maanantai 7. syyskuuta 2015

Pastan ja oluen pieni paritusopas

Pastan ja oluen yhdistäminen on viime aikoihin saakka ollut suhteellisen koskematon kenttä. Hyviä neuvoja pastaruokien ja oluiden yhdistelyyn ei ole ollut kovin helppo bongata. Kenties juuri tästä syystä olen saanut viime aikoina lisääntyvässä määrin kyselyjä makaronin ja maltaan maailmojen yhteensovittamisesta. Tässä oppaassa kerron oluen ja pastan yhdistelystä omasta subjektiivisesta ja kasvisruokapainotteisesta näkökulmastani.

Pastan ja oluen parittamiseen pätevät samat perussäännöt kuin muiden ruokien ja oluen paritukseen. Oluen ja ruoan ominaisuuksista voidaan etsiä niin yhtäläisyyksiä, jolloin puhutaan harmoniayhdistelmistä, kuin eroja ja kiinnostavia kontrastejakin. Pastan ja oluen parituksessa lähdetään liikkeelle pastakastikkeesta. Vahvemman makuinen pastakastike vaatii myös juomalta intensiivisyyttä.

Alta löytyy kolme pastaruokatyyppiä, jotka olen melko onnistuneesti saanut paritettua oluiden kanssa. Ruoka-olutparit ovat enimmäkseen omia luomuksiani, joskin niiden inspiraationa ovat osin toimineet myös netti ja viinien ja ruokien yhdistämisen oppaat.


Yhdistelmä 1. Tomaattipohjainen pasta ja olut
Aika iso osa pastoista uppoaa tähän tomaattivoittoisten kategoriaan. Varsinkin tuoretomaattisten pastojen hallitseva maku on yleensä kirpeänmakea tomaatti, jonka yhteensovittaminen oluiden makumaailmaan ei ole ihan yksinkertainen tehtävä. Kovin maltaiset, tuhdit oluet peittävät tuoreen tomaatin happamuuden alleen ja laimeat lagerit puolestaan hukkuvat tyystin tomaattien happamanmakean maun uumeniin. Tuoreen tomaatin kanssa sopivan oluen etsinnässä voi käyttää viinimaailmasta lainattuja ajatuksia ja yhdistää riittävän happaman oluen happamaan tomaattiin. Näin syntyy toimiva harmoniayhdistelmä, joka on parhaimmillaan tuoretomaattisen ja juustoisen pastan, kuten tomaatti-mozzarellapastan tai tomaatti-fetapastan kanssa. Makuyhdistelmässä sekä tomaatin että juuston mauille löytyy vastinparit hapanoluiden maitohappoisesta ja hedelmäis-marjaisesta aromiprofiilista.

Tuliseen kastikepohjaan perustuvien tomaattipastojen kohdalla hapanolut ei ole paras vaihtoehto. Tulisen ruoan olutkumppanilta on löydyttävä riittävästi luonnetta, aromikkuutta ja runkoa. Katkerahko IPA tai APA solahtaa sujuvasti tulisen kasvis- tai kanapastan seuraan peittämättä herkkiä kasvisten ja kanan aromeja liikaa. Ylenpalttisen ibukasta ja raakaa kumppania kannattaa varoa, sillä se dominoi helposti pastan kevyempiä makuelementtejä. Paras valinta on sopusuhtaisesti katkera ja enemmän hedelmäinen ja sitruksinen kuin mäntymäinen olut.

Pippurinen, täyteläinen ja parmesaanilla höystetty tölkkitomaattipohjainen pasta, kuten pasta bolognese edellyttää ruokajuomalta paksumpaa runkoa ja astetta tuhdimpaa mallasprofiilia. Täyteläisen tomaattikastikkeen seuraksi sopii osuvasti karamellinen, maltainen ja kevyesti sitruksinen amber ale.Yhdistelmä 2. Vihreä pasta ja olut
Vihreällä pastalla tarkoitan pastaa, jonka kastike on väriltään vihreä ja valmistettu pääosin vihreistä kasviksista. Vihreät kasvikset, kuten pinaatti, basilika, kevätsipuli, kaali ja herneet ovat sopusoinnussa sellaisten oluiden kanssa, joiden humaloinnissa on mukana yrttisyyttä, limettisyyttä tai ruohoisuutta. Vihreiden kasvisten ja pale alen yhdistelmä on yleensä toimiva, muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi sitruunaruohoon taittavat vehnäoluet ja ruohoon päin taittuvat sekä sitruksiset sessio-IPAt.

Syvien makujen muodostamaa kontrastia voidaan hakea käyttämällä vihreän pastan seurana kastanjaisia oud bruineja tai punamarjaisen makuisia punertavia hapanoluita. Nämä oluet luovat pastan seurana syksyisen, tumman ja pehmeän makukombinaation. Vihreän ja punaisen kontrasti luo yllättäviä metsäisiä makuja ja vie ajatukset luontoon.


Yhdistelmä 3. Nuudeliwokki ja olut
Itämaisen nuudeliwokin seurana tarjottavaa olutta kannattaa miettiä wokin perusominaisuuksien pohjalta. Onko wokkisi makumaailma vahvasti mausteinen vai mieto ja pehmeä?

Voimakkaasti maustetun nuudeliwokin kanssa sopivia vaihtoehtoja ovat rapsakasti humaloidut sitruksiset pilsit. Pilsin rapsakkuus raikastaa mausteista ruokaa ja maltaisuus tuo mukaan pehmeitä, makeahkoja sävyjä. Tulisen nuudeliwokin kanssa myös katkera ja hedelmäinen IPA toimii yleensä hyvin.

Miedon wokin kanssa voi valita vaalean hapanoluen tai vehnäoluen riippuen siitä, millaisia täytteitä wokkisi sisältää. Vehnäolut antaa varsinkin kukkakaalin, porkkanan, tofun ja muiden mietojen kasvisten makujen nousta esiin. Hapanolut taas istuu oman kokemukseni perusteella hyvin yhteen punasipulin, valkosipulin, halloumin, kaalin ja hapanimelän kastikkeen kanssa.

Tässä olivat omat tähänastiset lempparini. Uusia yhdistelmiä muhii mielessäni jatkuvasti ja vinkkejä hyvistä olut+pastakomboista otetaan myös aina ilolla vastaan.

Ps. Jutun tarkoitus ei ole mitenkään erityisesti Buxtonin panimon promoaminen, mutta jostain syystä olen vaan nauttinut kyseisen panimon oluita usein ja menestyksekkäästi pastan kanssa. Kuvissa olevat oluet voi varsin hyvin korvata haluamillaan samantyyppisillä tuotteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti