tiistai 23. syyskuuta 2014

Oivallinen olutpöytäkirja: Arviossa Yks olut!

Pari viikkoa sitten sain arvostelukappaleen Anikó Lehtisen kirjoittamasta ja WSOY:n kustantamasta Yks olut!-kirjasta. Odotukseni kirjan osalta olivat jo etukäteen korkealla, sillä oluen ja ruoan yhdistäminen kotimaisessa olutkirjassa on uusi, tuore ja erittäin mielenkiintoinen idea. Yks olut!-kirja ylitti odotukseni ja antoi paljon enemmän kuin olin kuvitellutkaan. Tämä olutkirja ei päädy hyllylleni pölyttymään, vaan pruuvipöydän parhaalle paikalle, olutkokkailun oivalliseksi oppaaksi ja osaksi olutrikasta elämäntapaani.

Itse olen aina saanut kiksejä kirjallisten elämysten ohella visuaalisista elämyksistä. Siksi minulle oli iloinen yllätys, kun Yks olut! osoittautui jo ensisilmäyksellä lumoavan kauniiksi olutkirjaksi. Suuret, värikkäät kuvat luovat kirjan sivuille herkullista tunnelmaa ja herättävät aistit. Turkoosia, ruskeaa, valkeaa ja mustaa yhdistelevä nuorekas ja selkeä värimaailma toimii hyvin. Graafisen suunnittelunsa puolesta olutaiheinen opus muistuttaa lähinnä nykyaikaisia keittokirjoja, joissa syötävän hyviltä näyttäviä suupaloja tuodaan nälkäisen lukijan silmien eteen sivu ja resepti toisensa jälkeen.

Kuvien ihailun jälkeen aloin vähitellen tutustua myös kirjan tekstuaaliseen sisältöön. Sisältöä kirjassa on paljon ja se on monipuolista ja erittäin käyttökelpoista. Kirja jakautuu viiteen päälukuun, joissa käsitellään olutaiheisia teemoja järjestyksessä oluen historiasta oluen valmistukseen sekä oluen mausta oluttyyppeihin ja oluen ja ruoan yhdistämiseen. Päälukuja seuraa olutsanasto ja hakemisto. Omasta näkökulmastani kaikkein hedelmällisin luettava oli olueen ja ruokaan keskittyvä luku, jossa annettiin konkreettisia, hauskoja ja hyödyllisiä vinkkejä oluen käyttöön ruoanlaitossa ja eri ruokalajeille sopivien oluiden valintaan.

Anikón olutkirja edustaa käytännönläheistä olutkulinarismia. Kirja tempaisee mukaansa rennon lämpimällä asenteellaan: Yks olut!- kirjan sivuilla ei pönötetä tai katsota kriittisesti lukijaa alta kulmien. Sen sijaan olut on luonnollinen osa ruokapöydän antimia ja elämästä nauttimista. Kirjaa voi suositella sekä olutnoviiseille että konkareille. Noviisit voivat aloittaa olutmaailmaan tutustumisen vaikkapa lukemalla eri oluttyyleistä Oluttyypit-luvusta ja etsimällä omaa olutmakuaan samaisen luvun Kokeile uusia oluita-osiossa. Kulinaristit saavat Oluen maku-luvusta ohjeita erilaisten olut- ja ruokapruuvien järjestämiseen ja Olut ja ruoka-luvusta uusia ja jänniä resepti-ideoita. Kaikkea kokeillut olutkonkari voi nähdä oluen uusin silmin kokeilemalla drinkkien tekoa oluista. Yks olut!-kirjasta riittää oluiden ystävälle pureskeltavaa pitkäksi aikaa.

Lisätietoja:

Yks olut! WSOY:n sivuilla:

Yks olut! Adlibris-verkkokirjakaupassa:
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9510407046

1 kommentti: