maanantai 7. syyskuuta 2015

Samettinen sarvipää-IPA: Dieu du Ciel! Corne du Diable

Taustaa: Dieu du Ciel! on Kanadan Montrealista kotoisin oleva panimo, jonka tuotteet ovat erinomaisia nautiskeluoluita. Itse tulin heti pari panimon olutta maistettuani siihen tulokseen, että Dieu du Cielin oluita on jatkossa oltava aina kaapissa odottamassa niitä pysähtyneitä sinisiä hetkiä ja hiljaisia iltoja, jolloin ikkunasta ulos katseleminen on ainoa to do-listalta löytyvä asia. Corne du Diable, eli Pirun sarvi korkattiin yhden tällaisen hetken saapuessa. Etiketin tutkiskelua seurasi seesteinen tunnelma kuparisen oluen vähitellen täyttäessä lasin. Dieu du Ciel! osaa totisesti seisauttaa kellot.

Panimo: Dieu du Ciel!
Olut: Corne du Diable
Tyyli: India Pale Ale (omasta mielestäni jenkki- ja brittityylisen IPAn välimuoto)
Prosentit: 6,5 %
Katkeruus: 50 IBU

Tuoksu: Alkutuoksusta erottuu pihkaista ja neulasmaista havumetsän tuntua. Päätuoksu on karamellinen, yrttinen, sitruunaruohoinen, kaurarouheinen, kastanjainen ja vaahterasiirappinen. Lopputuoksussa on kardemummaa ja vaniljaa. Oluen tuoksun kaari mäntymetsästä kinuskikeksin kautta tuoreeseen pullaan herättää aistit.

Ulkonäkö: Punakuparin värisen oluen vaahto on luonnonvalkea ja melko suurikuplainen.

Maku: Alkumaku on persikkainen, karamellinen, kukkainen ja limettinen. Keskimaussa on karpaloa ja kinuskia. Loppumaku on mantelinen, maltainen ja vaniljakermainen. Tasapainoinen, joskin makeahkoon suuntaan kallellaan oleva makukokonaisuus.

Suutuntuma: Pehmeä, keskitäyteläinen suutuntuma, jonka puolivälissä tuntuu kevyttä rapeutta. Hiilihapot ovat vähäiset ja hyvin pyöreät.

Omat pisteeni Olutoppaassa:  40/50

Mihin tilanteeseen sopii? Ihan ensiksi täytyy sanoa, että ihmettelen hiukkasen tämän oluen Olutoppaassa saamia kovin kriittissävyisiä kommentteja. Corne du Diable on samettisen linjan IPA, jossa tuskin edes on haettu äärimmäistä katkeruuskokemusta. Siksi se on syytä käsitellä omassa sarjassaan. Tällainen olut sopii eritoten karamellisten, toffeisten, mauntäyteisten ja pehmeiden India Pale Alejen ystäville. Parhaimmillaan se on sellaisenaan rauhallisesti nautittuna, kuten Dieu du Cielin vivahteikkaat oluet yleensäkin. Olut ei ole ihan parasta Dieu du Cieliä, mutta silti suosittelen lämpimästi sen testaamista.

Lisätietoja:
Dieu du Ciel! Corne du Diable Olutoppaassa:

Dieu du Ciel! Corne du Diable Ratebeerissä:
http://www.ratebeer.com/beer/dieu-du-ciel-corne-du-diable/31102/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti