tiistai 2. syyskuuta 2014

Syystoberin parhaat

Syystober järjestettiin Herkkujen Suomi-tapahtuman yhteydessä vajaat kaksi viikkoa sitten, tarkalleen ottaen 21.-23.8. Tämä teksti oli tarkoitus kirjoittaa jo viime viikolla, mutta sitten iski syysflunssa ja nujersi petiin vajaaksi viikoksi. Tässä joka tapauksessa ne oluet, jotka mielestäni olivat Syystoberin tarjonnan maukkaimmasta päästä, totuttuun tapaan säännöllisen epäsäännöllisessä järjestyksessä. Mitään ihan mielettömiä huippuja Syystober ei tällä kertaa tarjonnut, mutta hyvin mukavia olusia kumminkin.

Finalistit syynissä
Suomen Paras Olut-kilpailun finalisteista suosikkejani olivat Stadin Panimon American Lager ja Bryggeri Helsingin Senaattori: American Lager rapean raikkaan, persikkaisen ja selvästi tuntuvan humalointinsa ja Bryggerin Senaattori makoisan, luumuisen ja lakritsaisen makunsa ansiosta. Myös muut finalistit olivat hyviä, joskaan eivät ihan yhtä hyvin istuneet omaan makuuni kuin mainitsemani kaksikko.

Muista tarjolla olleista oluista maistelin muun muassa Kuninkaankartanon Panimon Lampuotia ja One for the Roadia. Näissä molemmissa oli havaittavissa Kuninkaankartanon oluissa usein esiintyvää jokseenkin hapanta "talon makua" (lainausmerkeissä siksi, etten ole varma, onko tämä elementti oluissa tarkoituksella haettua talon tyyliä vai ei). Lampuoti oli kuparinvärinen, sameahko ja tyyliltään maalaismainen, hiukan marjainen ja jopa saisoniin päin kallistuva olut. Mitään sen kummempaa APA-tyyliä en tästä oluesta löytänyt, vaikka APAksi se onkin virallisesti nimetty. Maalaismaisten oluiden makuun päässeenä tykkäsin oluesta silti.

Kuninkaankartanon Lampuoti vasemmalla ja One for the Road oikealla
One for the Road puolestaan oli sellainen spesialiteetti, ettei paremmasta väliä. Olut oli väriltään suklaanruskea ja sijoittui tyyliltään jonnekin hapanoluiden, saisonien, marjaisten belgien ja portterien välimaaston hämärille rajamaille. Maussa kirpeät marjat, ylikypsät omenat ja sitrukset heittivät iloisesti kuperkeikkaa varsin maltaisella ja hiukan suklaisellakin pohjalla. Erikoista, mutta sangen omalaatuiseen olutmakuuni tämäkin olut istui melko hyvin. Miinusta tosin antaisin ohuehkosta rungosta ja maun kevyestä ristiriitaisuudesta.

Saimaan American Red Ale ja tölkki :D
Uusi maitokauppasarjan suosikkini löytyi Saimaan panimon jääkaapin hyllyltä Syystober-kierroksen loppuvaiheessa. Se oli Saimaan Panimon Brewer's Special American Red Ale. Jo tölkin nähdessäni innostuin. Rouheaa vanhan ajan rock-tyyliä huokuva etiketti ja suorastaan rehevällä tavalla tuore humaloinnin tuoksu sai odottamaan astetta rokimpaa olutta. American Red Ale oli punertavanhehkuinen, ihanasti katkeruudellaan kirpaiseva olut, jonka humaloinnista erottui sitruksisia ja ruohoisia sävyjä ja maltaista vanhan ajan karamellin ja vaniljan kaikuja. Runko oli riittävän ryhdikäs kantamaan kohtalaisen katkeraa olutta, joskin pikkuinen alkoholiprosentin lisäys saattaisi tehdä oluesta vielä paremman. Tällaisia luonteikkaita ja jopa tyylikkäitä kotimaisia oluita ei Suomen maitokaupoissa ole todellakaan liikaa!

Kokonaisuudessaan Syystober ja Herkkujen Suomi olivat tänäkin vuonna onnistunut tapahtumakaksikko. Vaikka molemmista tapahtumista tykkäänkin, jäin taas kerran kaipaamaan mahdollisuutta nauttia lähioluita ja lähiruokaa yhdessä, samalla kertaa ja samassa paikassa makuyhdistelmistä nautiskellen. Huolimatta siitä, että muutama tiski tarjoili anniskelualueella myös joitakin ruoka-annoksia, rajoittavien porttien takia jäi kokematta esimerkiksi se, miltä ihana lähijäätelö olisi maistunut huolellisesti valitun oluen kera. Ruokaa ja olutta erotti portti, joka esti laaja-alaisemman kulinarististen kombojen kokeilun sekä oluiden että lähiruoan ystäviltä. Suomen laki, huoah.

Lisätietoja:
Herkkujen Suomi ja Syystober

Stadin Panimon American Lager Ratebeerissä

Bryggeri Helsinki Senaattori Ratebeerissä

Kuninkaankartanon Panimon Lampuoti Ratebeerissä

Kuninkaankartanon Panimon One for the Road Ratebeerissä

Saimaan Panimon Brewer's Special American Red Ale Ratebeerissä
http://www.ratebeer.com/beer/saimaan-brewers-special-american-red-ale/277934/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti