perjantai 13. maaliskuuta 2015

Suomen Olutmestarin Bärliineri: Vekkuli terassien kingi

Taustaa: Suomen Olutmestari-kilpailussa valitaan vuosittain yksi onnekas ravintola-alan ammattilainen luomaan oma nimikko-oluensa yhteistyössä Sinebrychoffin kanssa. Tämän vuoden Olutmestari on Jani Suomalainen. Vuoden 2015 Olutmestarin olut ei ole ihan sieltä perinteisimmästä päästä, sillä se on tiettävästi ensimmäinen Suomessa tuotettu Berliner Weisse. Sain kunnian olla tuomaroimassa Olutmestari-kisaa syksyllä ja tänään pääsin myös ilokseni mukaan Bärliinerin ennakkomaisteluun Tennispalatsin William K:hon.

Panimo: Sinebrychoff
Olut: Suomen Olutmestarin Bärliineri
Tyyli: Berliner Weisse
Prosentit: 3,8 %
Kantavierre: 9,0 °P
Katkeruus: 30 IBU
Väri: 15 EBC

Tuoksu: Tuoksusta erottuu aprikoosia, marjaisuutta, vehnäisyyttä ja hienoista greippisyyttä. Tuoksu on pehmeähkö ja melko mieto.

Ulkonäkö: Vaaleankuparinen olut valkoisella, kermaisella ja tiiviillä vaahdolla.

Maku: Hienovireisen hedelmäinen katkeruus ja raikkaan hapan puna- ja valkoviinimarjan maku kulkevat käsikädessä maun alkuvaiheilla. Keskimaku on tasapainoinen ja alkumakua pehmeämpi, vehnäolutmaisia elementtejä, kuten persikkaisuutta on havaittavissa jonkin verran. Loppumausta löytyy myös kreikkalaiseen jogurttiin vivahtavaa maitohappoista happamuutta sekä vaniljaisuutta. Perus-Berliner Weisseen verrattuna tämä olut on selvästi katkerampi, jopa siinä määrin, että luonnehtisin sitä Berliner Weisse-IPA-hybridiksi.

Suutuntuma: Yllättävän täyteläinen suutuntuma, sanoisin, että keskitäyteläinen. Rapsakka humalan puraisu tuntuu kitalaessa.

Omat pisteeni Olutoppaan asteikolla:  36/50

Mihin tilanteeseen sopii? Veikeässä Bärliinerissä on aineksia kesäterassien klassikoksi. Toki sitä sopii tarjoilla myös jälkiruokien, kuten valkosuklaakakun tai marjaisten herkkujen kanssa.  Olutmestari itse suosittelee luomustaan salaattien, grillatun kananrinnan, lohipastan ja rasvaisten kalojen seuraksi. Uskoisin, että tämän oluen seurassa viihtyvät monenmoisten ruokalajien ohella monenlaiset olutharrastajat. Pikkuvinkkinä niille, joille Berliner Weisse on tyylinä tuntematon: tämän happamuuteen taipuvaisen vehnäoluen voi  nauttia joko siirapilla tai ilman. Siirapillinen vaihtoehto sopii paremmin makean ystävälle, kun taas happamista mauista pitävä nauttii Berliner Weissensa yleensä sellaisenaan. Itse kokeilin molempia vaihtoehtoja Bärliinerin kanssa ja totesin kummankin toimivaksi.

Lisätietoja:

Sinebrychoffin tiedote Suomen Olutmestarin Bärliinerin julkaisusta:
http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/lehdisto/cision/tiedote.jsp?selected=kaikki&oid=20150301/14262516501270&lang=

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti