tiistai 19. elokuuta 2014

Tynnyrin täydeltä tarinoita: Arviossa Kuohuvaa historiaa-kirja

Sain taannoin kustantamo Atenalta arvioitavaksi Mika Rissasen ja Juha Tahvanaisen kirjoittaman teoksen nimeltä Kuohuvaa historiaa – tarinoita tuopin takaa. Teos ruotii nimensä mukaisesti eurooppalaista historiaa oluttuopin lasisen kyljen läpi katsottuna. Kuohuvaa historiaa-kirjan aikaperspektiivi on laaja: teoksen olutaiheisista tarinoista ensimmäiset sijoittuvat antiikkiin ja keskiaikaan ja viimeiset 2000-luvulle. Kussakin luvussa tarinan lopuksi esitellään kuvan kera yksi luvun tarinaan jollain tavalla liittyvä olut.

Kirja kuljettaa lukijansa läpi Euroopan historian pienten tarinoiden ja kertomusten siivittämänä. Ajatusmaailmaa virkistävä kirja onnistuu aiheuttamaan melko säännöllisesti olutaiheisia oivalluksia. Ilman tätä lukukokemusta olisin yhä autuaan tietämätön esimerkiksi siitä, miksi olutta juotiin Tour de Francella veden sijaan vielä 1900-luvun alkupuolella ja miten ratkaiseva merkitys oluen saatavuudella oli ensimmäisessä maailmansodassa sotineiden sotilaiden terveydelle. Oluen merkitys on Euroopan historiassa ollut rutkasti suurempi kuin osasin ajatella. 

Kuohuvan historian kevyt kerronta on helppolukuista, värikästä ja nautittavaa. Teksti on pääosin hyvin kansantajuista, joten kirjan ymmärtäminen ei edellytä Euroopan historian erityisosaamista tai olutalan oppiarvoja. Tarinan ja oluen paketit toimivat hyvin ja on kiinnostavaa, miten erilaisia mielikuvia moniin ihan tavallisiinkin oluisiin kirjan lukemisen jälkeen on alkanut liittää aina riitaisasta isä-poikasuhteesta pohjoisnavan löytöretkiin. 

Varjopuolena on pakko todeta, että paikoin tarinan ja oluen suhde tuntuu hieman päälle liimatulta ja yhdistävä linkki melko kaukaa haetulta. Lukukokemuksen viihdyttävyyteen tämä ei kuitenkaan vaikuta. Ja toisaalta on myönnettävä, ettei suorien linkkien löytäminen kaukaisen historian tapahtumien ja nykyaikana valmistettavien oluiden välille aina ole helppoa tai edes mahdollista.

Kuohuvaa historiaa on nopeasti lukijansa koukuttava kirja, jonka maailmoihin on helppo uppoutua. Suosittelen kirjaa historiafriikkien ohella myös sellaisille, jotka vihaavat yli kaiken paksuja, ikivanhoja ja vuosilukujen täyteisiä historiallisia opuksia. Tässä kirjassa historia tuodaan oikeasti lukijan silmien eteen tapahtumien ja tarinoiden kautta. Olutharrastajalle kirja on jännittävä tutkimusmatka eurooppalaisen oluthistorian vaiheisiin ja panimotoiminnan vähittäiseen kehittymiseen. Kirja soveltuu nautittavaksi sekä yksin että yhdessä ja parhaalta se maistuu huolella valitun oluen kera.

Lisätietoja:
Kuohuvaa historiaa – tarinoita tuopin takaa-kirja Atenan verkkokirjakaupassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti