Craft-siideri on nostanut Suomessa profiiliaan viime
vuosina. Vaikka siideri tarkoittaa monelle edelleen sokerisen imelää pissisten
viikonloppujen polttoainetta, aitojen siiderien suosijoista on ilmeisesti
kasvamassa oma, vakavasti otettava kuluttajaryhmänsä jonnekin oluthörhöjen ja
viinihifistelijöiden välimaastoon. Yksi merkki siiderin imagon muutoksesta on
siideriravintoloiden synty. Ensimmäinen siideriravintola Inez perustettiin
Tampereelle jokunen vuosi sitten ja nyt oli Helsingin vuoro saada oma
craft-siideriin erikoistunut kuppilansa.
Stadin panimon perustama Sidreria avasi ovensa viikko sitten
ja torstaina järjestettiin ravintolan kutsuvierasavajaiset. Sain samalle
illalle pari muutakin houkuttelevaa tapahtumakutsua, mutta uuden ravintolan
tsekkaaminen tuntui tällä kertaa kiinnostavimmalta. Helsingissä on hyvien
siidereiden mentävä aukko ja halusin tarkistaa, olisiko Sidreriasta aukon
paikkaajaksi.
Viiden maissa siideribaarin sisätiloissa oli yllättävänkin
rauhallista, liekö osa porukasta jo tässä kohtaa lampsinut takaisin kotiinsa
taikka kohti illan seuraavaa kohdetta. Yleiseurooppalaiseen tyyliin tulijat
ohjattiin saman tien istumaan, mikä tuntui edelleen hassulta kotimaiseen takki
päällä baaritiskille -tyyliin tottuneelle. Toisaalta oli kieltämättä kiva
päästä istumaan ja tutustumaan listoihin omassa rauhassa. Tunnelma ravintolassa
oli leppoisa ja espanjalaistyylisen laattalattian, koristeellisen baaritiskin
ja vanhaa aikaa henkivien taulujen kaltaiset sisustuselementit kuljettivat pois
Punavuoresta mielikuvitusmatkalle Asturian kyläbulevardeille. Vaikutelmaa ei
ainakaan himmentänyt erikoinen, käkikellon puuseinää etäisesti muistuttava
siiderihana, josta asiakas sai kokeilla itse siiderin sihtaamista korkeuksista
suoraan lasiin.
Tervetuliaismaljana oli kaksi kappaletta asturialaisen
Trabancon siidereitä, toinen puolikuiva Avalon ja toinen kuiva Natural. Avalon
oli näistä enemmän omaan makuuni. Maalaismaisen rehevä, ylikypsiä keltaisia
omenia ja juuri uunista tullutta omenapiirakkaa huokuvassa juomassa oli pieni
nahkainen, jopa satulamainen sivumaku. Suutuntuma oli omenamehua muistuttava ja
hiilihapot melko pehmeät.
Naturalin maku oli happaman kirpeä, aavistuksen tuhkainen ja
viheromenainen. Rutikuiva, terävän oloinen suutuntuma ei ihan ollut minun
juttuni, vaikkakin omenaisuus tuli tässä sinänsä esiin hyvinkin puhtaana.
Siiderien kanssa oli tarjolla myös espanjalaisen kaupan El Mercadon tapaksia, joiden aromikkuus yllätti. Suomessa saa vähän liian usein "suomalaiseen
makuun tehtyä" ruokaa (lue päällisin puolin hyvän oloista, mutta kumman makuköyhää
apetta). Tapaksista parhaita olivat täyteläiset juustot ja pikantin mausteiset pateet.
Varsinkin paprika-chilipatee, rosmariini-lampaanmaitojuusto ja San Simón -savujuusto
olivat äärimmäisen maukkaita.
Shampanjasiiderin kuva oli pyörinyt mielessäni koko päivän,
joten päädyimme ottamaan testiin vielä Poma Áurean. Valinta kannatti. Monien
siideripuristien mielestä kuohuvan hiilihapokas siideri on automaattisesti
epäilyttävä, sillä hiilihappojen sanotaan peittävän siiderin maun. Poma Áurea
oli kuitenkin runsaasta hapokkuudestaan huolimatta erittäin maukas juoma.
Tuoksun kinuskiset, kypsän päärynäiset, hitusen maatilamaiset ja kermaiset
vivahteet olivat hienostuneita ja houkuttelevia. Siiderin tuoksussa tallin ja
käyneen omenan tuoksut eivät hyökyneet päälle, kuten Avalonissa, vaan
maatilatunnelma rakentui pienistä olkisista sävyistä. Maku oli puhdas, omenankuorimainen,
kevyesti limettinen ja kuivan, muttei rutikuivan omenainen. Tykkäsin tosi
paljon ja suosittelen tätä siideriä esimerkiksi pienen seurueen juhlajuomaksi.
Sidreria jätti suuhun omenaisen ja täyteläisen rehevän jälkimaun
pitkäksi aikaa. Kaikenlaisia herkkuja olisi ollut listalla testattavaksi pilvin
pimein ja uskon, että niin kuivien, puolikuivien kuin makeampienkin juomien
suosijalle löytyy laajasta valikoimasta sopivia vaihtoehtoja. Onpa listalla
muutama laadukas Stadin Panimon olutkin. Vinkkejä kannattaa kysellä
asiantuntevalta henkilökunnalta, joka opastaa siideriuntuvikkoja mielellään.
Esimerkiksi me saimme illan aikana kuulla, että siiderihanaan sopivat vain
sidra naturalet, joihin ei ole pullotusvaiheessa lisätty hiilidioksidia.
Lisätietoja
Sidreriasta:
https://sidreria.fi/
Ihana teksti taas kerran! Mahtavaa kun pääsit mukaan. T. Inkku Sidrería / Stadin Panimo.
VastaaPoistaKiitos, oli tosi kivat avajaiset ja viihtyisän oloinen paikka! :)
Poista