lauantai 1. huhtikuuta 2017

Kuin hedelmäsalaatti kermavaahdolla: Olvi American Cream Ale

Taustaa: Pitkään perinteiseen tyyliin luottanut Olvi puskee nykyään uusia craft-sarjan oluita maailmaan melko tasaisella tahdilla. Uusin tulokas American Cream Ale saapui luokseni kauniissa puulaatikossa ja jäi hetkeksi jääkaappiin arviota odottamaan. Cream ale tyylinä ei ole Suomessa tyypillisimpiä ja kotimaiset panimot ovat jostain syystä karsastaneet tätä tyyliä. Olvi otti pienen riskin kokeillessaan suht tuntematonta tyyliä, toisaalta craft-sarjan myynti tuskin isoa panimoa sen kummemmin heilauttaa suuntaan tai toiseen. Ja onhan american cream ale toisaalta hybridityyli, jonka edustajissa on usein kotimaisille peruskuluttajille tutun lagerin piirteitä.

Omat kokemukseni american cream aleista ovat tähän mennessä olleet vaihtelevia. Amerikassa vastaan osui vuonna 2015 tyylin edustaja, joka oli ihanan kermatoffeinen ja kivan hedelmäisesti humaloitu. Toisaalta pohjoismaisten cream alejen puolella on cream alen nimikkeen alla tullut vastaan yhtä sun toista superkatkerasta IPA-viritelmästä ristiriitaisen makuiseen ja jotenkin tympeällä tavalla maltaiseen outolintuun. Eniten olen tykännyt tasapainoisista ja kermatoffeisista cream aleista, joissa on sopivasti trooppisia vivahteita.

Panimo: Olvi
Olut: American Cream Ale
Tyyli: Cream Ale
Prosentit: 4,7 %
Katkeruus: 25 IBU

Tuoksu: Tuoksu on makeahko, kevyesti kermainen, greippinen ja vaniljainen. Lopputuoksussa on pientä hiivapullaisuutta. Ihan mukava, mieto tuoksu.

Ulkonäkö: Meripihkan värisen oluen vaahto on luonnonvalkea, melko paksu ja kermainen.

Maku: Oluen alkumaun dominoivimmat elementit ovat persikka ja appelsiini. Keskimausta erottuu kevyttä pihkaisuutta ja greippiä. Loppumaku on hieman karkkimainen, keksinen sekä melko selvästi kermainen ja kinuskinen. Jälkimaku on Olville tyypillisen maltainen ja tärkkelysmäinen pienellä pahvisuudella. Maku on simppeli ja perustoimiva, makea ja ehkä vähän ysäri. Tuttu ja turvallinen kuin hedelmäsalaatti kermavaahdolla.

Suutuntuma: Suutuntuma on mukavan pehmeä, kevyen ja keskitäyteläisen väliltä.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  33/50 (tuoksu 6 + ulkonäkö 3 + maku 7 + yleisvaikutelma 14)

Mihin tilanteeseen sopii? American cream ale on olut, joka passaisi hyvin rantakassiin kuumana kesäpäivänä. Sen verran makeasta oluesta on kuitenkin kyse, että annoskooksi sopisi mielestäni paremmin 0,33 litraa. Puoli litraa tätä on vähän kuin liian iso pala kermakakkua kerralla. Tosin myönnän olevani aika herkkä makean yliannostukselle.

Lisätietoja:
Olvi American Cream Ale Olutoppaassa:

Olvi American Cream Ale Ratebeerissä:
https://www.ratebeer.com/beer/olvi-american-cream-ale/493594/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti