Pari viikkoa sitten sain arvostelukappaleen Anikó
Lehtisen kirjoittamasta ja WSOY:n kustantamasta Yks olut!-kirjasta. Odotukseni
kirjan osalta olivat jo etukäteen korkealla, sillä oluen ja ruoan yhdistäminen
kotimaisessa olutkirjassa on uusi, tuore ja erittäin mielenkiintoinen idea. Yks
olut!-kirja ylitti odotukseni ja antoi paljon enemmän kuin olin kuvitellutkaan.
Tämä olutkirja ei päädy hyllylleni pölyttymään, vaan pruuvipöydän parhaalle
paikalle, olutkokkailun oivalliseksi oppaaksi ja osaksi olutrikasta
elämäntapaani.
Itse olen aina saanut kiksejä kirjallisten elämysten ohella visuaalisista
elämyksistä. Siksi minulle oli iloinen yllätys, kun Yks olut! osoittautui jo
ensisilmäyksellä lumoavan kauniiksi olutkirjaksi. Suuret, värikkäät kuvat
luovat kirjan sivuille herkullista tunnelmaa ja herättävät aistit. Turkoosia,
ruskeaa, valkeaa ja mustaa yhdistelevä nuorekas ja selkeä värimaailma toimii
hyvin. Graafisen suunnittelunsa puolesta olutaiheinen opus muistuttaa lähinnä nykyaikaisia
keittokirjoja, joissa syötävän hyviltä näyttäviä suupaloja tuodaan nälkäisen
lukijan silmien eteen sivu ja resepti toisensa jälkeen.
Kuvien ihailun jälkeen aloin vähitellen tutustua myös kirjan
tekstuaaliseen sisältöön. Sisältöä kirjassa on paljon ja se on monipuolista ja
erittäin käyttökelpoista. Kirja jakautuu viiteen päälukuun, joissa käsitellään
olutaiheisia teemoja järjestyksessä oluen historiasta oluen valmistukseen sekä
oluen mausta oluttyyppeihin ja oluen ja ruoan yhdistämiseen. Päälukuja seuraa
olutsanasto ja hakemisto. Omasta näkökulmastani kaikkein hedelmällisin luettava
oli olueen ja ruokaan keskittyvä luku, jossa annettiin konkreettisia, hauskoja
ja hyödyllisiä vinkkejä oluen käyttöön ruoanlaitossa ja eri ruokalajeille
sopivien oluiden valintaan.
Anikón olutkirja edustaa käytännönläheistä olutkulinarismia. Kirja
tempaisee mukaansa rennon lämpimällä asenteellaan: Yks olut!- kirjan sivuilla
ei pönötetä tai katsota kriittisesti lukijaa alta kulmien. Sen sijaan olut on
luonnollinen osa ruokapöydän antimia ja elämästä nauttimista. Kirjaa voi
suositella sekä olutnoviiseille että konkareille. Noviisit voivat aloittaa
olutmaailmaan tutustumisen vaikkapa lukemalla eri oluttyyleistä
Oluttyypit-luvusta ja etsimällä omaa olutmakuaan samaisen luvun Kokeile uusia
oluita-osiossa. Kulinaristit saavat Oluen maku-luvusta ohjeita erilaisten olut-
ja ruokapruuvien järjestämiseen ja Olut ja ruoka-luvusta uusia ja jänniä
resepti-ideoita. Kaikkea kokeillut olutkonkari voi nähdä oluen uusin silmin
kokeilemalla drinkkien tekoa oluista. Yks olut!-kirjasta riittää oluiden ystävälle pureskeltavaa
pitkäksi aikaa.
Lisätietoja:
Yks olut! WSOY:n sivuilla:
Yks olut! Adlibris-verkkokirjakaupassa:
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9510407046
Ihanaa että pidit!
VastaaPoista