Pastan ja oluen yhdistäminen on
viime aikoihin saakka ollut suhteellisen koskematon kenttä. Hyviä neuvoja
pastaruokien ja oluiden yhdistelyyn ei ole ollut kovin helppo bongata. Kenties
juuri tästä syystä olen saanut viime aikoina lisääntyvässä määrin kyselyjä
makaronin ja maltaan maailmojen yhteensovittamisesta. Tässä oppaassa kerron
oluen ja pastan yhdistelystä omasta subjektiivisesta ja
kasvisruokapainotteisesta näkökulmastani.
Pastan ja oluen parittamiseen
pätevät samat perussäännöt kuin muiden ruokien ja oluen paritukseen. Oluen ja
ruoan ominaisuuksista voidaan etsiä niin yhtäläisyyksiä, jolloin puhutaan
harmoniayhdistelmistä, kuin eroja ja kiinnostavia kontrastejakin. Pastan ja
oluen parituksessa lähdetään liikkeelle pastakastikkeesta. Vahvemman makuinen pastakastike
vaatii myös juomalta intensiivisyyttä.
Alta löytyy kolme
pastaruokatyyppiä, jotka olen melko onnistuneesti saanut paritettua oluiden kanssa. Ruoka-olutparit
ovat enimmäkseen omia luomuksiani, joskin niiden inspiraationa ovat osin
toimineet myös netti ja viinien ja ruokien yhdistämisen oppaat.
Yhdistelmä 1. Tomaattipohjainen pasta
ja olut
Aika iso osa pastoista uppoaa
tähän tomaattivoittoisten kategoriaan. Varsinkin tuoretomaattisten pastojen
hallitseva maku on yleensä kirpeänmakea tomaatti, jonka yhteensovittaminen
oluiden makumaailmaan ei ole ihan yksinkertainen tehtävä. Kovin maltaiset,
tuhdit oluet peittävät tuoreen tomaatin happamuuden alleen ja laimeat lagerit puolestaan
hukkuvat tyystin tomaattien happamanmakean maun uumeniin. Tuoreen tomaatin
kanssa sopivan oluen etsinnässä voi käyttää viinimaailmasta lainattuja
ajatuksia ja yhdistää riittävän happaman oluen happamaan tomaattiin. Näin
syntyy toimiva harmoniayhdistelmä, joka on parhaimmillaan tuoretomaattisen ja
juustoisen pastan, kuten tomaatti-mozzarellapastan tai tomaatti-fetapastan
kanssa. Makuyhdistelmässä sekä tomaatin että juuston mauille löytyy vastinparit
hapanoluiden maitohappoisesta ja hedelmäis-marjaisesta aromiprofiilista.
Tuliseen kastikepohjaan
perustuvien tomaattipastojen kohdalla hapanolut ei ole paras vaihtoehto.
Tulisen ruoan olutkumppanilta on löydyttävä riittävästi luonnetta, aromikkuutta
ja runkoa. Katkerahko IPA tai APA solahtaa sujuvasti tulisen kasvis- tai kanapastan
seuraan peittämättä herkkiä kasvisten ja kanan aromeja liikaa. Ylenpalttisen
ibukasta ja raakaa kumppania kannattaa varoa, sillä se dominoi helposti pastan
kevyempiä makuelementtejä. Paras valinta on sopusuhtaisesti katkera ja enemmän
hedelmäinen ja sitruksinen kuin mäntymäinen olut.
Pippurinen, täyteläinen ja
parmesaanilla höystetty tölkkitomaattipohjainen pasta, kuten pasta bolognese
edellyttää ruokajuomalta paksumpaa runkoa ja astetta tuhdimpaa mallasprofiilia.
Täyteläisen tomaattikastikkeen seuraksi sopii osuvasti karamellinen, maltainen
ja kevyesti sitruksinen amber ale.
Yhdistelmä 2. Vihreä pasta ja
olut
Vihreällä pastalla tarkoitan
pastaa, jonka kastike on väriltään vihreä ja valmistettu pääosin vihreistä
kasviksista. Vihreät kasvikset, kuten pinaatti, basilika, kevätsipuli, kaali ja
herneet ovat sopusoinnussa sellaisten oluiden kanssa, joiden humaloinnissa on mukana
yrttisyyttä, limettisyyttä tai ruohoisuutta. Vihreiden kasvisten ja pale alen
yhdistelmä on yleensä toimiva, muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi
sitruunaruohoon taittavat vehnäoluet ja ruohoon päin taittuvat sekä sitruksiset sessio-IPAt.
Syvien makujen muodostamaa kontrastia
voidaan hakea käyttämällä vihreän pastan seurana kastanjaisia oud bruineja tai punamarjaisen
makuisia punertavia hapanoluita. Nämä oluet luovat pastan seurana syksyisen,
tumman ja pehmeän makukombinaation. Vihreän ja punaisen kontrasti luo yllättäviä
metsäisiä makuja ja vie ajatukset luontoon.
Yhdistelmä 3. Nuudeliwokki ja
olut
Itämaisen nuudeliwokin seurana tarjottavaa
olutta kannattaa miettiä wokin perusominaisuuksien pohjalta. Onko wokkisi makumaailma
vahvasti mausteinen vai mieto ja pehmeä?
Voimakkaasti maustetun nuudeliwokin
kanssa sopivia vaihtoehtoja ovat rapsakasti humaloidut sitruksiset pilsit.
Pilsin rapsakkuus raikastaa mausteista ruokaa ja maltaisuus tuo mukaan
pehmeitä, makeahkoja sävyjä. Tulisen nuudeliwokin kanssa myös katkera ja
hedelmäinen IPA toimii yleensä hyvin.
Miedon wokin kanssa voi valita
vaalean hapanoluen tai vehnäoluen riippuen siitä, millaisia täytteitä wokkisi
sisältää. Vehnäolut antaa varsinkin kukkakaalin, porkkanan, tofun ja muiden mietojen
kasvisten makujen nousta esiin. Hapanolut taas istuu oman kokemukseni
perusteella hyvin yhteen punasipulin, valkosipulin, halloumin, kaalin ja
hapanimelän kastikkeen kanssa.
Tässä olivat omat tähänastiset lempparini. Uusia yhdistelmiä muhii mielessäni jatkuvasti ja vinkkejä hyvistä olut+pastakomboista
otetaan myös aina ilolla vastaan.
Ps. Jutun tarkoitus ei ole mitenkään erityisesti Buxtonin panimon promoaminen, mutta jostain syystä olen vaan nauttinut kyseisen panimon oluita usein ja menestyksekkäästi pastan kanssa. Kuvissa olevat oluet voi varsin hyvin korvata haluamillaan samantyyppisillä tuotteilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti