahdutettua samaan pakettiin. Osuva
kokeilu, näitä lisää!
Hapanolutpuolella festarin anti oli vähintään kohtuullista. Kaksi kiinnostavimmista hapanoluista, Öö de Kolome ja Katkera Nunna tarttuivat käteen Fiskarsin tiskiltä. Öö de Kolomen maistelua voisi parhaiten kuvailla nenän työntämisenä vadelmapuskaan, sen verran mukavasti oluessa oli vattua. Katkeran Nunnan maku puolestaan oli onnistuneen hapan, sopivasti suolainen ja kirpakan karpaloinen. Kivoja ja kotoisia oluita kumpainenkin.
Vaikka festari keskittyi kotimaisiin oluisiin, oli mukana
myös yksi ulkomainen panimo, nimittäin virolainen Tanker. Tankerilta tuli
maistettua useampikin olut, mutta paras ja mieleenpainuvin oli ehdottomasti
flanders red -tyylinen Ketser. Ketser oli aika klassisen tyylinsä edustaja, eli
kastanjaisia, puunkuorisia, piimäisiä ja punamarjaisia makuja riitti vaikka
muille jakaa ja happamuus pisti suun mutrulle.
Parhaiten festaripäivistä jäivät mieleen lämmön ja auringon lisäksi
monilla tiskeillä olleet mukavat aurinkotuolit, säkkituolit ja sohvat.
Mukavissa tuoleissa lojuminen ja oluiden maistelu olivat aika kiva
yhdistelmä. By the way, kerrankin festari, jolta ei istumapaikkoja
puuttunut! Tunnelma oli rento ja alue sopivasti täynnä. Sanoisin, että
kokonaisuutena OlutSatama oli ehdottomasti yksi kivoimmista ja kotoisimmista kokemistani
suomalaisista festareista tähän mennessä. Kannatti siis lähteä
Jyväskylään ja voi hyvinkin olla, että minut näkee samoissa maisemissa
myös ensi kesänä.
Ps. Lisää ruokakojuja ja isompi erä olutjätskiannoksia ensi kesäksi, kiitos :)
Lisätietoa Olutsatamasta:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti