tiistai 17. maaliskuuta 2015

Suoraviivainen ja sessioitava: OLVI IPA

Taustaa: Olvi on iäkäs ja perinteikäs vuonna 1878 perustettu suomalainen virvoitus- ja panimojuomayritys, jonka tuntevat lähes kaikki maamme asukkaat. Tähän asti Olvin linja panimotuotepuolella on ollut vahvasti peruslager-painotteinen. Siksi reippaammalla kädellä humaloitu ja suodattamaton OLVI IPA oli minulle mieluisa yllätys ja samalla hyvä osoitus uuden, vivahteikkaamman olutkulttuurin vähittäisestä leviämisestä kohti koko kansan juttua. Uuden IPAn nimi henkii panimon historiaa. Mikäpä olisikaan parempi nimi alunperin Iisalmen Oluttehtaaksi kutsutun Olvin uudelle aluevaltaukselle kuin Iisalmi Pale Ale. 

Savolaiseen sävyyn nimetyn oluen matka luokseni osoittautui valitettavasti hiukan ajateltua mutkikkaammaksi, sillä ensimmäinen minulle tarkoitettu olutlähetys taisi päätyä postimiehen mukana parempiin suihin. Lopulta tänään pakettini pääsi turvallisesti perille ja pääsin tutustumaan olueen.

Panimo: Olvi
Olut: OLVI IPA (Iisalmi Pale Ale)
Tyyli: India Pale Ale
Prosentit: 4,7 %
Kantavierre: 11,5 °P
Katkeruus: 55 IBU
Väri: 16 EBC

Tuoksu: Oluen tuoksu on parhaimmillaan oluen ollessa hyvinkin kylmä: silloin tuoksusta erottuu kinuskisten ja kermaisten aromien ohella limejuustokakun, persikkasorbetin ja mangon miellyttäviä sävyjä. Oluen lämmetessä tuoksun elementit sekoittuvat toisiinsa ja tuoksu harmi kyllä hiukan puuroutuu. Tässä kohtaa tuoksua dominoivat britti-IPA-tyyliset puumaiset, kastanjaiset, toffeiset ja kermaiset elementit. Hedelmäisyyden haihtuminen on tuoksun miinuspuoli.

Ulkonäkö: Olut on vaalean kuparinen ja vaahto suurikuplainen, paksu ja valkea.

Maku: Maussa ensimmäisenä kielelle osuu pihkainen maku, jonka jälkeen nousevat esiin greipin, toffeen ja persikan maut. Loppumaussa on havaittavissa hienoisesti leipämäistä mallasta. Pieni pistävyys on esillä alkumaussa, tämä saattaa liittyä suhteellisen korkeaan hiilihappoisuuteen. Makukokonaisuus on melko selkeä ja suoraviivainen.

Suutuntuma: Suutuntuma on keskitäyteläinen, kevyesti rapsakka ja melko hiilihapokas.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  34/50

Mihin tilanteeseen sopii? Tämä on helposti juotava sessio-olut, jota voi suositella lämpimästi juomaksi kevään ja kesän letkeisiin iltoihin. Olutta voi myös mielestäni hyvin kokeilla tarjota ensiaskeleeksi hieman erikoisempien oluiden maailmaan sellaiselle, joka on tottunut aiemmin juomaan lähinnä perusolutta. Miellyttävä, helposti juotava ja suoraviivainen IPA: maitokauppaoluiden kategoriassa hyvä tuote. Erikoisempia kokemuksia hakevalle tämä olut ei tarjonne mitään kovin spesiaalia tai yllättävää, mutta mukavasti puraisevan ja kivan kokemuksen kuitenkin.

P.S. OLVI IPA tulee myyntiin huomenna.

Lisätietoja:

Tiedote OLVI IPAn julkaisusta:
http://deski.fi/9/olvi-panostaa-pintahiivaoluisiin-22087

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti